EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

L’avortament, un tema pendent a Polònia

Polònia viu multitudinàries protestes en contra d’una llei que restringeix encara més l’avortament

UVic
06/12/2020

Casandra Maggio i Karolina Rios. Vic

L’avortament és un dels temes més polèmics i que més repercussió té ara mateix arreu del món. En ple segle XXI encara existeixen països amb lleis que il·legalitzen aquest fet i, sobretot sorprèn que siguin països d’Europa. 

Aquest és el cas de Polònia, un país amb una majoria catòlica i on només estava permès avortar en cas que l’embaràs suposés un risc per a la vida de la mare, que l’embarassada hagués estat violada, o que hi hagués una malformació en el fetus. I aquest darrer, precisament, és el fet pel qual fa unes setmanes hi va haver diverses manifestacions en contra d’una llei que vol restringir molt més encara l’avortament.

Aquesta llei declara inconstitucional que la dona pugui avortar en cas que hi hagi una malformació en el fetus. Segons dades de Knoema a Polònia es van practicar al voltant de mil avortaments, tots per anomalies en el fetus.

Països en contra i a favor de l’avortament

A Espanya l’avortament és considerat com un dels drets regulats dins de la llei orgànica 11/2015, aprovada l’any 2010, i despenalitza la pràctica fins a les primeres catorze setmanes de l’embaràs. Tot i això, té els seus inconvenients: el Codi Penal de 1822, en els articles 639 i 640, deia que es podia condemnar fins a catorze anys de presó per al metge i fins a vuit anys per la dona que practiqués l’avortament. L’any 2020, la legislatura de Pedro Sánchez va contemplar l’opció de canviar la Llei d’avortament de 2015, regida per Mariano Rajoy, que deia que les menors de 16 i 17 anys havien de tenir permís patern per poder avortar.

Per la seva banda, Polònia té una de les lleis d’avortament més restrictiva de tota Europa, i aquesta restricció ha provocat nombroses xifres d’avortament, de les més altes de tot el món. Però a més d’aquest país, i segons dades del Center for Reproductive Rights, hi ha altres països que no estan a favor de l’avortament, per exemple: Andorra, San Marino i Malta. Aquests són els països on directament està prohibit l’avortament i, únicament, està permès per salvar la vida de la dona. 

Infografía: ¿En qué países es legal el aborto?  | Statista Más infografías en Statista

Al Regne Unit i Finlàndia només està permès avortar per circumstàncies socioeconòmiques. Cal destacar que Europa és el continent amb menys restriccions, a més dels Estats Units i el Canadà, perquè la majoria de països que prohibeixen avortar són països d’Amèrica Llatina, Àfrica i del continent asiàtic, concretament Iraq, Mèxic, Jamaica, Filipines i Xile.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 191 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't