Eudald Clascà i Marc Mosegui
Què són els Punt Lila?
Els punts liles són oficines d’informació i acompanyament per a les possibles víctimes d’agressions sexistes i d’informació i assessorament. En la major part dels casos, atès per tècniques del Centre Jove d’Anticoncepció i Sexualitat. En els Punts Liles es tracten agressions de caràcter sexista, assetjaments, tocaments sense permís, comentaris ofensius o agressions de qualsevol mena i discriminatòries, també agrupa al col·lectiu LGTBI. El punt té una clara i evident funció pedagògica per fomentar la prevenció, especialment entre els joves, i en els ambients més nocturns. El Punt Lila va acompanyat de diversos materials, com polseres, samarretes o cartells amb el lema ‘Només sí és sí’.
Segons els membres dels Punt Lila, la iniciativa ha estat “molt ben rebuda en tots els pobles” i fan una valoració molt positiva de la campanya realitzada en totes les festes d’aquest estiu, cal recordar que cada poble d’Osona ha comptat amb la seva propia organització
L’alcohol i les aglomeracions de persones són pretextes perquè es produeixen abusos i agressions sexuals en els festivals. Cert és que en els festivals acostuma a haver-hi seguretat, tot i que no tenen els protocols per evitar casos de masclisme. Els col·lectius feministes farts de situacions similars a suportar, han decidit portar a terme la iniciativa dels punts lila. Un dels primers llocs que han introduït aquest espai ha estat el mercat de Música Viva de Vic, a l’escenari del Sucre, que és un dels trets més destacats d’aquesta nova edició. D’aquesta forma, poder garantir una festa lliure d’agressions sexuals i sexistes. Vic no és el primer lloc que s’ha portat a terme la iniciativa dels estancs dels Punt Lila, que ha estat molt comuna en molts altres esdeveniments d’aquest estiu; per exemple a les Festes Majors.
Des del cas dels Sant Fermins de l’any 2016, en el que el famós grup d’amics coneguts com “La Manada” va agredir sexualment una jove de 18 anys i la valenta acció d’aquesta per a denunciar-ho, han estat moltíssimes les noies que l’han agafat com a exemple i també s’han atrevit a denunciar més agressions d’aquest caràcter. Una de les missions més importants d’aquesta iniciativa és fer entendre a la víctima que no és culpable. Cal que busqui un lloc segur i fer entendre que té tot el dret a poder dir que no.
A la ciutat de Berga durant els cinc dies de la Patum més de 1.200 persones s’han informat al punt lila instal·lat per l’Ajuntament
En el cas de Berga, durant els cinc dies de celebració de la Patum més de 1.200 persones s’han apropat al punt lila que l’ Ajuntament ha instal·lat per a rebre informació sobre els serveis que ofereixen. En aquest punt lila s’han registrat deu agressions masclistes “de caràcter lleu” com intercanvis de petons per cervesa o robatoris d’algun objecte personal per poder intimar amb la víctima. Vist l’èxit dels Punts Lila, que han marcat un precedent, la Diputació de Barcelona conjuntament amb ajuntaments d’altres poblacions estan redactant un protocol d’actuació des d’aquest mes de setembre.
{{ comment.text }}