Sara Roy, Manresa.
A mitjans del segle XIV la ciutat de Manresa va viure uns temps de sequera importants. La falta d’aigua va condemnar la ciutat a la fam, la misèria i a l’emigració de gran part dels seus habitants. Però, el passat divendres dia 21 de febrer, va fer exactament 675 anys que una misteriosa llum provinent de Montserrat va entrar pels vitralls de l’antiga església del Carme de Manresa mentre les campanes començaven a repicar soles. El miracle, que calia entendre com la voluntat divina de donar la raó als manresans, va fer que el bisbe de Vic es penedís de la seva actuació i volgués rectificar, fent possible el pas de la séquia per la ciutat. D’aquesta manera es va poder canalitzar l’aigua del Llobregat des de Balsareny fins a Manresa i amb la seva construcció es va acabar l’escassetat d’aigua que patia la ciutat. Des d’aquell dia la festa de la misteriosa llum se celebra cada any a Manresa, sent així una manera de recordar el miracle que va posar fi al conflicte entre la ciutat i el bisbe per la construcció de la sèquia.
Són uns dies de molta intensitat a la ciutat, per totes les activitats que si fan des del 14 de febrer fins al 8 de març. Un dels esdeveniments més importants és la Fira de l’Aixada, que se celebra l’últim cap de setmana de febrer, que aquest any coincideix amb el primer dia del mes de març, i que és l’acte més multitudinari de la Festa de la Llum. Durant aquests dos dies els carrers de Manresa s’omplen de parades d’artesans vinguts de tot arreu, d’actors I actrius que interactuen amb la gent i representen els personatges més divertits de l’època, i de moltes activitats pensades per als nens i nenes i famílies. Tot el nucli antic es trasllada a l’època medieval, la plaça Major, la plaça del Carme, els carrers de Sobrerroca i Sant Miquel, el parc de la Seu, etc.
A part de la Fira de l’Aixada també es fa la Transèquia, concretament el dia 8 de març. És una caminada popular que ressegueix tota la sèquia, va des de Balsareny, passant pels termes municipals de Sallent, Santpedor i Sant Fruitós de Bages, i arriba al Parc de l’Agulla de Manresa. La Jove Cambra de Manresa va iniciar l’organització de la Transèquia l’any 1985, i que des d’aleshores es pot fer a peu, amb bicicleta, corrents o en handbike.
A part d’aquests dos grans esdeveniments, durant tots aquests dies hi ha un munt d’activitats organitzades per a totes les edats, des de xarrades i visites guiades per explicar la història del miracle de la llum fins a tallers creatius que indagen en la realització i creació d’objectes artesanals, concerts, exposicions, entre d’altres.
{{ comment.text }}