EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

La desescalada proporciona una nova esperança als bars i restaurants en temps de coronavirus

El bar el Fet Nostre Vic i Can Jubany han fet iniciatives i solucions per poder tenir un mínim ingrés i poder subsistir. Ara amb la reobertura de la restauració, poden tenir una mica d’esperança tot i que no tots els establiments han decidit obrir.


28/11/2020

Queralt Arias i Patricia Moral. Vic

El pla de desescalada aprovat pel Govern ha permès obrir aquest dilluns els bars i restaurants amb un límit d’aforament del 30% a l’interior, que està tancat des del passat 16 d’octubre.  També es reprenen les activitats culturals, encara que amb el 50% d’aforament i un màxim de 500 persones, una limitació que també hauran de respectar les biblioteques i museus. I en l’àmbit esportiu es reobren les instal·lacions i equipaments amb un 50% d’aforamnet a l’aire lliure i un 30% a espais tancats. Unes limitacions que s’hauran d’adaptar al toc de queda nocturn d’entre les 22:00 de la nit a les 06:00 del matí i amb el confinament municipal dels caps de setmana.   

Aquesta setmana hem tingut la reactivació de l’activitat laboral en la restauració, amb la reobertura de nombrosos negocis i la recuperació dels seus clients. Tot i que la proporció de locals que han decidit aixecar la persiana és menor entre aquells restaurants que estan enfocats especialment en els sopars o en els establiments més petits que no tenen terrassa. Els bars i restaurants d’Osona s’han adaptat al tancament i al confiament, com el Fet Nostre Vic i Can Jubany. Dos locals molt diferents, però que s’han vist afectats per la situació actual i han hagut de dissenyar iniciatives i solucions per poder tenir un mínim ingrés i subsistir. 

El restaurant Can Jubany a Calldetenes es caracteritza per una cuina amb l’experiència dels plats tradicionals reinventats. El restaurant ha decidit no reobrir fins més endavant les instal·lacions pels clients i continuaran amb el PopUp que estan portant a terme des de fa un temps. La cuina de Can Jubany ha estat transportada al seu hotel Mas Albereda a Sant Julià de Vilatorta. “Al principi fèiem tota la setmana per la gent que estaven allotjats a l’hotel i ara entre setmana, degut al confinament municipal aplicat de cap de setmana”, expliquen des de Can Jubany. Però també, durant els mesos de confinament, el cuiner Nandu Jubany ha publicat vídeos a Instagram explicant com fer receptes fàcils i utilitzant productes que ells mateixos venen com les croquetes. 

Aquesta setmana, Nandu Jubany ha rebut un dels Premis Impacte atorgats per el Col·legi del Màrqueting i  la Comunicació que són la mostra del reconeixement a empreses o campanyes de comunicació que més impacte han generat, així com és el cas del cuiner osonenc. En aquest sentit, Jubany ha rebut aquest reconeixement professional per la seva manera d’encarar la situació generada per la Covid-19. Com diuen des del Col·legi, ha apostat “per una comunicació directa i propera, així participant en accions solidàries per ajudar a la investigació i combatre la pandèmia”.

Tancar un negoci ara i sense saber la perspectiva de futur que hi ha, és per part d’un mateix que si et deixen obrir el local, obris. I si només et deixen fer el take away, doncs ens hem d’adaptar. Almenys tenir algun ingrés, perquè si no és horrorós”, expliquen des del Fet Nostre. El fet d’haver tancat els bars i els restaurants per intentar frenar el risc de rebrot era totalment innecessari, ja que encara que tanquessin els bars i restaurants, el risc de rebrot no baixava.  Com bé comenten des del bar “no és culpa dels restaurants, perquè aquí tenim les mesures, tenim tot quadriculat com ens ho han dit. I a més s’ha notat que no ha baixat el rebrot perquè van tancar els bars”.

La Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) ha demanat al Govern que ampliï el toc de queda fins a la 01.00 els caps de setmana i com a mínim fins a les 02.00 la nit de Cap d’any, alhora que ha reclamat que puguin reobrir les discoteques i sales de festes.

Segons càlculs de Fecasarm, només el 40% dels locals de restauració reprendran les seves activitats els pròxims dies, ja que les limitacions horàries imposades al sector i el tancament perimetral municipal dels caps de setmana no compensaran les despeses que comporta obrir els locals. Així mateix, el Govern vol  “deixar sense efecte urgent” el tancament perimetral del cap de setmana, la qual cosa permet “salvar mínimament el Nadal” i permetria que alguns locals celebressin la Nit de Cap d’any, “que hauria de tenir un horari especial, com a mínim fins a les 02.00 hores per a totes les activitats”.

La resolució publicada en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) indica que, en el marc de l’estat d’alarma decretat fins al 9 de maig de 2021, es manté el confinament perimetral els divendres i caps de setmana, la restricció de la mobilitat nocturna entre les 22.00 i les 06.00 hores, la limitació dels grups a un màxim de sis persones. Amb aquestes mesures es pretén dur a terme “un procés d’obertura progressiva de les activitats“, encara que el pla de desescalada queda condicionat al fet que la velocitat de reproducció de la Covid-19 es mantingui per sota de 0,9, així com que no augmenti la pressió assistencial als hospitals. Farà aquest toc de queda que canviem els nostres horaris alimentaris? Ens tornarem més europeus?

LA PREGUNTA

Creieu que el Barça de Hansi Flick pot fer una bona temporada amb la plantilla que té en aquests moments?

En aquesta enquesta han votat 292 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't