EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Internet canvia pels drets d’autor

El Parlament Europeu va aprovar l’article 13, que posarà filtres al contingut que es pengi a Internet i que farà que la xarxa que coneixem ja no sigui com abans


11/04/2019

Iván Beas i Arnau Valverde, Barcelona

El Parlament Europeu va aprovar larticle 13, que posarà filtres al contingut que es pengi a Internet i que farà que la xarxa que coneixem ja no sigui com abans

El Internet tal com el coneixem en l’actualitat podria desaparèixer en uns dos anys. La Unió Europea, en la seva creuada per poder restringir tot el que atempti els drets d’autor, va aprovar el passat dimarts la reforma de llei del copyright i el famós article 13, que podrà permetre controlar el contingut que es pengi.

Youtube o Twitch seran com el policia bo i dolent: donaran benefici però et poden censurar el que ells veuen”, ens explica José Marín, expert en tecnologia i internet al Sense Boira. “Perquè es donés la situació d’esborrar un vídeo havia d’haver una denúncia del posseïdor dels drets, però no monitoritzava la pujada d’aquest tipus de continguts, cosa que ara passarà”, remarca.

I és que la monitorització a gran escala és un dels passos que hauran de fer grans companyies com Facebook o Twitter per veure quin contingut és il·legal i sancionar-lo. L’elevat cost que pot tenir uns filtres de contingut podria significar que el gran objectiu de l’UE siguin les grans companyies, les que més generen.

Cal destacar que les pròpies grans plataformes tenen els seus filtres, menys restrictius. Google té el Content ID, que permet veure tot el que es puja a Youtube al moment (400 hores de video per minut). Ara, amb l’aprovació de l’article 13, estaran obligats a imposar les condicions que Europa vulgui.

 

Que passarà amb els memes i els gifs?

Aquells que siguin grans fans del memes que circulen per la xarxa, i que enviïn bastant els gifs, que estiguin tranquils. Degut a l’article 13, aquestes imatges haurien d’entrar dintre de les restriccions, però la UE ha decidit que quedin exemptes.

Perquè? Segons la normativa, aquestes imatges “estan manipulades de la imatge original, i per tant, no atempten contra el copyright”. Això també passa amb els gifs. A més, també consideren que són dels recursos més utilitzats pels usuaris d’Internet.

 

Protegint la llibertat d’expressió

Però perquè aquesta mesura és considerada per molts com un atac a la llibertat d’expressió? El fet que les mateixes plataformes filtrin el contingut per evitar multes o problemes legals farà que hi hagi tolerància 0 sobre el que es pengi en la plataforma. Així, vídeos que tinguin una finalitat educativa, poden veure’s perjudicats al no tenir cap tipus de suport sobre el que treballar, ja que serà propietat d’un altre.

Ens acabarem trobant amb que la majoria de vídeos que podrem trobar a Youtube seran, o de grans empreses que tinguin la possibilitat d’arribar a acords econòmics amb els creadors de contingut, o bé petits creadors que només facin vídeos parlant davant de càmera i sense efectes sonors o d’imatge, fet que li treu interès al vídeo.

És obvi que els drets d’autor s’han de preservar, però no d’aquesta manera. Internet a Europa es convertirà en un mercat en el que només podran entrar aquella gent amb més possibilitats econòmiques o influència en la societat, ja que són qui es podran permetre utilitzar altres recursos de forma legal. Els que sortiran perdent seran els canals educatius, de divulgació científica o simplement d’entreteniment que són tant necessaris i una part bàsica de l’internet tal i com el coneixem.

LA PREGUNTA

El Barça eliminarà el PSG a la Champions?

En aquesta enquesta han votat 184 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't