EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

La Covid-19 reviu en la majoria de països europeus

El Coronavirus torna a amenaçar a nivell mundial. Són molts els països que estan tornant a registrar xifres molt altes de contagiats. No obstant, la pressió hospitalaria no té res a veure amb la que hi havia en els pics màxims de les onades prèvies.


03/12/2021
Vic

Agustí Bernad i Maria Isern. Vic.

Semblava que la situació millorava. Amb l’arribada de la vacuna i la rebaixa de les mesures, la societat començava a veure la llum al final del túnel i a sentir-se lliure de la mateixa manera que fèiem fa poc menys de dos anys. Però sembla que, ara per ara, encara no pot ser així.

Òmicron, el nom que hem sentit més en els últims dies i un dels culpables de l’increment de casos. La variant que va néixer a Sud Àfrica fa escasses dues setmanes, ja s’ha estès per diversos països. Si bé el primer pacient va ser detectat en un centre de salut sud-africà, països com Alemanya, Espanya o Països Baixos, ja tenen pacients hospitalitzats per aquesta variant.

Àustria, un dels primers països a tornar a aplicar restriccions

El passat 22 de novembre el país de l’Europa central va començar a aplicar una sèrie de restriccions per tal de combatre les males xifres de la Covid. Tots els comerços, restaurants, mercats nadalencs, sales de concerts i centres d’estètica, baixaven la cortina fins a nou avís. Però no només això, tots els habitants del país només poden sortir de casa seva per anar a la feina o a l’escola, per anar a fer la compra i per practicar esport a l’aire lliure. Per la resta, han de mantenir-se a les seves llars. 

El Govern austríac va prendre aquesta decisió després d’un repunt de les xifres Covid. El dia 22, el país va registrar 13.806 casos nous i dos dies després, va arribar el pic històric, 15.145 infectats nous en tan sols 24 hores. No obstant això, sembla que les restriccions estan impactant de forma positiva en la societat i, l’1 de desembre es va registrar una davallada amb 10.000 diagnosticats. Si bé, la idea inicial del Parlament de la zona era aplicar les restriccions per un període de 10 dies, dimecres van ampliar deu dies més el confinament nacional en un intent per reduir els contagis de Covid pocs dies abans de Nadal. Aquest fet s’ha vist accentuat pel fet que la taxa d’hospitalització continua creixent. 

De fet, les autoritats austríaques han anunciat que imposaran multes de fins a 7.200€ per totes aquelles persones que no s’hagin vacunat a partir del febrer de 2022. El canceller d’Àustria, Alexander Schallenberg, va justificar aquesta decisió parlant del poc èxit de la vacuna. “El percentatge de vacunació és vergonyosament baix i sense pujar-la no podrem sortir d’aquest cercle viciós.”

Alemanya continua a l’alça

75.456 casos nous registrats el primer dia de desembre. Sens dubte, no són bones notícies pel país transalpí. Si bé fa 14 dies, les dades giraven entorn dels 40.000 infectats diaris, el nombre s’ha duplicat pràcticament. No obstant, davant d’aquestes dades l’òrgan polític no està sabent reaccionar.

Els mitjans de comunicació acusen de “paràlisi política” aquesta situació. El passat dimarts, la cancellera en funcions, Angela Merkel i el seu successor, Olaf Scholz, es van reunir per onzena vegada des de les eleccions alemanyes que van tenir lloc a l’octubre. L’única novetat fou el posicionament de Scholz a favor de la vacunació obligatòria com a mesura per aturar el creixement del virus. “Jo, com a diputat, votaria a favor de la vacunació obligatòria”, va comentar.

Amb totes aquestes dades sobre la taula, es preveu la declaració de l’estat d’emergència sanitària per donar base legal a un confinament local abans de Nadal. Però, fins que la coalició semàfor no accedeixi al poder, només s’aplicaran restriccions locals i regionals però en cap cas, federals.

França, en fase d’estudi per noves restriccions

Fa dues setmanes, el govern francès estava estudiant reimposar el teletreball per intentar surfejar la cinquena onada de Covid que cada cop està més present, també en el seu país. El ministre de sanitat francès, Oliver Véran, va assenyalar que un confinament total de la població li semblava una mesura desproporcionada per què segons ell, “no tenim una onada als hospitals gràcies a la vacuna”.

En aquesta mateixa entrevista també va dedicar unes paraules als més de sis milions de francesos que encara no estan vacunats. “Us heu de protegir absolutament”, va sentenciar Véran. Una altra mesura que han tornat a adoptar al país veí és la imposició de les mascaretes als alumnes de primària. Si bé van decidir prescindir-ne durant el mes d’octubre, menys d’un mes més tard, han tornat a demanar l’obligatorietat d’aquestes.

Totes aquestes mesures s’emmarquen en una pujada notòria dels casos. El mes de novembre va començar amb mil i escaig casos diaris. En canvi, el mes de desembre ha començat amb més de 49.000 positius nous. Aquest increment és preocupant i per aquest motiu, el país s’està plantejant quina és la millor manera per aturar el creixement.

Portugal ja pensa en l’any 2022

La Península Ibèrica està patint com poques altres zones la duresa de la COVID. Si bé és cert que la situació Espanya sembla prou controlada, a Portugal la situació no és tan positiva. En l’últim mes s’han arribat a confirmar més de 3.000 casos diaris i ja han mort 18.441 persones des de l’inici de la pandèmia. A més, a l’estat l’ús hi ha un 86,67% de la població vacunada. Un total de 9.053.091 persones estan immunitzades, però això no ha aturat l’augment dels casos.

Si bé és cert que els pitjors moments de la pandèmia es van viure l’hivern passat, el govern portuguès no vol tornar a passar per una situació crítica. És per això que l’Estat de Calamitat s’ha tornat a declarar i la mascareta torna a ser obligatòria als espais tancats. A més, António Costa, primer ministre de Portugal, ha avisat que adoptaran noves mesures de cara al Nadal si la situació així ho requereix.

També s’ha començat a adoptar el passaport COVID per accedir a espais com els restaurants o els gimnasos. La primera setmana del 2022, com ja s’ha anunciat, serà obligatori el teletreball sempre que sigui possible i l’oci nocturn romandrà tancat. Davant totes aquestes mesures, però, la gran notícia és que el nombre de defuncions sí que s’ha reduït respecte a altres onades. Queda per veure si aquestes noves restriccions acabaran amb l’augment dels casos.

Regne Unit torna a imposar la mascareta als negocis

És el país amb més contagis a tota Europa i també el que va començar abans la campanya de vacunació. Els casos han anat passant per pujades i baixades des de principis de juny i la situació actual és, novament, d’augment dels casos. Ahir es van detectar més de 47.000 positius, una xifra que no es veia des del mes d’octubre. Amb més de 10 milions de casos totals confirmats i 145.000 persones mortes, el millor indicador és que no s’han disparat les morts. 

La xifra ha oscil·lat en els últims mesos, però la mitjana a set dies està sobre el centenar. Aquesta dada dista molt dels 1.200 morts per cada set dies que es van veure a onades anteriors. L’aparició de la variant Ómicron ha canviat una mica la situació, fet que ha obligat el govern britànic a imposar les mascaretes al transport públic i les tendes. A més, tots els viatgers s’hauran de sotmetre a una prova PCR -que no d’antígens- quan entrin al país. Respecte a la vacunació del país, gairebé 51 milions de persones s’han vacunat. Això suposa una mica menys del 70% de la població.

Boris Johnson, primer ministre britànic, va eliminar totes les restriccions fa alguns mesos, però ara ha tornat a aplicar algunes mesures a l’espera de veure com afecta la nova variable a la població. Aquestes restriccions es tornaran a revisar en tres setmanes. Ara per ara, tots els viatgers que arribin al Regne Unit hauran de fer-se la prova PCR abans del seu tercer dia al país i hauran d’estar aïllades fins que tinguin un resultat negatiu.

Es disparen els casos a Espanya

A casa nostra la situació també és d’augment dels casos. Les xifres han anat creixent i ja s’han superat els 10.000 casos diaris. El nombre total d’hospitalitzats és de 3.957 i a les UCI hi ha 741 persones. Aquestes dades no són molt bones i creixen cada dia, però ho fan a un ritme lent. La taxa de positivitat és del 7,22%, però el creixement intersetmanal d’incidència i hospitalitzats comença a disminuir cada dia. 

Catalunya també es troba en aquest punt de creixement pausat. Hi ha un total de 694 persones hospitalitzades i 148 malalts a les UCI i ahir es van detectar 3.123 casos positius. El RT és d’1,35 i la Incidència Acumulada és de 258,95. La positivitat és del 6,24% -per sota de la mitjana nacional- i el risc de rebrot arriba fins a la xifra de 341. El nombre de persones vacunades posades a Catalunya és d’11.320.169, una dada que ha crescut els últims dies.

Amb un total de 24.140 morts a Catalunya des de l’inici de la pandèmia, la situació sembla no ser tan dura en aquest aspecte. Avui mateix -si no torna a caure el sistema- es començarà a demanar el passaport COVID per accedir a bars, restaurants, gimnasos i residències de gent gran. La mascareta continua sent obligatòria als espais tancats i l’oci nocturn continua obert a les portes d’una època de moltes festes.

Encara s’ha de veure com afectarà la nova variant Òmicron a Europa, però la situació és totalment diferent de la d’altres onades. Amb el nombre de positius i els indicadors que l’acompanyen creixent, la xifra de morts i d’ingressos hospitalaris és considerablement inferior a la d’altres onades gràcies, en part, a l’efecte de les vacunes. Això, però, no vol dir que no puguin aparèixer noves restriccions en les pròximes setmanes.

Falta menys d’un mes per Nadal i, si bé l’any passat va estar envoltat de restriccions, tocs de queda i polèmiques, tot apunta cap al fet que aquest any es podran viure unes festes amb una mica més de tranquil·litat i normalitat. Queden alguns interrogants per resoldre que únicament el temps podrà respondre. Per tant, només queda esperar per veure si la situació millora durant les pròximes setmanes o s’hauran de veure més restriccions a tota Europa.

LA PREGUNTA

Qui és favorit a les eleccions presidencials dels EUA?

En aquesta enquesta han votat 143 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't