Guillem Camps i Albert Gómez. Barcelona
La Sagrada Familia ja disposa, després de 136 anys de construcció, de la llicència d’obres. L’acord establert amb el Patronat de la Sagrada Família estableix que aquest abonarà 36 millons d’euros a l’Ajuntament durant els pròxims deu anys amb la finalitat de millorar la mobilitat en l’entorn del temple, i a construir un accés directe del metro a l’edifici. L’altra assumpte que queda pendent i que ha vingut arrossegat d’una forma polèmica és el de la construcció de la façana principal, que implicaria envair part del carrer Mallorca, i en conseqüència, l’enderrocament dels edificis que es troben en les illes compreses entre els carrers Mallorca, Aragó, Marina i Sardenya.
La llicència, el més important
El cap d’Obra del temple, Ramon Espel, ha assenyalat que el més important de les últimes setmanes és que s’ha aconseguit el permís d’obres: “És una gran notícia que ja tinguem el permís, fins ara estàvem construint sense llicència. El permís el tenia Sant Martí de Provençals, un municipi que ja no existeix”. Actualment Sant Martí de Provençals és un barri del districte de Sant Martí, però anteriorment havia estat un municipi creat a partir de les reformes de Felip V en el Decret de Nova Planta.
Sobre la polèmica veïnal, Espel assenyala que “no s’ha implicat els veïns perquè de moment no s’ha de tirar cap edifici al terra. Alguns es van queixar perquè no se’ls ha tingut en compte en la negociació”. L’arquitecte de Puig-reig, però, admet que si finalment s’acaben portant a terme les obres previstes, no quedaria més remei que enderrocar els edificis: “Els edificis aniran a terra perquè la passera travessarà el carrer Mallorca i portarà a l’escalinata, però això s’ha deixat per d’aquí a quatre o 5 anys.
Creix el descontent veïnal
La construcció avançada de les obres també ha confrontat als ciutadans del barri amb l’Ajuntament de Barcelona i la Junta Constructora del Temple. L’acord recent assolit entre les dues entitats ha establert que el Patronat contribuirà amb 36 milions d’euros en els pròxims deu anys en reformes del barri, urbanització, manteniment i mobilitat de la zona que rodeja el monument, però és insuficient a vista de l’associació de veïns i veïnes de la Sagrada Família. El portaveu de l’associació, Joan Itxaso, ha mostrat el malestar general que han provocat aquestes decisions: “La Sagrada Família ingressarà 1.000 milions d’euros en els pròxims deu anys, per tant només aportarien al barri un 3,6%”, ha criticat el portaveu, remarcant que les decisions s’han pres “a esquenes dels veïns”.
Així mateix, la principal preocupació dels veïns tampoc s’ha resolt. Si es construeix la gran escalinata prevista en un futur, idea original de l’arquitecte Gaudí, obligaria a derrocar uns 150 habitatges entre els carrers de Mallorca, Sardenya, Marina i Aragó. L’Ajuntament ha reconegut que l’acord sobre la façana i l’escalinata es farà en un futur, fet que ha deixat als veïns amb el desconeixement del destí dels seus pisos: “No pot ser que estiguem esperant dia si dia també si podrem seguir vivint còmodament en aquesta zona”, ha explicat un veí del carrer Mallorca, afegint que “si encara no s’ha decidit res, espero que tinguem veu i vot quan arribi l’hora”.
La Façana principal, també coneguda com a façana de la Glòria, és un dels grans últims projectes que es preveu per culminar l’edifici. Va començar a construir-se l’any 2002 i esta previst que doni accés a la nau principal. Els constructors, però, hauran de fer front a les cada cop més contundents queixes dels veïns, ja que si s’acaba tirant endavant el projecte inicial, molts podrien quedar-se sense casa i també, sense vistes a un dels monuments més visitats d’Europa.
{{ comment.text }}