EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

L’estiu, l’oportunitat per fer diners pels més joves

L’estiu arriba i amb ell l’oportunitat de moltes joves i aturats de trobar feina durant el període estival. S’estima que aquest any hi haurà un increment dels llocs de treball sobretot en el sector turístic, concretament el turisme de platja.

UVic
11/05/2018

Víctor Barroso i Aleix Orrit, Vic.

La campanya d’estiu està a tocar i les previsions d’ocupació apunten que aquest 2018 se superaran les expectatives. Any rere any el creixement del turisme i del sector terciari a Espanya es multiplica en dates estivals i aquest any no serà menys. Una bona oportunitat per trobar feina i introduir-se en el mercat laboral o simplement la manera que tenen, sobretot, els joves per fer diners i és que segons un informe de l’empresa de subcontractació Randstad, enguany es generaran més de 600.000 llocs de treball, una xifra rècord, en els sectors de comerç, hostaleria, transport i entreteniment que es tradueix amb un augment del 12% respecte a l’any anterior i gairebé el doble que el nombre registrat en el 2010.

En els últims cinc anys, la contractació en els mesos de juny, juliol, agost i setembre ha registrat un creixement del 97,4% acumulat des del 2013. La contractació en aquesta època de l’any està vinculada, principalment, a sectors relacionats amb el sector serveis i amb unes condicions que col·loquialment són conegudes com “d’escombreria”. Aquest sector ha patit en els darrers temps una precarització molt important en la qual no hi ha oportunitats per veure més enllà de l’etapa estival. El Fòrum Econòmic Mundial (FEM) adverteix que la deterioració en els joves de 16 a 24 anys sembla no tocar fons, afegint, “estem davant un desafiament de gran magnitud, que exigeix polítiques innovadores i accions col·laboratives que facin front a aquesta situació”. Són treballs de curta durada i de llargues jornades, en la majoria de cops mal pagats, però que permet fer un petit coixí per la resta de l’any.

Evolució de l'ocupació laboral a l'estiu | Randstad

Evolució de l’ocupació laboral a l’estiu a Espanya | Randstad

Així s’ho pren Esther Pulido, estudiant del Màster de Gestió i Direcció de Centres Educatius de la Universitat de Deusto i de l’Autònoma de Barcelona, que espera trobar feina en aquests mesos d’estiu per poder contribuir en l’economia familiar: “Fa unes setmanes que ja estic buscant feina per l’estiu i el que més he trobat són ofertes relacionades amb el turisme i l’hostaleria. Ara estic acabant el màster i pel nou curs acadèmic ja tinc aparaulada una feina relacionada amb els meus estudis, però per l’estiu hauré d’acceptar alguna oferta que em permeti guanyar diners i ajudar als de casa a pesar de ser precària i, fins i tot, abusiva. Ja tinc experiència d’anys anteriors, treballant en un hotel a la platja, i la veritat que és dur. Som joves i s’aprofiten bastant”, relata al Sense Boira aquesta jove estudiant.

Com ella, centenars de joves que busquen en el sector serveis una sortida temporal. Segons l’agència de col·locació Ocupa2 aquest és el sector que més demanda necessita. Els cambrers són els més necessitats, ja que els hotels amplien les seves plantilles, els locals de restauració, oci i comerç en general també ho fan. A la costa és on es troba el reclam més gran de personal, però també a l’interior i és que el turisme va molt més enllà del sol i la platja. La muntanya també té cada cop més recorregut.

L’altra gran opció és buscar substitucions del personal fix. “Fa dos anys que estudio Enginyeria en Tecnologies Industrials a Barcelona i aquests dos estius he aprofitat per posar en pràctica els meus coneixements en empreses del meu àmbit. Eren treballs de substitució els mesos de juliol i agost i com que sóc jove era tenia un contracte en pràctiques i no gaire ben pagat, però preferia no fer tants diners en una feina a la qual em vull dedicar en un futur que no pas guanyar una mica més en un lloc de treball que no em motiva”, assenyala Marc Corretgé a aquesta publicació.

Osona a favor de la inserció laboral juvenil

Pel que fa a Osona l’Àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal ha decidit emprendre diversos projectes per fomentar la inserció dels joves en el mercat laboral. Joves Per l’Ocupació és una proposta adreçada a joves d’entre 16 i 25 anys i amb un nivell formatiu baix que actualment es trobin a l’atur. D’altra banda la iniciativa Fem Ocupació per a joves va dirigida a joves, que també es trobin a l’atur, d’entre 18 i 30 anys però que a diferència de l’anterior aquests han de comptar amb una més alta i preferiblement amb experiència laboral prèvia. Informació per a empreses que vulguin participar en la borsa d’ocupació.

I per tal d’incentivar que les empreses contractin a aquests joves l’ajuntament de Vic, a través del servei local d’ocupació, ha aprovat una sèrie de subvencions per aquells negocis que realitzin aquestes contractacions.
A més d’aquestes iniciatives la Xarxa d’Entitats d’Inserció Sociolaboral d’Osona i Ripollès (XEISOR) ha iniciat diverses accions de difusió adreçades a la inclusió laboral de persones amb dificultats d’inserció, com persones discapacitades i en risc d’exclusió social.

Sortir a l’estranger, l’altra gran opció

Per últim, la possibilitat de marxar a l’estranger és cada cop més freqüent. No obstant això, la motivació més grossa no és guanyar diners; sinó viure l’experiència lluny de casa i aprofitar per millorar un idioma. Amb aquesta actitud marxarà Judit Palau a Chicago un cop hagi acabat el seu curs: “En un mes acabo batxillerat i la selectivitat i per normativa tinc entès que es necessita un nivell mínim en llengua estrangera per obtenir la carrera i aprofitaré per perfeccionar el meu nivell d’anglès i conèixer món, que encara no he sortit d’Europa. Estaré d’au-pair cuidant uns bessons als Estats Units per les tardes i també fent un curs d’anglès als matins. Només tindré un petita paga setmanal perquè el meu salari serà bàsicament l’hospedatge, però podré fer turisme, millorar el meu anglès que ara és bàsic i fer altres activitats de lleure”, afirma aquesta jove osonenca.

LA PREGUNTA

La cimera del clima que es fa a Bakú acabarà amb avanços per frenar el canvi climàtic?

En aquesta enquesta han votat 480 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't