EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

L’orografia, clau de l’alta contaminació a Vic

A la ciutat de Vic, durant el passat 2017, es van registrar episodis on els nivells de contaminació atmosfèrica van superar el límit establert per les Nacions Unides (ONU). I és que avui en dia, la contaminació de l’aire causa entre 6 i 7 milions de morts prematures l’any, un fenomen que està previst que continuï si no s’actua dràsticament per la protecció mediambiental. Així ho recull l’Informe Mundial del Medi Ambient, presentat aquesta setmana a la IV Assemblea del Medi Ambient de l’ONU.

UVic
16/03/2019

Ivet Malé i Judit Hernández. Vic

La contaminació de l’aire es basa en la concentració de diferents partícules tòxiques a l’atmosfera, les quals majoritàriament provenen del trànsit i la indústria, un fet que ja s’ha convertit en problemàtica a escala mundial. En el cas concret de la ciutat de Vic, gaudeix d’una orografia rodejada de muntanyes, la qual fomenta l’estancament de gasos i substàncies tòxiques. La mala combustió de la crema de carbó, robes, plàstics i fustes pot provocar un fort impacte mediambiental a Osona. I tot i que la comarca “té una qualitat d’aire bona, es detecten uns alts nivells d’ozó troposfèric (O3) a l’estiu, a causa de les altes temperatures; com també és el cas de les partícules en suspensió (PM10); i el mateix passa amb el benzo(a)pirè, un gas que generalment prové d’emissions domèstiques i d’algunes activitats industrials”, afirma Mercè Rius, Directora de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya. L’ús excessiu de calefacció a les llars i l’augment de temperatura que provoca el canvi climàtic, són també algunes de les causes que fan augmentar els nivells d’aquests gasos en l’atmosfera.

Riu Mèder a Vic. Font: La Vanguardia

Els alts nivells d’aquests tres contaminants porten conseqüències pel medi ambient, però també per la salut humana. Les PM10 poden provocar malalties respiratòries i cardiovasculars, com l’asma o l’ictus i, principalment són causades per les excessives emissions del trànsit. També trobem el Benzo(a)pirè, un gas produït per activitats industrials i domèstiques que pot arribar a causar càncer de pulmó. I per últim l’O3, emès per vehicles i fàbriques. “L’O3 es forma a partir dels òxids de nitrogen i dels compostos orgànics volàtils, que s’emeten a l’àrea metropolitana de Barcelona, i que reaccionen amb el sol a l’estiu formant aquesta partícula. També hi ha elements contaminants procedents de la zona del Vallès (bàsicament, òxids de nitrogen). Els vents que bufen a partir del migdia de marinada cap a l’interior, ens arriben a la Plana de Vic”, explica Manel Romans, vicepresident del Consell Comarcal d’Osona.

Infografia sobre els gasos contaminants de Vic. El·laboració pròpia

“En el cas del casc urbà de Vic, tenen més incidència les emissions domèstiques i el trànsit, que no les activitats industrials dels polígons que l’envolten”, considera Rius. Per reduir aquestes emissions, s’hauria d’apostar per una mobilitat sostenible i un ferm control industrial, on recentment ja s’han implantat mesures per regular-ho. Des de la Generalitat, consideren que a nivell general, s’hauria d’impulsar el transport públic, les bicicletes, amb carrers peatonals perquè sigui més fàcil desplaçar-se a peu i també utilitzar cotxes més nets, com híbrids o cotxes elèctrics. “En aquests moments, no es necessària una regulació del transit a la Plana de Vic. Si que des de les administracions hem de fer una aposta valenta per les energies renovables i també fomentar la compra i l’ús del vehicle elèctric. A més, fer campanyes de conscienciació i donant exemple des de les administracions de fer les coses ben fetes i de foment de les energies netes”, afegeix Romans.

“És important establir estratègies ecològiques, perquè tenim un planeta que no pot absorbir més contaminants i perquè les generacions futures tinguin un medi ambient net de tota mena de contaminació.

Hauríem de ser conscients de l’impacte mediambiental que provoquen accions tan quotidianes com no reciclar les deixalles o utilitzar el cotxe quan pots anar en transport públic o bé a peu. “És important establir estratègies ecològiques, perquè tenim un planeta que no pot absorbir més contaminants i perquè les generacions futures tinguin un medi ambient net de tota mena de contaminació. Hem de conscienciar els infants i joves de la importància de no contaminar i de tenir cura del medi ambient, i des de la família i escola es poden fer moltes accions” conclou Romans.

Entre 6 i 7 milions de morts prematurs l’any a causa de la contaminació

El problema de la contaminació no només és un fenomen local de la comarca d’Osona, on l’orografia no hi ajuda gens. Aquest passat dimecres les Nacions Unides van fer públic l’Informe Mundial del Medi Ambient, en el marc de la IV Assemblea del Medi Ambient que ha tingut lloc a la capital keniana. A l’informe, s’hi detallen diverses dades recollides per 250 experts de més de 70 països, entre elles destaca: la contaminació de l’aire provoca entre 6 i 7 milions i seguirà així fins al 2050, principalment a l’Àfrica, l’Orient Mitjà o l’Àsia. Les persones molt grans o molt joves, amb malalties cardiorespiratòries o amb un nivell econòmic baix, són més vulnerables a la contaminació atmosfèrica.

 

 

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 163 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't