S’ha Acabat és una plataforma de joves que defensen la Constitució i l’Estatut d’Autonomia. Els seus objectius principals segons ells són afavorir la diversitat ideològica i lingüística a la societat catalana, fomentar la convivència entre catalans i espanyols, potenciar l’activisme constitucionalista entre els joves. El seu treball i les manifestacions estan centrades a diverses universitats de Catalunya. Organitzen debats, ponències, cine fòrums, festes… Consideren que les universitats no són per a tots, sinó només pels independentistes. De moment han realitzat diversos actes a 8 universitats. Barcelona, Tarragona i Girona.
Jordi Salvadó és el Vicepresident de la plataforma.
Quan formeu la plataforma i perquè s’anomena S’ha Acabat?
La plataforma neix fa poc més de tres anys, el nom prové per reconeixement de la plataforma “Basta Ya” del País Basc, conformada per persones de la Societat Civil, que el que van fer va ser plantar cara al terrorisme del País Basc, el terrorisme d’ETA i en honor a ells neix la plataforma amb el nom “S’ha acabat”.
Quins objectius teniu a curt termini?
La plataforma com a entitat civil neix amb uns objectius molt clars, que són defensar el constitucionalisme a Catalunya, representar d’una forma àmplia i transversal els joves de Catalunya que se senten orgullosos tant espanyols com catalans. L’objectiu és ser una entitat de referència de la Societat Civil, d’una forma àmplia, transversal i independent, que és una de les característiques bàsiques de la nostra entitat. La plataforma no neix vinculada a cap partit polític concret, la nostra entitat està conformada per joves, i els seus objectius són aquests, convèncer al màxim de gent possible perquè sentin que Catalunya ha de seguir formant part d’Espanya i que se sentin orgullosos tant catalans com espanyols.
Quants afiliats teniu?
El concepte “afiliat” nosaltres no l’utilitzem perquè som una entitat civil. L’entitat està conformada per socis i simpatitzants. Els socis són aquells que contribueixen amb quota, una quota voluntària que està publicada a la pàgina web. Ara mateix tenim més de 70 socis i juntament amb els simpatitzants superem els 100. Parlem de socis gent activa que participa com pot amb l’entitat. Cal recordar, que socis només ho poden ser aquelles persones que reuneixin les característiques per ser-ho i l’única característica és estar dins des dels 18 fins als 34 anys.
Quines funcions desenvolupa la gent que teniu un càrrec a la plataforma?
Nosaltres intentem ser els més professionals possibles, per això funcionem de forma democràtica. Nosaltres cada cert temps celebrem unes eleccions on els socis que reuneixen els requisits per a presentar-se a les eleccions poden fer-ho i poden presentar candidatura per a representar l’entitat. La persona que es presenta, també ha de presentar el seu equip. Actualment, la nostra entitat està encapçalada per una junta directiva, la presidenta de la qual és Júlia Calvet. Dins de la junta directiva tenim diverses funcions seguint la normativa que s’estableix dins els estatuts de l’entitat. Tenim el tresorer, la secretària que és qui recull les actes de les reunions i després les registra i les guarda perquè els socis puguin tenir un seguiment i accés. També, tenim a un delegat de les universitats, que té la feina d’organitzar i coordinar els nostres actes en les diferents universitats a Catalunya. Jo, des de la vicepresidència ocupo un lloc amb la presidència on puc ajudar, i també soc un portaveu de l’entitat. Totes aquestes funcions són per intentar aconseguir ser el més professional possible, perquè al final la nostra entitat ha anat agafant una importància i rellevància dins de la política autonòmica i nacional, per la qual molta gent ens rep com una entitat de referència en la lluita pels drets civils. Això, també ens autoexigeix per a fer les coses de la millor manera i l’objectiu és que ens puguin seguir mostrant aquesta confiança que ens estan mostrant.
Quina relació teniu amb Ciutadans, PP i VOX?
S’ha d’entendre que la nostra entitat neix amb una filosofia molt clara. No neix sent una filial de cap partit, ni vol pretendre ser les joventuts de cap partit. S’ha acabat neix amb la finalitat d’agrupar diversos joves amb diferents sensibilitats polítiques, des de les esquerres fins a les dretes passant pel centre, gent liberal, demòcrata i conservadora. Al final, l’objectiu pel qual la gent s’uneix a l’entitat és un, que es pot defensar des de la dreta no reaccionària ni nacionalista fins al conservador que tampoc és nacionalista català. Per tant, dins d’aquesta transversalitat i independència cap als partits polítics, intentem tenir la millor relació possible amb tots aquells partits que representen el constitucionalisme a Catalunya i Espanya. Aquí a Catalunya, parlem dels partits amb representació parlamentària a Catalunya i del Partit Socialista Català, el Partido Popular, Ciutadans i Vox. Al final, nosaltres defensem l’objectiu que creiem des de l’entitat i que utilitzen aquests quatre partits, cada un amb una estratègia diferent per defensar la constitució a Catalunya.
Heu pensat a formar un partit polític?
No, la finalitat de l’entitat no neix amb aquesta finalitat. S’ha acabat neix des de la Societat Civil per fomentar als joves a què participin, que la política també és pels joves, que no poden cedir aquest deure que tots tenim al viure en societat. Aquest és també un dels objectius de l’entitat, que els joves participin. Per tant, nosaltres estem molt còmodes des de la Societat Civil, aquest és el nostre paper i creiem que és imprescindible a Catalunya que les entitats civils animin als diferents partits constitucionalistes a prendre les mesures necessàries per acabar d’una vegada per totes amb el nacionalisme a Catalunya i no ens hem plantejat mai proposar un partit polític.
Què penseu quan algunes persones us consideren feixistes?
És molt bona pregunta aquesta! Diuen que venim a provocar quan som una entitat registrada per la universitat. A diferència d’altres plataformes independentistes com Arran que no ho estan. Aquestes associacions si fan el que volen i sense cap penalització ni explicació per part de les universitats.A nosaltres quan ens diuen feixistes és graciós perquè ve de part de gent que ve encaputxada, gent que et tira pedres o pots de fum… Realment et diuen feixista quan són ells qui venen a retallar-te la llibertat d’expressió. Per molt que ells diuen que són antifeixistes, ells actuen com totalitaris. Ens ataquen perquè no volem que Catalunya sigui independent, aquest seria el resum de tot. No volen que la universitat tingui un missatge diferent i només busquen el seu missatge únic.El 25 de novembre a la UAB segons diversos mitjans us vau enfrontar entre diversos estudiants independentistes.
Quina valoració feu de l’acte i perquè creus que va acabar intervenint Mossos?
Sempre acaba havent-hi intervenció perquè els radicals independentistes donen lloc a fets violents. El dispositiu de seguretat va ser molt ampli, el més gran vist a la UAB. Uns 150 agents de Mossos per garantir que un grup de joves expliquin una plataforma com la nostra.De tots aquests fets s’ha interposat una denúncia i una investigació dels casos. De moment encara no tenim cap notícia.
Com valoreu la vaga de la UAB on s’han vist des d’avui dimecres actes vandàlics?
Valorem que estem en contra dels actes vandàlics i de la Llei de convivència universitària perquè és una llei que despenalitza les situacions violentes que per exemple nosaltres hem sofert. S’aposta per un règim sancionador nou que al final trau gravetat a les accions que vivim els joves de S’ha Acabat i a més les eines es posen en mans d’institucions com la universitat, la qual promou aquests actes vandàlics. Per tot això, no podem estar d’acord. Som ferms defensors que aquesta vaga ideològica també persegueix el castellà a les aules i implantar un únic idioma a les aules, el català. Cal recordar que el castellà és una llengua oficial de l’estat.Estem en contra que una part de pensament dels universitaris obliguin a fer una vaga a la resta. Davant de tot ha d’estar la llibertat de cada alumne i professor.
Com valoreu les pintades que han tingut lloc contra el rector de la Universitat definint-lo com a traïdor?
Als diferents atacs que hem rebut quan hem muntat algun acte a la UAB per donar-nos a conèixer ha acabat en atacs violents i en la destrossa del nostre material com ara, carpes que havíem muntat tot això, amb la utilització de bengales i pots de fum.La resposta del rector de la UAB ha estat no condemnar els atacs, sinó al contrari, afirma que anem a provocar. Igual que la resta d’organitzacions de la UAB tenim el mateix dret com ciutadans i estudiants. Som un col·lectiu registrat a la UAB. Així doncs tenim els mateixos drets i obligacions.La UAB té una condemna per vulneració de drets fonamentals, un col·lectiu del qual jo formava part i ens van expulsar sense motiu aparent. Després als jutjats vam acabar guanyant. Ara el rector sap que no pot prohibir-nos realitzar actes mentre siguin legals i estiguin dins de la Llei universitària.Nosaltres mai hem provocat, la universitat és un espai públic i no és propietat de ningú. Com les accions que fan els independentistes sempre tenen més impacte perquè són atacs violents es pensen que són més, per això hem dit prou.
Com és que no heu fet cap acte a la Universitat de Vic?
Som una plataforma que s’expandeix a mesura que es va incorporant gent. És clar que ens agradaria arribar a més llocs, però de moment no podem arribar a tot el que ens agradaria. La realitat nostra és que només portem tres anys de vida i no tenim tota la implantació que ens agradaria. Això sí, ens trobem en el camí de fer-ho.Vam començar a la UAB, però ja ens hem anat expandint i ho volem seguir fent.
{{ comment.text }}