EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

L’era post-Merkel, entre la incertesa i l’esperança

La marxa d’Angela Merkel, després de 16 anys com a Cancellera d’Alemanya, deixa un escenari incert.

Maria Isern i Agustí Bernad. Vic.

El passat 26 de setembre van tenir lloc a Alemanya, les eleccions federals al Bundestag. Aquestes tenien d’especial que, després de més 16 anys de mandat, Angela Merkel no es presentava per tornar a ocupar el càrrec de Canciller Federal del país. El seu lloc l’ocupava Armin Laschet però el resultat no va ser l’esperat ni per ells ni per la competència, els Socialdemòcrates (SPD) d’Olaf Scholz.

El partit Cristiàdemòcrata (CDU), liderat per Laschet, va obtenir el pitjor resultat de la seva història i així ho va fer saber el seu candidat durant la mateixa nit electoral: “En aquests moments no tenim uns resultats finals segurs, però ja podem dir que no podem estar satisfets”. De fet, degut a aquest debanall, l’hereu de Merkel va presentar, fa pocs dies, la dimissió. Per altra banda, el Partit Socialdemòcrata va guanyar 19 anys després amb un resultat molt ajustat. 

Scholz i el seu equip van obtenir un 25,7% de vots mentre que el CDU, liderat per Laschet, es van haver de conformar amb una segona posició amb 24,1% dels vots. Per la seva banda, els Verds liderats per Annalena Baerbock, van obtenir un 14,8%, posicionant-se així com la tercera força més votada d’aquestes eleccions. I fora del podi es van quedar els Liberals (FDP), encapçalats per Christian Lindner, amb un 11’5% dels vots.

Amb els resultats electorals a la mà, Olaf Scholz necessita fer coalició per poder governar a Alemanya. Hi ha diverses possibilitats tot i que, l’opció que més ressò està tenint és la mal anomenada, Coalició Semàfor. Aquesta està formada pel partit guanyador, SPD; els Verds de Baerbock i la quarta força més votada, l’FDP de Lindner. Amb aquesta aliança, el tripartit obtindria el 52% dels vots totals i això, seria suficient per què Scholz pogués esdevenir el 35è Canceller Federal d’Alemanya.

Segons el mateix líder del partit guanyador, l’aliança podria estar acordada abans de Nadal. Ell mateix ho explicava durant la nit electoral. “Seria absurd donar una data exacta, però hem de fer tot el possible per assegurar-nos que ho tenim llest abans de Nadal, encara que una mica abans també seria bo.”

Un canvi necessari

La marxa d’Angela Merkel del govern d’Alemanya després de setze anys i quatre mandats ha aixecat reaccions diverses entre els alemanys. La Laura és una estudiant d’intercanvi alemanya que aquest curs estudia a Vic i que valora positivament la tasca desenvolupada per Merkel: “Ha fet un gran treball. Hi ha hagut moltes crisis en els últims anys i les ha superat, que és quelcom que no tots els polítics podrien haver fet com ella”.

Ara bé, l’etapa de la política al front d’Alemanya s’ha anat desgastant els darrers anys. “Encara que ha fet una gran feina, era el moment que posés fi a la seva vida política. Hi ha hagut diversos errors durant la crisi de la COVID i la política alemanya necessita canvis”, declara l’estudiant. Si bé és cert que, en general, l’excancellera està ben valorada per la població, el desgast dels darrers anys ha estat inevitable.

L’escenari en el qual queda ara Alemaya, sense una de les figures polítiques més important d’Europa durant els últims anys, requereix un nou líder. “Alemanya necessita bons polítics més que mai. La gent ha quedat molt disgustada amb els últims mesos”, explica la Laura des de Vic. No obstant això, l’estudiant considera que els polítics “parlen molt sense fer res” i que ho troba un “espectacle”.

La jove alemanya també considera que hi ha una mica de caos després de les últimes eleccions. A més, també espera un canvi important en els polítics alemanys. Un dels escenaris que podria sortir reforçat és el de l’auge dels partits d’extrema dreta. “Molta gent està insatisfeta actualment i això facilita als partits més radicals manipular la gent i guanyar més vots a les eleccions”, explica amb certa preocupació.

La pèrdua del poder

En Tobias Grüner és un ciutadà alemany, que actualment resideix a Suïssa i està casat amb una osonenca. Malgrat no viure a Alemanya, sí que segueix l’actualitat del seu país i es mostra crític amb Merkel: “Ha perdut autoritat constantment a escala nacional i internacional. La seva influència exterior va desaparèixer i va perdre poder al seu partit”, apunta Grüner. De fet, aquest ciutadà alemany considera que és el moment de “noves idees” i que Alemanya necessita una nova generació de polítics per afrontar els reptes actuals.

Amb la victòria del Partit Socialdemòcrata (SPD), Grüner vaticina una coalició amb els verds i els liberals que ha de ser progressista. “Pot ser una nova era si el nou canceller sap gestionar situacions importants com el medi ambient”, apunta aquest alemany que viu fora del país. La derrota dels democristians -el partit de Merkel- a les eleccions no la considera causada per la marxa de Merkel, sinó que ja havia començat abans.

Un dels punts en el qual Grüner veu una situació interessant és en la gestió de l’auge de l’extrema dreta a la política alemanya. “És una oportunitat per donar-li la volta a la situació”, apunta. Si bé Merkel ja no tornarà al Kanzleramt -la seu central de la cancelleria alemanya-, la política a Alemanya no s’atura i el pròxim 26 d’octubre -un mes després de les eleccions- s’haurà de constituir el Parlament. Abans, però, s’haurà de negociar la formació d’un govern de coalició, un fet que pot allargar-se durant mesos. De fet, les últimes eleccions que va guanyar Angela Merkel van ser el 24 de setembre del 2017, però la d’Hamburg no va ser confirmada com a cancellera fins al 14 de març del 2018.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 85 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't