EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

La carrera cap a les eleccions

El pròxim 28 d’abril se celebrarà a l’Estat espanyol unes noves eleccions per a decidir el nou govern que constituirà les corts generals. Davant el govern actual que presideix el socialista Pedro Sánchez, les forces polítiques el volen fer força i entrar al Palau de la Moncloa per a canviar la situació d’aquests moments.


26/04/2019

Xenia Farrés i Adrián Ortega

El pròxim 28 d’abril se celebrarà a l’Estat espanyol unes noves eleccions per a decidir el nou govern que constituirà les corts generals. Davant el govern actual que presideix el socialista Pedro Sánchez, les forces polítiques el volen fer força i entrar al Palau de la Moncloa per a canviar la situació d’aquests moments.

La radiografia és clara i, a diferència d’altres anys i etapes històriques on les majories absolutes eren les grans protagonistes, els pactes electorals seran la línia que marcarà per on tirarà el futur de l’Estat espanyol. Les diferents opcions són tantes que és impredictible qui o quins seran els partits que formaran govern. Hi ha tantes opcions d’esquerra o com de dretes.

El tripartit de dretes

La irrupció de Vox com a nou partit està difuminant el possible futur que pot haver-hi en aquesta España de dretes. Segons els escons que l’equip de Santiago Abascal pugui treure el pròxim diumenge electoral, pot obrir el nou ventall de pactes entre els partits constitucionalistes de dretes. Segons el CIS, la formació verda trauria entre 29 i 37 escons, fet que provocaria que altres forces importants del país pateixin una davallada considerable de vots respecte a altres comicis passats.

Aquesta fuga de vots seria, sempre segons el Centre d’Investigacions Sociològiques, provocada per la pèrdua de votants d’un dels partits pilars en tota la democràcia espanyola. El Partit Popular baixaria considerablement fins als 66-77 representats al congrés dels diputats. Això vindria de la mà d’aquest discurs tan radical del seu president Pablo Casado i que agradaria tan poc als votants blaus. Molts d’aquests optarien per canviar la seva papereta per la del grup d’Abascal o la taronja de Ciutadans. Lluny quedarien els 137 diputats als quals van arribar a les eleccions de juny de l’any 2016.

I per últim, tenim la formació d’Albert Rivera. Són els que més han crescut exponencialment en els últims anys i han passat de ser un partit en creixement i amb suport però sense cap aportació política, a ser un dels principals partits a l’estat espanyol. I no és una sorpresa, ja que a Catalunya van ser la força més votada encara que no van aconseguir formar govern enfront de les forces independentistes. Declarats de centredreta, Ciutadans ha sortit ben parat dels debats electorals i es preveu que puguin ser un partit important de cara al pròxim 28 d’abril. Sobretot millorar els 32 que van aconseguir en les últimes.

L’esquerra a la “pole” de sortida

A l’altra banda del riu trobem als que, segons el CIS de nou, són els protagonistes principals de la pel·lícula. El Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE) acabaria la jornada electoral amb una victòria sobre els altres partits participants, amb un total d’entre 123 i 138 escons a la càmera. Els vermells que compten amb el seu representant a la Moncloa, Pedro Sanchez aspira a continuar amb la seva família vivint allà. Són els que farien un salt estratosfèric en la classificació del congrés, que passarien del desastre del 2016 on van aconseguir tan sols 85 i un ridícul històric, a molts més.

Pedro Sanchez en un acta de campanya

Pedro Sanchez en un acta de campanya

A més del PSOE, trobem a l’altre company d’esquerra com són Unidas Podemos. Els morats s’emportarien entre 33 i 41 representants, patint una caiguda considerable de votants respecte a tres anys enrere. Els problemes interns que han tingut durant els últims anys i la recent ruptura amb un dels seus personatges il·lustres, Iñigo Errejon, els hi pot passar factura. Pablo Iglesias, per la seva part, ha estat incisiu i correcte en els debats en els quals ha participat.

Els minoritaris

Les forces més petites i minoritàries també seran importants en el transcurs de les pròximes eleccions. Les majories absolutes ja no hi són i els pactes hauran de contar, en un gran percentatge, amb el recolzament d’aquests partits més petits. Un equip el formen les forces independentistes, que intentaran a Catalunya treure el màxim profit per a fer-se un lloc al congrés dels disputats i pressionar al màxim a aquells que vulguin formar govern.La disputa entre Junts per Catalunya i Esquerra Republicana es troba més tensa que mai, on tot apunta que els grocs pujaran i l’equip de l’expresident Carles Puigdemont perdera suport. Tot això amb l’absència de la CUP.

ERC preparant-se pel pròxim 28 d'Abril

ERC preparant-se pel pròxim 28 d’Abril

LA PREGUNTA

Té previst anar de vacances aquest estiu?

En aquesta enquesta han votat 474 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't