Marina Ojalvo, Maite Olaguibe i Dei Sow. Vic
El món està patint una crisi energètica que també està afectant greument a Catalunya, i concretament a Vic, només cal observar la pujada de la factura de la llum per adonar-se d’aquesta realitat. Des del passat mes de juny, el preu de l’electricitat està en màxims històrics tal com mostra l’Índex de Preus de Consum (IPC); indicador que calcula el cost de la vida. En aquest reportatge es dóna veu a diferents comerços i habitants vigatans per parlar de com afecta aquesta pujada de preu de la llum a la seva vida.
Per què ha augmentat el preu de la llum?
La pujada del preu és provocada per diferents factors, tal com ens explica el professor d’economia de la Universitat de Vic, Rafael Madariaga Sánchez: “El preu de la llum en gran part ha augmentat per la producció de gas, si el preu del gas està pujant, la producció d’electricitat que es fa amb gas, també puja”. A més, assenyala: “per mantenir els preus de les matèries primeres durant la pandèmia, es va restringir l’oferta de la producció, es va reduir la producció, i això també ha provocat un augment de preus”.
En relació amb això, el professor Rafael Madariaga recalca que “ és un augment de preus global, no és una qüestió particular, els nivells d’inflació estan augmentant als EUA i a Europa”.
Com viu la població l’augment de la factura de la llum a Vic?
L’augment del preu de la llum té conseqüències directes i indirectes pel conjunt de la societat catalana, ja que provoca l’encariment de la cistella de la compra i també dificulta als negocis, com ara les carnisseries i les perruqueries -les més afectades- a tirar endavant els seus comerços.
Els treballadors de la Carnisseria Can Molas (Vic) assenyalen que s’està notant una gran diferència de preus en les factures del local, després d’aquesta crisi energètica “no sabem què fer per reduir el cost d’aquestes factures. Tenim tot amb LED i durant els dies que hi havia barems del cost de la llum, no treballàvem en les hores màximes que marcava l’indicador, però no és suficient”. A més, expliquen que aquests barems van canviant i, per tant, a vegades no saben ni quan engegar el forn.
En l’estètica Body Sol, a Vic, la situació és igual de complicada, com ens comenta la propietària: “Quan van anunciar la pujada de la llum, la meva factura es va incrementar una tercera part del que era la factura en si.” Malgrat això, no poden fer res per reduir els costos davant d’aquest context, ja que necessiten tenir la llum encesa tota l’estona perquès és imprescindible pel funcionament de l’establiment: “Jo necessito llum a tot arreu perquè tinc fotodepilació, solàrium, aparells endollats o si alguna vegada necessito fer alguna cosa amb una màquina especifica també necessito connectar-la”, explica la treballadora del centre Body Sol.
Domingo Álvarez, responsable de l’administració de la residència universitària Sant Miquel dels Sants a Vic afirma: “Ja es contempla augmentar el cost de les tarifes dels estudiants de cara a l’any vinent a causa de l’augment de la llum”. En relació amb això, explica que aquest semestre ja els hi està costant fer front aquesta pujada tan dràstica, i que volen realitzar algunes reformes tant en les sales d’estudi com en els passadissos i continua dient: “Tenim contemplat estalviar mitjançant llums LED i sensors de moviment”.
Font: Pròpia
Sara Pous, veïna de Vic, explica:” Fa una setmana i mitja que ja haguessin posat la calefacció, i no ho hem fet perquè tenim por, a què això repercuteix molt a la factura de la llum i de l’electricitat”. I afegeix: “Hem hagut de vigilar molt més, per exemple, quan anem al supermercat, perquè tot s’està encarint molt.
Com fer front a la situació?
Una de les treballadores de la Carnisseria Can Molas afirma que hi hauria d’haver ajudes : “ hi ha gent que no pot ni viure”. Afegeixen que a les empreses les haurien d’orientar, és a dir, en com fer front aquesta situació, amb estratègies per gastar menys, etc.
La propietària de l’estètica Body Sol, considera que les ajudes serien una bona idea perquè “jo tinc obert tot el dia des del matí fins al vespre i el consum de llum és continu.” A més es lamenta de la situació actual: “hi ha menys feina, però, en canvi, hi han factures en empreses privades que continuen igual que també es podria regular o ajustar una mica a com funciona tot.”
Rafael Madariaga Sánchez, professor d’economia de la Universitat de Vic, ens explica que les competències d’un Ajuntament són mínimes a l’hora d’ajudar dins d’aquests àmbits tan globals i que “l’únic que pot fer són accions socials puntuals, com facilitar a les famílies que tenen més dificultats amb bons socials d’electricitat o descomptes de preus en aliments bàsics”.
{{ comment.text }}