EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

La missió de l’InSight

InSight, que va aterrar a Mart fa dues setmanes i pretén estudiar l’evolució dels planetes rocosos, ja comença a donar els primers fruits.


14/12/2018

Judit Hernández i Ivet Malé, Vic.

L’InSight, que va aterrar a Mart fa dues setmanes i pretén estudiar l’evolució dels planetes rocosos, ja comença a donar els primers fruits.
La missió

La sonda InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport), en català “Visió Interna”, va aterrar al planeta Mart el passat 26 de novembre. El robot, que és una missió del programa de descobriment de la NASA, ha situat una aeronau geofísica al planeta vermell, per estudiar el seu interior més profund. Però no és tan sols això, InSight és un explorador planetari terrestre que vol comprendre els processos que van crear els planetes rocosos del sistema solar (com la Terra), fa milions d’anys. Segons Marta Fernández, estudiant de Biotecnologia de la Universitat de Vic, “crec que la missió pot servir per descobrir nous coneixements de vida o per sobreviure en condicions diferents…”. Així doncs, l’InSight mesurarà els “signes vitals” i la formació del planeta: el seu “pols” (sismologia), “temperatura” (sonda de flux de calor), i “reflexos” (seguiment de precisió).

L’actualitat

Amb l’exitós aterratge a Mart, InSight va començar a treballar, una feina que ja ha donat els seus primers fruits. Aquest dimecres el robot va utilitzar una càmera adherida al seu braç per capturar una selfie, composta per un mosaic d’onze fotos. “Primera selfie! Estic sa, enèrgic i sencer. Aquest sóc jo a Mart”, van publicar a Twitter amb la foto de la nau. S’hi pot veure un panell solar del mòdul d’aterratge i tota la seva coberta, amb els instruments científics.

“Crec que la missió pot servir per descobrir nous coneixements de vida o per sobreviure en condicions diferents…”, Marta Fernández.


Anteriorment, la NASA havia publicat un so de vent marcià que va ser captat per la sonda, que va gravar sons de baixa freqüència durant els primers dies. La sonda utilitza el mateix procés que Curiosity rover, en el que es capten moltes imatges, per després unir-les. “A Mart hi poden haver organismes com plantes o insectes. O també podrien aparèixer animals més desenvolupats que un insecte, però sense arribar a ser humans amb un cervell que raona, perquè sinó crec que ja s’haguessin posat en contacte amb nosaltres, els terrícoles” afirma Marta Fernández. En els pròxims dies, la NASA valorarà els resultats i exposarà conclusions.

Per què Mart?

Altres missions ja havien investigat el planeta vermell, tot i que només la seva història superficial, com els volcans, roques i sòls. Però fins ara mai ningú havia investigat la primera evolució del planeta, com els seus blocs de construcció, que només es troben mirant molt per sota la superfície.

“Crec que el dia d’avui aquesta troballa no té un efecte directe en la nostra societat, però obre un ventall de possibilitats immenses pel desenvolupament i l’evolució dels éssers humans com a espècie. Qui sap si ja abandonant l’Homo Sapiens…”, explica Adrià Aterido, Doctorand en bioinformàtica de l’Institut de Recerca de la Vall d’Hebron.

Mart no és geològicament tant actiu com la Terra, ja que no té plaques tectòniques. Per això conserva un registre més complet de la seva història: nucli, mantell i escorça. Estudiant en profunditat aquests tres eixos, així com la velocitat a la qual escapa la calor de l’interior del planeta, proporcionarà als científics una visió de l’evolució dels planetes rocosos del nostre sistema solar.

“Crec que el dia d’avui aquesta troballa no té un efecte directe en la nostra societat, però obre un ventall de possibilitats immenses pel desenvolupament i l’evolució dels éssers humans com a espècie. Qui sap si ja abandonant l’Homo Sapiens…”, Adrià Aterido.

En definitiva, Insight ens ajudarà a veure l’evolució dels planetes rocosos, investigant la seva estructura interior, la dinàmica de l’activitat tectònica i els impactes de meteorits. Que podrien ser pistes sobre els mateixos fenòmens a la Terra. “Sens dubte, si alguna cosa ha caracteritzat la ciència i la tecnologia és la capacitat d’assolir objectius i superar reptes que inicialment podien semblar ciència-ficció”, afirma Adrià Aterido.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 895 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't