Marina Ojalvo, Maite Olaguibe, i Dei Sow. Vic.
Aquest nou context i l’amenaça de la variant òmicron ha portat a prendre noves mesures més estrictes. La Generalitat de Catalunya afirma que entra en vigor l’obligatorietat de mostrar el certificat COVID-19 per accedir a interiors de restauració, gimnasos, residències de gent gran, a l’oci nocturn i a les activitats recreatives musicals i culturals. En principi, aquestes mesures que van entrar en vigor el divendres 10 de desembre, tindran una vigència de 14 dies.
Vacunació a Vic
La Universitat de Vic està compromesa amb la pandèmia i des de l’1 de desembre s’ha convertit en un dels 4 punts fixos de vacunació de la Regió Sanitària de la Catalunya central. En menys d’una setmana, la UVic ha administrat unes 2.300 dosis contra la COVID-19 de les 5000 dosis setmanals que tenen de capacitat per a majors de 60 anys, per a professionals sanitaris i sociosanitaris i per a persones vacunades amb monodosi Janssen.
Antoni Puigdomenech, de 63 anys, s’ha vacunat a la UVic i explica al Sense Boira:”Jo no he volgut fer cas de la vacuna fins que realment m’he sentit mig pressionat a fer-ho per poder continuar amb la meva vida normal i social”. A més, explica que: “Hi havia dues cues, una amb cita i l’altra sense, jo vaig anar sense i vaig sortir ràpidament”.
Noves mesures
Les noves normes aprovades tenen un impacte directe tant en les persones que s’han vacunat com aquelles que no estan vacunades. Sandra García, dependenta d’una botiga (Vic), no està vacunada i afirma” He hagut de marxar de molts llocs per no estar vacunada. No he pogut anar ni al cinema, ni al gimnàs. En el cas dels bars, és passar fred fora o marxar”. García segueix explicant: “Realment, em fa por vacunar-me, potser és per l’excés i manca d’informació a la vegada”.
El bar Fet Nostre de Vic està d’acord amb aquesta mesura a causa de la situació en la qual ens trobem. El personal de l’establiment ens explica: “He tingut diverses discussions amb clients pel certificat COVID-19, consumidors que venen sempre i que no es podien descarregar el certificat perquè la web estava col·lapsada, i moltes persones m’han dit que no tornarien més”. També, afegeix que hi ha una disminució de clients perquè les persones que no estan vacunades no venen al bar.
Carme Lacruz de 79 anys diu:” Jo penso que és bo i que realment això és necessari perquè realment no ens agrada a ningú que ens punxin, i que ens vacunin, per tant, hem d’intentar posar fi a aquesta situació”. Carme declara: Nosaltres som una colla de 10, hi ha una que no està vacunada i no pot anar enlloc amb nosaltres. Ella pensa que això és una conspiració de les persones més poderoses del món i de les farmacèutiques que estan d’acord en el fet que hi hagi virus i que la gent estigui així perquè això els hi afavoreix”.
Malauradament, aquesta situació ha portat a un increment de ciberdelinqüents, que ara han vist una font d’ingressos distribuint certificats falsos de vacunació a través d’Internet. Sandra Garcia, apunta: “Jo mai he utilitzat un certificat fals, però sí que conec moltes persones que sí, i molts no han tingut cap problema”.
Meritxell Viñals és infermera i pensa que aquestes mesures no són suficients per acabar amb el virus: “S’hauria de fer un test d’antígens abans d’entrar a qualsevol lloc, encara que estiguis vacunada perquè tu pots contagiar i contagiar-te, per tant, el que seria més efectiu per acabar amb aquest virus és fer-nos un test d’antígens per accedir als locals”.
Els treballadors del gimnàs Fitness Vic dubten sobre si el certificat és la solució a la situació actual: “estem fent de policies i controladors d’una cosa que no és competència nostra i que l’hem de fer i la fem però crec que no ens pertoca a nosaltres”. I finalment afirma: “Sé que sona a una mesura utòpica, però és el més fiable”.
Aquesta és la sensació a Vic, després del període de vacances es veurà com avança el virus i les mesures que s’aprovin per frenar-la.
{{ comment.text }}