EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Enric Casulleras: “No és evident que seguir amb l’euro fos la millor solució per una Catalunya independent”

Enric Casulleras, doctor en Política Econòmica i professor a la UVic-UCC, ha aportat la seva visió sobre la situació econòmica de Catalunya, ara que s’acosta el referèndum de l’1 d’Octubre. A més, Casulleras ha parlat de la visió, tant estatal com internacional, prèvia a aquest esdeveniment històric, així com de quina creu que serà la situació post-referèndum.


29/09/2017

Javier López i Eloy Molina. Vic

Si finalment es fa el referèndum, depenent del resultat, afectarà menys o més a l’economia catalana?

Ningú no sap com acabarà tot això, i a curt termini no pot acabar bé. Però, en la meva opinió, renunciar al dret a l’autodeterminació sí que seria acabar malament, tant des del punt de vista polític com econòmic. No sé quan trigarà a passar, però algun dia els catalans ens sentirem orgullosos d’haver començat el camí cap a la independència en aquesta legislatura. I quan siguem un país independent, tindrem molta més prosperitat econòmica de la que mai havíem tingut.

Quant costa i qui paga el referèndum de l’1-O?

Molt menys del que costa reprimir-lo. I tot ho paguen els contribuents, naturalment.

La imatge dels últims dies de manifestacions i desavinences té una repercussió econòmica positiva o negativa per Catalunya?

La imatge de desenes de milers de manifestants responent pacíficament, amb somriures, clavells i cançons a les provocacions de la Fiscalia i la Guàrdia Civil és magnífica per la marca Barcelona, ha entusiasmat tots els turistes que ho han vist de prop, i sobretot, ha fet que molts catalans recuperessin l’autoestima: ens hem agradat.

Fins a quin punt és real que Catalunya rep molts menys diners que altres autonomies?

El dèficit fiscal de Catalunya està entre els deu mil i els quinze mil milions d’euros anuals. Més del 6% del PIB català. Amb aquests diners, l’impuls que es podría donar a l’economia catalana seria extraordinari. Per l’economia espanyola seria, a curt termini, una catàstrofe.

Segons JP Morgan, en aquests moments no és recomanable invertir diners a Espanya pel conflicte amb Catalunya. Si la posició del Govern central en front el referèndum hagués estat diferent, hi hauria la mateixa afectació econòmica?

JP Morgan coneix ben poc la realitat catalana. En tot cas, la inacció del govern espanyol, incapaç d’abordar políticament un problema polític de fàcil resolució, és la principal causa de la inestabilitat present. Però, és que si l’estat espanyol fos civilitzat, potser no ens caldria marxar.

Fa uns dies, Cristóbal Montoro va anunciar el bloqueig dels pressupostos catalans, el que comporta un control total dels diners per part de la Hisenda espanyola. És l’última acció en l’àmbit econòmic que podia arribar a fer el Govern espanyol?

La penúltima. L’última no la diré, per no donar-li idees a aquest senyor impresentable.

Creu que les empreses amb seu a Catalunya poden marxar si s’independitza d’Espanya?

Una Catalunya independent seria molt més atractiva per les empreses que una Catalunya dependent d’Espanya, ofegada financerament per l’estat espanyol. La idea de posar aduanes a la frontera és absolutament anacrònica, no té cap sentit en un món globalitzat, i menys a Europa.

Per tant, Catalunya viuria en una millor situació econòmica sense Espanya?

Sí, per descomptat. Les infraestructures serien molt més bones, i les decisions es podrien prendre en funció de les necessitats dels ciutadans i de les empreses, i no de criteris polítics centralistes.

Si Catalunya s’independitza  i no entra a la Unió Europea, es podria acabar convertint en un paradís fiscal?

Si Catalunya s’independitza serà festejada per la Unió Europea, com qualsevol país que sigui un contribuent net. El debat polític sobre si ens convé ser dins o fora de les institucions europees serà molt interessant, i jo encara no tinc clar què seria més convenient. En tot cas, jo mai apostaria per esdevenir un paradís fiscal. S’haurien d’intentar abolir tots els paradissos fiscals del món.

Una Catalunya independent seria autogestionable econòmicament?

És clar. Com Suïssa o Noruega, que no són a la Unió Europea, o com Holanda, que sí que hi és, i té una mida econòmica i demogràfica semblants a la catalana.

Llavors, se seguiria utilitzant l’euro al territori català?

Seria possible. No és evident que seguir amb l’euro fos millor solució que crear un florí o un escut català. És un debat acadèmic interessant, però no transcendent.

En el cas que no es dugui a terme la independència, es recuperaran els diners invertits en la realització del referèndum i tota la mobilització que ha comportat?

Això és irrellevant, al costat de l’enorme cost que tindrà pels catalans seguir formant part d’Espanya una generació més.

En el cas contrari, si Catalunya esdevé independent, en quin país s’hauria d’emmirallar  en l’àmbit econòmic?

Dels països per on m’he passejat, Holanda és el que m’agrada més.

 

LA PREGUNTA

Quina creu que serà la força més votada a les eleccions al Parlament?

En aquesta enquesta han votat 779 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't