EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Lluites silenciades

Més de 80 joves assisteixen a l’estrena del documental “Votan K’op, donde habita la palabra”


18/11/2019

Clàudia Simón. La Garriga

Aquest dissabte la presentació del documental “Votan K’op, donde habita la palabra” va invitar a la reflexió de tots i totes els que estaven present. Fins ara, gran part del jovent que hi havia al Patronat de La Garriga a l’estrena del documental, no sabien res sobre la situació a les comunitats indígenes de la regió de Chiapas, situada a Mèxic. Joan Giralt, el director del film, va dir que quan va tornar dels últims viatges a Mèxic i Palestina es va adonar que només mirem per nosaltres, referint-se al conflicte català. Segons un membre de ProMedios de Comunicacion Comunitaria “el capitalisme ens fa ser individualistes, però en les comunitats tothom pensa pel bé col·lectiu”. 

El públic al Patronat de La Garriga era majoritàriament jove, el mateix Giralt va dir “em fa molta il·lusió que els que esteu aquí sigueu joves, perquè aquest gènere normalment no interessa a aquest sector”. Però aquesta vegada hi havia aproximadament 80 persones mirant atentament el film, que se centrava a explicar la lluita de les comunitats indígenes i la proposta de l’escola de comunicació popular Votan K’op. L’escola fomenta l’aprenentatge de tècniques audiovisuals, narratives i d’escriptura de la gent provinent de les comunitats indígenes, perquè demostrin que les comunitats poden explicar per elles mateixes la realitat i problemàtiques en què es troben. D’aquesta manera, denuncien la vulneració sistemàtica de drets humans que pateixen, i com diu una alumna de Votan K’op al documental, “és parlar amb la veritat, ser la veu de les que no en tenen i anunciar i denunciar el que esta passant a les comunitats”. 

“El capitalisme ens fa ser individualistes, però en les comunitats tothom pensa pel bé col·lectiu” Membre de ProMedios de Comunicacion Comunitaria

A finals de l’any 2018 va sorgir la idea de fer aquesta obra que mostrés les injustícies de la població i també demostrar que estan creixent alternatives per revertir la situació. La creació de l’escola és una alternativa, com aquí Catalunya ho és Tsunami Democràtic, perquè a partir de la creació d’aquesta associació el poble català s’ha començat a organitzar participant en protestes massives en contra la sentència del judici del procés a Espanya. Al govern mexicà no li interessa que creïn un mitjà de comunicació propi i autònom que denunciï les injustícies, com al govern espanyol no li interessa que Tsunami Democràtic s’organitzi per denunciar la sentència del judici als líders del procés independentista català. 

“Jo vull donar la meva vida per tal que a Mèxic hi hagi pau, justícia i igualtat. D’alguna o altra manera hem de morir, però que sigui per alguna cosa” Alumne de Votan K’op

“Votan K’op, donde habita la palabra” et fa adonar que no només hi ha una sola lluita per l’alliberament del poble, sinó que a molts llocs diferents del món també existeixen però són silenciades o simplement no ens interessem per elles. La conscienciació i mobilització de la gent de les comunitats indígenes a Chiapas són un exemple per altres lluites. Un alumne de l’escola Votan K’op va dir en el documental “jo vull donar la meva vida per tal que a Mèxic hi hagi pau, igualtat i justícia. D’alguna o altra manera hem de morir, però que sigui per alguna cosa”. Aquesta cita va calar moltíssim al públic perquè com va dir un dels mestres de l’escola, el capitalisme ens fa ser individualistes i no ens mobilitzem fins que no veiem afectades les nostres comoditats. 

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 856 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't