Judit Hernández i Ivet Malé, Vic.
Què són els probiòtics?
S’anomenen probiòtics aquells microorganismes vius que, en administrar-se en quantitats adequades promouen beneficis en la salut de les persones que els prenen, ja que ajuden a millorar el funcionament de la flora intestinal. Són bacteris beneficiosos per l’organisme que faciliten la digestió i l’absorció de nutrients i també afavoreixen el sistema immunològic.
En moltes ocasions la flora intestinal pot perdre l’equilibri, sobretot després de prendre antibiòtics, o quan no mantenim una alimentació sana i equilibrada. És quan l’intestí acaba sent poblat per bacteris que no ajuden al sistema immune i fan que el nostre cos sigui susceptible a malalties. Els probiòtics inclouen més de 400 espècies d’organismes en l’aparell digestiu humà, incloent-hi el Lactobacilus i les Bífido Bacterium.
Els probiòtics poden incorporar-se a un ampli ventall de productes, tant en aliments, com en medicaments i suplements dietètics. Les formes més comunes per a l’administració de probiòtics són els productes làctics i els aliments amb probiòtics afegits, però també podem trobar comprimits, càpsules i sobres que contenen microorganismes en forma liofilitzada.
Com funcionen?
Es coneix com a sistema immune aquell que defensa l’organisme de les substàncies estranyes, i més de dues terceres parts del sistema immune del nostre organisme està situat al budell. De fet, el tub digestiu (estómac, budell prim i gruixut) està en contacte amb l’exterior a través d’una extensa superfície. Els aliments poden ser un factor d’agressió cap al budell juntament amb els microorganismes (bacteris, virus i fongs).
La flora bacteriana intestinal està formada per milions de bacteris que proliferen a l’interior del budell gruixut i fermenten diferents elements produint substàncies beneficioses per la salut. Aquests bacteris formen part del desenvolupament normal del sistema immunitari i en la regulació de la resposta de l’organisme davant els patògens (bacteris perjudicials per a la salut). La flora intestinal participa en diversos processos fisiològics com la digestió i moviments del tub digestiu així com en la producció d’algunes vitamines.
Els probiòtics actuen en el tub digestiu equilibrant la composició de la flora bacteriana i incrementant la rsistència de l’organisme davant els patògens, i millorant i activant les defenses. Els probiòtics produeixen substàncies que ajuden a combatre alguns bacteris potencialment patògens, produeixen vitamines i enzims digestius.
Quins beneficis tenen?
El principal ús dels probiòtics és tractar i prevenir les infeccions intestinals. A més també han demostrat tenir un paper molt important en malalties digestives no infeccioses d’altres òrgans com són al·lèrgies, la vaginitis, els èczemes, etc.
Gràcies als estudis i investigacions realitzats fins avui, tenim constància que els probiòtics ajuden a:
La farmacèutica Isabel Cabello, de la Farmàcia Amargòs (Barcelona), remarca que cada cop hi ha més estudis que posen en relleu la importància de la nostra microbiota intestinal. La microbiota intestinal és la comunitat de microorganismes que habiten en el tub digestiu humà i que s’han adaptat a viure a la superfície de l’intestí ja des de fa molts anys.
Com major sigui la diversitat de probiòtics i la varietat de bacteris dins de cada càpsula, millor serà el suplement, ja que facilitarà l’equilibri i el desenvolupament més ràpid d’una flora intestinal saludable. Idealment els probiòtics han de ser ingerits abans o després de l’àpat, perquè els aliments ajudin a les bactèries a sobreviure a l’àcid gàstric i arribar a l’intestí, on puguin multiplicar-se fàcilment. Tot i la gran varietat i els múltiples beneficis que ens poden aportar els probiòtics, hem de recordar que és essencial mantenir una alimentació sana i rica en fibres, ja que les fibres són el principal aliment pels probiòtics, afavorint així la seva supervivència a l’intestí.
“Actualment, es recepten molts antibiòtics. Això fa que el cos pateixi una descompensació de microorganismes en els budells”, explica la farmacèutica María José Fraile de la Farmàcia de l’Hospital Sant Rafael (Barcelona). Fraile afirma que tant els aliments com els suplements probiòtics ajuden a mantenir un equilibri en la flora intestinal.
Com prendre’ls?
Hi ha dues formes principals d’ingerir probiòtics: la primera és fa a través de l’augment del consum dels aliments amb probiòtics naturals, com el iogurt o el quefir, i l’altre a través de l’ús de suplement amb probiòtics. Alguns dels formats en què podem prendre’ls són els següents:
Controvèrsies
En els darrers anys, s’ha demostrat que els probiòtics poden ser molt beneficiosos per la salut. Però també hi ha estudis que demostren efectes adversos. Una investigació de l‘Institut Nacional de Salut dels Estats Units i Danone Research publicada a Science Translational Medicine, indica que els bacteris ingerits no substitueixen els preexistents als intestins dels consumidors. A més, es pot considerar que cada persona té una afectació diferents dels probiòtics. Per exemple, si es fan servir els probiòtics per atenuar l’efecte d’antibiòtics, també pot endarrerir la microbiota intestinal. “La possibilitat d’efectes col·laterals no està avalada científicament. Els probiòtics en general poden ser beneficiosos, però en baixa proporció o excepcionalment poden ser nocius”, explica el Dr. Marcelo Larrea, digestòleg de l’Hospital Sant Rafael (Barcelona). “Pot haver-hi una alteració al sistema immune a causa de les bateries. Això vol dir que no es pot assegurar que siguin totalment innocus”, afirma Larrea.
També hem consultat a la Ruth Pérez, infermera i Màster en Psiconeuroinmunologia. Pérez afirma estar a favor dels probiòtics tot i que reconeix els efectes col·laterals. “Pot ser que tinguis un problema intestinal i abans de fer neteja de bacteris dolents, injectis una quantitat molt elevada de bacteris. Per tant, encara que siguin bones et puguin donar una molèstia. Poden haver-hi pacients que amb problemes digestius es prenguin probiòtics i no notin una millora dels símptomes. Cal primer netejar, millorar la mucosa digestiva, no sigui el moment idoni ni prou temps de tractament. S’ha de prendre un probiòtic de bona qualitat”, ens comenta la infermera. A més, considera que no cal recepta com a tal, però si una pauta d’un professional de la salut. És una mesura preventiva (sense medicació) o bé complementar i ajudar el medicament de base (reduir medicació en quantitat i temps o recuperar-se abans).
Com triar un bon probiòtic?
Per saber com triar un bon probiòtic, el Sense Boira ha conversat amb Ruth Pérez, infermera i Màster Psiconeuroinmunologia. Segons Pérez, els probiòtics són uns microorganismes amics que ens ajuden a completar el procés digestiu, són molt importants pel sistema defensiu i alguns participen en la producció de vitamines. “Hi ha moltes patologies en què prendre probiòtics pot ser d’una gran ajuda. Però hi ha molta varietat en el mercat. Per tant, s’han d’escollir bé”, afirma la Ruth Pérez.
“Actualment, es recepten molts antibiòtics. Això fa que el cos pateixi una descompensació de microorganismes en els budells” – María José Fraile, Farmàcia de l’Hospital Sant Rafael (Barcelona)
Els probiòtics han de tenir una quantitat de bacteris elevada, ja que una gran part es perd pel camí de la digestió (bilis, ph…) i una gran diversitat de soques. La millor manera és prendre’ls en sobres, però hi ha moltes presentacions. Hi ha probiòtics per nens (Lactivian Enfant), gastroenteritis vacacional (Ultralevura) i candeliacis vaginal (Lactovacilus), colon irritable, restrenyiment, halitosis...etc. Els probiòtics s’han prendre’ls de tres a quatre setmanes mínim o dos a tres mesos màxim depèn del tractament.
{{ comment.text }}