EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Hisenda sabrà els pisos alquilats a Airbnb a partir de l’1 de gener

Hisenda tindrà constància dels allotjaments que s’ofereixen a Airbnb, independentment que el propietari ho digui, gràcies a la nova col·laboració amb l’Agència Tributària

UVic
21/12/2018

Adrian Ortega i Xènia Farrés, Vic.

 

Amb l’entrada del nou any, Hisenda tindrà constància dels allotjaments que s’ofereixen a Airbnb, independentment que el propietari ho digui, gràcies a la nova col·laboració amb l’Agència Tributària. Aquesta li proporcionarà la informació disponible sobre les transaccions dels amfitrions des del 2018.

L’exministre d’Hisenda Cristóbal Montoro va ser qui va firmar l’ordre ministerial que en un principi anava a entrar en vigor a mitjans d’aquest any. Tanmateix, es va decidir donar més temps d’adaptació a Airbnb i altres intermediàries similars, segons expliquen fonts d’Hisenda. L’objectiu que persegueix és el d’evitar i perseguir el frau fiscal.

Patrick Robinson. Font: m.arileht.delfi.ee

El director de Polítiques Públiques d’Aribnb, Patrick Robinson, va fer un comunicat per pronunciar-se al respecte. Va assenyalar que la llei a Espanya està canviant i que la intenció de la companyia no és altra que fer fàcil i simple el procés de l’impost sobre la renda, i així ajudar als amfitrions. D’aquesta manera, el primer dia de 2019 que entrarà en vigor l’obligació de  les plataformes comparteixin de manera trimestral les dades de les reserves dels amfitrions, els amfitrions, de manera individual des del seu perfil, podran proporcionar la informació que les autoritats fiscals demanen: els ingressos dels amfitrions, detalls dels seus anuncis, nom d’arrendador i inquilins, direcció completa, dies d’estada (nombre i dates) i referència cadastral de l’immoble.  De manera opcional, també podrà facilitar altres dades per evitar eventuals peticions d’informació addicional per part de l’Agència Tributària, com el mitjà de pagament utilitzat.

Posicionament d’Airbnb

Airbnb, de la mateixa manera que ACCO, pensa que donar a conèixer aquestes dades perjudicarà Airbnb davant la competència, així com considera que la llei és confusa i impracticable perquè moltes de les dades que es demanen no estan relacionades amb impostos i altres no estan disponibles per la plataforma. Segons l’Autoritat Catalana de la Competència (Acco) les obligacions tributàries imposades per Hisenda poden resultar injustificades tenint en compte que l’objectiu és perseguir el frau fiscal. També, les troba desproporcionades perquè la plataforma tecnològica funciona d’intermediari però no disposa de molta de la informació que es demana, ja que no intervé en la transacció econòmica del lloguer.

ACCO. Font: acco.gencat.cat

Posicionament Sindicat d’Inquilines

No creuen que la mesura solucioni els principals problemes que generen els pisos turístics relacionats amb la pujada dels lloguers i la turistificació de la ciutat. En aquest aspecte discrepa CNMC, ja que els dits acusadors s’han dirigit contra Airbnb, acusant aquest d’expulsar als veïns dels seus barris. La CNMC opina que tot i que s’ha registrat un augment dels preus de l’habitatge a Espanya als últims anys, això es deu a una confluència de factors econòmics i no existeix evidència d’una relació directa i exclusiva entre l’oferta de vivendes turístiques i el preu de les vivendes.

Sindicato de’Inquilinos Barcelona. Font: La Sexta

Posicionament del sector hoteler

El sector hoteler, espanyol, està a favor de la mesura, ja que plataformes com la d’Airbnb, suposen pel sector una gran competència la qual no està sotmesa a les mateixes obligacions que ho estan els hotels pel que fa al pagament d’impostos. En un comunicat d’Exceltur, l’associació que agrupa les principals empreses del sector turístic, es mostraven satisfets amb la mesura que s’implantarà només començar l’any, a més creuen que aquesta contribuirà a evitar que cada vegada hi hagi més allotjaments de caràcter turístic, com són els que s’ofereixen a Airbnb. El sorgiment d’immobles turístics ha crescut de forma descontrolada dins del país, aquesta nova mesura suposarà una nova forma de control envers la problemàtica.

El president del Gremi d'Hotels de Barcelona, Jordi Clos, aquest dimecres en roda de premsa / ACN. Font: Diari L'ARA

Amb l’entrada del nou any, Hisenda tindrà constància dels allotjaments que s’ofereixen a Airbnb, independentment que el propietari ho digui, gràcies a la nova col·laboració amb l’Agència Tributària. Aquesta li proporcionarà la informació disponible sobre les transaccions dels amfitrions des del 2018.

Com hauran de complir els propietaris dels allotjaments amb hisenda

Qualsevol propietari d’un immoble presentat a alguna plataforma com la d’Airbnb, s’haurà de donar d’alta com a llogater a l’Agència Tributària presentant el model 036 d’Alta censal. Aquest model permet a qualsevol persona física que tingui com a residència fiscal Espanya, pugui donar-se d’alta com a empresa o com a autònom, per així poder desenrotllar activitats econòmiques fins del territori. Els que no siguin residents hauran de presentar el model 210 trimestralment.

Residents al territori espanyol

Els llogaters dels pisos turístics també hauran de pagar IVA, a totes aquelles activitats alienes al lloguer. Això en relació a l’IRPF, perquè el lloguer d’un immoble pugui considerar-se com una activitat econòmica, el llogater haurà de tributar els rendiments de capital immobiliaris sense tenir el dret a la deducció del 60% per lloguer d’habitatge. A més els dies que l’habitatge no estigui llogat, el propietari haurà de pagar almenys 1,1% del valor cadastral [posarlink] (valor administratiu determinat per cada bé d’immoble.

Quan el propietari hagi inclòs a l’IRPF els ingressos i els dies que l’habitatge ha estat buit, haurà d’incloure també altres despeses com: la quota de la comunitat de propietaris, impostos municipals, subministres durant el temps en què l’immoble hagi estat llogat o l’amortització de l’immoble entre altres.

No residents al territori espanyol

Els llogaters no residents al territori, també hauran de complir amb l’agència tributària. Aquests hauran de declarar els beneficis obtinguts pel lloguer de qualsevol immoble, però ho hauran de fer a partir de l’impost sobre la renda de no residents (IRNR). En el cas dels arrendataris no residents, els beneficis els obtindran a partir dels ingressos obtinguts i dels gestos deduïbles. A més se’ls aplicarà un impost del 19% sobre els beneficis obtinguts pels residents de la Unió Europea incloent-hi els arrendataris procedents d’Islàndia i Noruega. En el cas que no siguin ciutadans d’Europa l’impost serà del 24% sobre els beneficis.

LA PREGUNTA

Aquest any participarà del sopar de Nadal d’empresa?

En aquesta enquesta han votat 191 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't