EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Les matemàtiques de Pedro Sánchez

Al secretari general del PSOE no li surten els números. El govern espanyol busca suports pels pressupostos al Congrés i la solució gira entorn a la situació dels presos catalans. Sense moviments, el PDeCat i Esquerra Republicana no donaran suport.

UVic
19/10/2018

Joan Muñoz i Arnau Moya. Madrid

Les xifres són les protagonistes de les últimes setmanes al Congrés dels Diputats. Els pressupostos del pròxim any segueixen condicionats pel ball de números. Amb una calculadora en mà i llibretes sobre la taula, Pedro Sánchez i Pablo Iglesias segueixen sense aprovar les matemàtiques. Els partits catalans juguen un paper clau dins l’equació pressupostària.

Tot i que gran part de les mesures han rebut el suport de Podemos, el PSOE no convenç al PDeCat i a Esquerra Republicana. Els pressupostos presentats per l’esquerra espanyola recullen importants reformes socials i beneficis per Catalunya. La reforma del salari mínim interprofessional és el punt més destacat de l’acord. El govern espanyol pujarà el mínim salarial fins als 900 euros. A més, els ciutadans amb rendes superiors als 130.000 euros anuals patiran un increment del IRPF del 2%.

Les mesures més importants del govern Sánchez van relacionades a la pujada del SMI, el permís de paternitat i a la pujada de les pensions.

Els socialistes també han acordat una pujada de les pensions acord amb l’IPC, un increment relatiu a cada pensionista ja que molts d’ells només rebran uns pocs euros més que ara. La dependència és un altre dels punts que el PSOE ha volgut abordar en la nova proposta pressupostària. Ho fa mitjançant una inversió de 315 milions d’euros que beneficiaran a 180.000 persones.

El govern socialista segueix apostant per la igualtat i ho reflecteix als pressupostos equiparant el permís de maternitat i paternitat en vuit setmanes. L’equiparació serà progressiva, és a dir, al 2021 s’espera que sigui de 16 setmanes. En termes educatius el govern s’ha proposat millorar les tasses universitàries i augmentar les beques pels estudiants.

Les mesures establertes per a satisfer al govern català passen per un compromís a 4 anys amb una injecció de més de 1.400 milions d’euros, 350 dels quals s’abonaran l’any que ve. Avui mateix Pablo Iglesias es reunirà amb Oriol Junqueras a la presó: el líder de Podemos buscarà a priori suport per tirar endavant els pressupostos de l’estat. La clau dels pressupostos es troba en gran part a Lledoners. Els partits catalans demanen algun gest per part del govern espanyol, l’únic moviment que podria desbloquejar la situació pressupostària.

Els càlculs no surten

L’actual escenari contempla tres possibles resultats. En primer lloc, amb les diferents posicions dels partits, la votació no sortiria endavant. El resultat d’aquesta primera simulació seria negatiu pel govern espanyol. El no del Partit Popular, Ciutadans, Esquerra, PDeCat, Bildu i Coalición Canaria deixa un resultat de 161 vots a favor i 189 en contra. La segona opció plantejaria l’abstenció dels partits catalans, juntament amb Bildu i CC, però no canviaria el resultat negatiu del primer escenari. Els resultats totals serien 161 vots a favor contra 170. La tercera via, somiada per PSOE i Podemos, passa pel vot positiu dels partits catalans i bascos. En aquest cas, el PSOE hauria de moure fitxa i retirar l’acusació per rebel·lió als polítics catalans. D’aquesta manera ERC, PDeCat i Bildu votarien a favor dels pressupostos i el resultat seria 180 vots a favor contra 170.

LA PREGUNTA

Aprova els primers cent dies de Salvador Illa com a president de la Generalitat?

En aquesta enquesta han votat 129 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't