Mireia Largo i Laura López. Tona
Us imagineu què hauria passat si Einstein, Schrödinger o Fleming haguessin nascut dona? La resposta de l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues (AMIT) és que: “Probablement, avui no sabríem qui és Einstein”, Schrödinger “hauria estat tractada com ‘la boja dels gats'”, i “els mèrits dels descobriments de Fleming se’ls hauria endut algun company d’investigació o inclús el seu marit”.
Aquest fenomen, com explica Cristina Barnils, psicopedagoga a l’IES Tona, “és el fet que les dones en la ciència han estat oblidades al llarg de la història” i es coneix com l’efecte Matilda en honor a Matilda Joslyn Gage, la primera activista a denunciar-lo. Joslyn va assenyalar la injustícia que ha ignorat, de forma sistemàtica, els descobriments de científiques brillants al llarg de la història.
A AMIT creuen que la manca de referents femenins té un impacte en les aspiracions de les nenes que es tradueix en una menor presència a les carreres STEM (carreres de Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques). És per això que han creat la campanya #NoMoreMatildas, una campanya que “vol recuperar aquestes figures, portant-les als llibres de text perquè despertin amb el seu exemple, els seus descobriments i aportacions, la vocació científica de totes aquelles nenes a les quals, fins avui, s’ha fet pensar que la ciència era cosa d’homes”, expliquen.
#NoMoreMatildas és un moviment sobre el qual han estat treballant els alumnes de segon curs de l’Institut d’educació secundària de Tona i, a partir del qual en presentaran l’exposició “Matildas i altres masclismes”, el divendres vinent. “La idea va sorgir a partir d’uns problemes que va haver-hi a 2n d’ESO, arran d’uns comentaris masclistes”, explica Anna Bach, la directora de l’Institut. A partir d’aquest conflicte, es va decidir abordar el tema en les assignatures de Cultura i valors ètics i Educació emocional i tècniques d’estudi, dues assignatures impartides per la Cristina Barnils i la Noèlia Pla, totes dues psicopedagogues del centre.
“Juntament amb la Noèlia Pla vam fer, als alumnes, la proposta de fer un treball de recerca amb tècniques d’estudi sobre el tema dels masclismes i, a l’hora d’investigar i fer una mica de treball de camp, van anar sorgint les propostes de fer una exposició mostrant l’efecte Matilda, esmenta Barnils. A més, els alumnes, que s’han organitzat en diferents grups de treball, tant pels seus propis interessos com per les mesures sanitàries respecte de la Covid-19, també han redactat unes tirallongues amb tots els micromasclismes que senten al seu voltant i que, més endavant, han investigat en aquest treball de camp. L’exposició també comptarà amb l’anàlisi d’alguns anuncis publicitaris on es mostra la diferència entre el paper que fa la dona i el que fa l’home, a més d’una maqueta d’un iceberg que mostra els masclismes visibles i els invisibles de la nostra societat.
“Penso que és una activitat important i que pot portar canvi”, diu Anna Bach, a la qual cosa Barnils afegeix: “Ha estat una manera de descobrir tot això que a vegades se sent a les notícies, a la premsa o a les xarxes. Han conegut una mica més què és i d’on ve el masclisme i els micromasclismes i tot el que hem guanyat fins al dia d’avui. Els ha permès una reflexió”. Una reflexió que, segons diuen les professores que els han acompanyat durant la realització de les tasques, els alumnes s’han pres amb molta motivació i il·lusió.
L’exposició Matildas i altres masclismes obrirà les portes el dia 12 a l’espai Muriel Casals amb una presentació en streaming a càrrec d’alguns dels alumnes que han participat en el projecte. Aquest streaming es podrà veure a través del canal de l’Ajuntament de Tona i serà obert al públic, de la mateixa manera que, tothom qui vulgui, podrà visitar l’exposició que romandrà oberta fins al divendres 26 de març.
“El resultat ha quedat molt maco i atractiu. Ja es veurà divendres, però el resultat mostra la il·lusió que han posat els alumnes en aquest projecte”, finalitza Anna Bach, la qual pensa que aquesta activitat en grup pot influenciar molt de manera positiva als alumnes i ajudar a altres companys, que no s’adonen, a canviar algunes visions masclistes que tenen.
{{ comment.text }}