Verónica Mur i Laia Zúñiga. Vic
Les exportacions de les empreses catalanes novament trenquen els rècords històrics en el mes de setembre, segons les xifres publicades el passat dimarts pel Ministeri espanyol d’Economia, Indústria i Competitivitat. Les vendes a l’estranger durant el mes de setembre s’han fixat en 6.073 milions d’euros, amb un increment del 5,68% en relació al setembre de l’any passat. En el transcurs històric de l’economia catalana, el qual s’inicia l’any 2000, mai s’havia registrat un setembre amb unes vendes tan elevades a l’estranger. Pel que fa a les exportacions durant el tercer trimestre, s’han situat en 17.037 milions, amb un increment 6,20% respecte l’any anterior. Així mateix, en 2017 les exportacions sumen un total de vendes per valor de 52.677 milions d’euros (que suposen el 26,1% de les exportacions de l’Estat), un 8,4% més que el mateix període del 2016. Per exemple, respecte les exportacions en l’automoció la marca Barcelona esta jugant un paper diferencial i pel que fa la les empreses de cava acullen nombroses demandes de l’estranger.
Junqueras: Les exportacions de les empreses catalanes de nou han trencat tots els rècords històrics en el mes de setembre.
I ho diu Ministeri espanyol d'Economia, Indústria i Competitivitat… https://t.co/5OZXqmegU2— Oriol Junqueras 🎗️ (@junqueras) November 23, 2017
Líders en exportacions
Per sectors, la indústria química manté el lideratge d’exportacions en els primers nous mesos de l’any a Catalunya amb 13.640 milions d’euros, un increment del 6,7% en relació amb l’any passat. Seguidament és posicionen les empreses fabricants de béns d’equipament amb 9.168,6 milions, l’1,1% més. En darrer lloc, el sector de l’automoció segueix guanyant terreny en l’activitat econòmica catalana i en els primers nou mesos de l’any ha exportat un total de 8.106,7 milions d’euros, amb un increment de millora del 5,8% respecte el mateix període de l’any passat.
Bones notícies!👍Les exportacions catalanes industrials d’alta tecnologia augmenten un 2,7% | @elnacionalcat https://t.co/FkbtgAzCx8
— Port de Barcelona (@PortdeBarcelona) September 8, 2017
Incrementen les exportacions catalanes de cava de cara al Nadal
La patronal dels petits i mitjans productors de cava, PIMECAVA, afronten amb ànims la campanya nadalenca i no tem que l’actual context polític pugui afectar a les exportacions del producte a l’estranger atès que s’espera un increment visible en el nombre de vendes respecte l’any anterior en el període de l’any clau per al sector. “Les previsions de cara a final d’any i les ventes de Nadal són positives, entorn a un 10% més que al 2016”, destaquen fonts properes a la firma catalana Cava Berdié. La DO Cava estima que es distribuiran al voltant de 85 milions d’ampolles per aquestes dates al mercat interior i exterior. D’aquest total, gairebé la meitat es quedaran a l’Estat, on es focalitza en consum en aquest període de l’any, mentre que la resta es distribuiran a l’estranger. El president de la DO Cava, Pere Bonet, senyala que “aquesta proporció només succeïx durant el Nadal . En canvi, si s’analitzen les vendes del conjunt de l’any, les exportacions aclaparen dues terceres parts de les vendes”.
Les vendes de cava durant els primers sis mesos de l’any han crescut un 6%, principalment al mercat internacional (7,5%), respecte el mateix període de 2016. Un increment notori més que significatiu en el cas de caves Prèmium que puja un 17%, concretament del 25%, al mercat interior. “La dinàmica de creixement en vendes i en valor continuarà durant el Nadal, de manera “sostinguda” a Espanya i de manera més destacada en l’exterior”, manifesta el president de PIMECAVA, Xavier Nadal.
Pel que fa a les exportacions de caves catalans, Nadal, elogia que cada cop són més les empreses que aposten per les exportacions i ha apuntat que mercats com l’alemany (de 58 a 90), el japonès (de 68 a 89) o el suec (de 32 a 55) han crescut molt els darrers anys i que la tendència és que vagi a més.
Osona un territori exportador
En el cas d’Osona, les exportacions també han millorat significativament durant aquests últims anys. Tal com afirma Sergi Castañé, Tècnic de l’Observatori Socioeconòmic d’Osona, “en el cas osonenc la tendència exportadora va a l’alça i la oferta de béns de consum està a nivells pre-crisis gràcies a les exportacions i no a la demanda interna, que encara segueix per sota de la situació de l’any 2008. També sabem que més del 70% de les empreses que facturen més de 10 milions d’euros a Osona estan internacionalitzades, és a dir, exporten i/o importen”. L’actualitat de la comarca és pròspera ja que a l’any 2015 el Consell General de Cambres de Catalunya va comptabilitzar que a Osona hi havien un total de 5.646 empreses que es podien beneficiar de la internacionalització. Es va construir un Pla d’Acció Internacional de les cambres catalanes el qual volia augmentar la base d’empreses exportadores. La línia estratègica que es va dur a terme durant els anys 2015 i 2016 va facilitar l’accés de les PIMEs catalanes a mercats tercers amb un important potencial econòmic i comercial. Durant aquests últims quatre anys s’ha produït un augment en la presència de les exportacions catalanes a destins extracomunitaris. Alguns d’aquests destins que es van promoure molt van ser Àfrica i Orient Mitjà o Àsia i Oceania. Tot i això, encara que aquesta tendència va ser molt favorable, la destinació principal de les exportacions segueix sent a la Unió Europea.
En quant als productes que exporta Osona, s’ha pogut comprovar que en aquests darrers anys el sector de la Indústria i el dels Serveis han sigut els més exportadors. Fins i tot el sector d’Industria ha superar a Catalunya en la comarca d’Osona.
{{ comment.text }}