EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Es valora positivament l’organització i el control de les eleccions del 14F a Osona

L’alcalde de Roda de Ter està satisfet pels nous espais municipals que es van habilitar com a col·legis electorals per tal de seguir i complir les recomanacions del Procicat.

UVic
20/02/2021

Queralt Arias i Patricia Moral. Vic

“Quan el guàrdia municipal em va picar a la porta se’m va ficar malament perquè precisament en aquesta jornada electoral hauria preferit estalviar-m’he ser membre d’una mesa”, aquestes són les paraules d’Eva Funoll, que inicialment era presidenta suplent però tres dies abans de les eleccions li van comunicar que  deixava de ser presidenta suplent  i passava a ser “titular”. El passat diumenge 14 de febrer més de 5,550,000 de catalans estaven citats per anar a votar en una nova cita electoral. Aquestes eleccions han estat marcades per la pandèmia de la Covid-19, on els diferents candidats dels partits polítics han intentat buscar el vot de la ciutadania catalana. Aquest any, més de 25.000 catalans han presentat al·legacions per quedar fora de la participació de les meses electorals i també, ha augmentat el vot per correu de manera inimaginable, concretament un 350% més que les passades edicions. 

A Roda de Ter es van habilitar nous col·legis electorals, ja que els espais habituals no complien amb les recomanacions del Procicat. “Els antics col·legis no tenien els requisits necessaris, i vam buscar noves alternatives, les que creiem que eren les més adients, per accessibilitat, per l’aparcament  i d’aquesta manera complir amb mesures de seguretat”, afegeix l’alcalde de Roda de Ter, Roger Corominas. Des de l’Ajuntament afirmen que l’elecció d’aquests nous espais de votació ha sigut bona ja que tampoc tenien altres alternatives per poder fer canvis substancials i que complissin amb els requisits del govern. Per això, es van habilitar: el pavelló municipal de Roda on van anar a votar les persones que anteriorment ho feien a la Llar d’infants; la Carpa municipal on votaven els del Teatre Eliseu; i el gimnàs de l’Escola Mare de Déu del Sol del Pont. Els únics votants que van anar a votar al mateix lloc van ser els d’aquesta darrera escola, tot i que enlloc de votar a l’interior de l’edifici escolar, es va habilitar el gimnàs que està separat de les aules. Una cosa semblant és la que va passar a l’Escola Guillem de Mont-rodon de Vic que també és un dels col·legis electorals habituals en les eleccions i tot i la pandèmia, aquest passat 14-F també ho va ser. Però, com bé comenta la directora, Eli Minchillo, es va habilitar un nou espai per garantir les mesures de seguretat i seguir la normativa de separació. “Abans les meses només estaven ubicades al gimnàs, i per aquestes eleccions també es va utilitzar el menjador de l’escola”, afegeix la mateixa directora. 

Per procurar que les eleccions fossin segures, la Generalitat de Catalunya va donar dues mascaretes FFP2 a cada membre de les meses per poder renovar-les al llarg de la jornada, una pantalla facial i guants d’un sol ús per a efectuar el recompte, així com gel hidroalcohòlic. Entre les 7 i 8 de la tarda, els membres de les meses van posar-se els equips de protecció individual (EPI) d’alta seguretat perquè en aquesta franja horària és quan es recomanava el vot dels positius en Covid-19 o de persones que haguessin tingut contacte estret. L’Eva Funoll defineix aquesta hora com la franja que feia més por, però que finalment va acabar essent avorrida ja que van venir molt poques persones. “Va anar tan bé que al final ja esperàvem que fossin les 8 per tancar perquè estàvem sense feina”, afegeix la presidenta de la mesa electoral de Roda.

Font: Imatge pròpia del pavelló de Roda de Ter

L’alcalde Corominas fa una valoració molt positiva de la preparació i organització de les eleccions i així li han manifestat els rodencs i les rodenques. “Era un repte per tot els municipis l’organització de les eleccions ja que els ciutadans han d’exercir el seu dret a votar”. Des de l’Ajuntament estan molt satisfets per la feina portada a terme els dies previs i posteriors al dia de les eleccions. Entre divendres i dissabte es va procedir a fer el muntatge i enllestir els espais electorals. Divendres ja no hi va haver cap tipus d’activitat als pavellons i gimnasos. El dia posterior a les eleccions, es va fer la neteja i la desinfecció de tots els espais perquè es pogués reprendre el més aviat possible l’activitat habitual als punts de votació. Dilluns els alumnes de l’Escola Mare de Déu del Sòl del Pont tenien classe, però com que el gimnàs està en un edifici separat de les aules, es va explicar als professors de l’escola que el gimnàs no es podria fer servir fins que tot s’hagués desinfectat i endreçat. A l’Escola Guillem de Mont-rodon dilluns van fer festa, coincidint amb el pont de Carnaval d’enguany i d’aquesta manera, fins dimarts no hi va haver activitat a les aules. “Dimarts quan vam arribar a l’escola es ho van trobar tot com estava divendres”, afegeix l’Eli Minchillo.

Font: Imatge pròpia del pavelló de Roda de Ter

L’Eva Funoll va estar tot el dia al pavelló de Roda de Ter i explica que quan va arribar al col·legi electoral anava amb una mica de recel, però un cop allà es va sentir segura en tot moment. “Penso que l’ajuntament ho va prepara molt bé ja que el pavelló és un lloc amb molt espai i en tot moment estava ventilat”, comenta Funoll. Com bé diu l’alcalde rodenc “els locals escollits per fer les eleccions són molt amplis, van estar ben acondicionats i ventilats en tot moment”. Les cues per exercir el dret a vot feien al carrer respectant la distància mínima d’un metre i mig.  A Roda, com bé comenta Roger Corominas, hi va haver un bon treball tècnic per part del personal de l’ajuntament que va comptar amb la col·laboració d’una empresa externa per portar a terme tota l’organització i el control. 

Font: Imatge pròpia del pavelló de Roda de Ter

Perquè la gent no es creués es van establir dos circuits, un d’entrada i un de sortida, on hi havia responsables de seguretat sanitària controlant l’accés ordenat dels votants, organitzant les cues i custodiant el flux d’electors per garantir el compliment de les mesures sanitàries.  Les persones tant de l’Ajuntament de Roda de Ter com de l’empresa externa que controlaven l’accés es van fer tots testos d’antígens. D’aquesta manera, Corominas explica que volien tenir la màxima garantia dels treballadors que estaven treballant i gestionant tot el 14-F. La Generalitat va efectuar un test voluntari d’antígens a totes les persones cridades per format part d’una mesa.  Més de 30.000 persones es van realitzar la prova de manera voluntària, i només van detectar un 0,30% de positius.

Unes eleccions atípiques en mig d’una pandèmia que donen a reflexionar. L’Eva Funoll, com a presidenta d’una mesa electoral explica que ha sigut una experiència d’aprenentatge i de participació ciutadana en la que, a més, va conèixer i conviure amb dues persones més, els dos vocals de la seva mesa, veïns a qui no coneixia. “Reflexionant-hi, penso que és un bon exercici de treball en equip i de flexibilitat, l’haver de treballar colze a colze durant 14 hores, fent una tasca nova, diferent i de responsabilitat, amb dues persones que no coneixes de res: haver-t’hi d’entendre i veure que tot flueix i acaba anant bé”, conclou Funoll. 

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 191 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't