EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

La Marató, la metàfora solidària de la societat catalana

Milers de persones es volquen per combatre contra les malalties infeccioses


22/12/2017

Verónica Mur i Laia Zúñiga. Vic

En la 26a edició de la Marató, la turberculosi, la meningitis, la pneumònia, l’hepatitis i la sèpsia van ser algunes de les malalties infecciones protagonistes del macroprograma que es emetre diumenge passat a TV3. Un dels reptes de la cita anual per excel·lència és donar a conèixer el grup de malalties infeccioses de les quals el públic té poca percepció però que els experts en la matèria afirmen que causen una de cada tres morts al món.

Com cada any, la televisió catalana ha buscat la solidaritat dels espectadors amb l’obectiu d’incentivar-ne la investigació per mitjà de testimonis i experts en malalties sense cura definitiva. “L’objectiu de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio és avançar en la recerca per aconseguir més anys i més qualitat de vida per a les persones que tenen una malaltia. En aquest sentit, estem convençuts que aquest volum de recursos que s’han aconseguit suposaran un gran impacte en el camp de les malalties infeccioses, per trobar noves eines de diagnòstic ràpid que permetin fer un tractament immediat, descobrir antibiòtics nous capaços de combatre els bacteris resistents i aconseguir vacunes noves, entre d’altres. De la mateixa manera que ha passat amb els resultats de les edicions anteriors”, assegura Lluis Bernabé, director de la Fundació La Marató.

“A la Fundació La Marató de TV3 estem convençuts, i així és com sempre hem plantejat les campanyes del programa, que la sensibilització i la divulgació de les malalties és la millor manera per creure en la necessitat d’impulsar la recerca”. Equip directiu de La Marató

Dins d’una programació total de 20 hores, entre elles 15 televisades i 5 radiofòniques amb més de 2.300.000 persones connectades, la fita va tancat l’edició amb un marcador que sumava 7.215.676 euros. La xifra pot créixer en els pròxims tres mesos,  ja que fins el 31 de març de 2018 no és tancarà el termini de recepció de donatius per mitjà de caixers autòmatics, Internet  o aplicacions per a mòbils.

Any rere any, l’aportació de la ciutadania ha anat en augment en aquest projecte solidari orientat a trobar la cura de certes malalties i a la presa de consciència social. Jordi Carratalà, cap de Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital de Bellvitge considera la importància d’un projecte així: “Com a professional a càrrec de pacients amb malalties infeccioses, el fet de que la Marató de TV3 hagi recaptat fins ara una quantitat tant important de diners fa que per una banda, senti una gran satisfacció, i per una altra, un sentiment de responsabilitat d’utilitzar aquests fons per fer la millor recerca possible. Els recursos actuals amb els que comptem els investigadors són molt limitats, per la qual cosa, és important que en la mesura que els sigui possible, tothom aporti el seu gra de sorra”.

Els voluntaris són un dels eixos essencials de la Marató de TV3 i fan possible la rebuda de milers de donatius i funcionament de les seus telefòniques. Aquests també han organitzat desenes d’activitats repartides pels municipis amb la finalitat de mobilitzar tot el territori. Fins i tot personalitats conegudes van oferir el seu ajut en diverses tasques.

L’Ivan Álvarez, voluntari per segon any consecutiu, va fer de telefonista a la seu de Girona i explica que “volia aportar aquesta part solidària que en el fons tots tenim i que tard o aviat, jo he acabat desenvolupant. He participat amb el millor que se fer que és parlar. Fer de telefonista per la marató et fa sentir-te part de la fundació. No és el típic tracte de venedor – client, els dos som voluntaris i anem junts a per una mateixa causa, el sentiment compartit es present, és brutal. He rebut agraïments pel fet de ser jo qui agafa el telèfon i és un petit detall que et descol·loca”.

Ivan Álvarez, fent de telefonista voluntari a la seu de Girona.

Ivan Álvarez, fent de telefonista voluntari a la seu de Girona.

El desenvolupament de La Marató va més enllà d’una simple programació i un dels pilars del projecte és basa en al difusió i la conscienciació que se’n fa. “Per participació, entenem els testimonis que participen als programes, els metges, els investigadors, els donatius, els voluntaris, les activitats populars, les conferències divulgatives, les empreses, les institucions, les associacions… A més a més, aquesta participació és continuada al llarg de l’any: al mes de març, per exemple, comencem un altre cicle de visites als centres de recerca, on els ciutadans poden descobrir com avança la investigació gràcies als seus donatius” afirma Bernabé. Entre altres activitats es realitzaran diverses conferències a biblioteques i escoles de secundària en les diferents comarques de Catalunya. El Dr. Josep Arimany, 1r tinent d’alcalde i regidor de Ciutat del Coneixement i Noves Tecnologies, Promoció Econòmica i Salut valora la solidaritat de la comarca d’Osona: “És una comarca amb molta empenta i ho demostra sempre que es fa una recaptació per un projecte, ja que hi col·laboren molts osonencs. Al tenir una facultat de medicina inicia una nova etapa en la recerca sanitària i per tant el benefici és per a tots. Projectes com el clúster de salut a Osona, seran un motor amb docència, recerca i transferència del coneixement.”

La Marató en 26 edicions ha conseguit recaptar més de 160 milions d’euros que han servit per finançar més de 700 projectes de recerca. Però el més important és que ha ajudat a conscienciar a la població catalana dels milers de malalties que existiesen i que encara no tener cura. La sensibilizació ha estat l’eina clau per a aconseguir millores en la recrerca de malalties que de vegades queden oblidades.

 

 

LA PREGUNTA

Què creu que passarà si torna Puigdemont?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't