EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Menys turistes, però més rics

El turisme és un dels factors que més ajuda al a l’economia d’un país o ciutat. Per exemple, els turistes que visiten la ciutat de Barcelona gasten un 3% més que anys enrere.

UVic
28/09/2018

Olga Gili i Berta Arumí. Vic

Barcelona a través del seu patrimoni cultural i arquitectònic fa que aconsegueixi un 8,92 sobre 10 de qualificació, segons l’Índex de Reputació Online iRON 2018, que ha publicat aquest dimecres l’Ajuntament de Barcelona.

Tot i que l’arribada de turistes a Catalunya hagi caigut entre els mesos de gener i juliol del 2018 un 7%, els que han arribat han generat un 3% més d’ingressos a la ciutat a causa del seu poder econòmic. Els hotelers barcelonins, per la seva banda, asseguren que la seva facturació ha caigut un 14% aquest estiu, ja que els preus de les habitacions han hagut de disminuir, un 15% segons Apartur, la patronal d’apartaments turístics. El fet de la disminució dels preus, segons el Gremi d’Hotels, s’ha produït per compensar una demanda inferior de places. Les estadístiques de l’INE sobre ocupació hotelera, basada en enquestes als establiments, deixa veure com els ingressos per habitació a Catalunya van créixer el 2016 i el 2017 un 9% i un 14% respectivament. Aquesta rendibilitat no ha parat de millorar des del 2015, ja que “la caiguda d’ingressos d’aquest any ha sigut real, però des del 2017 es va fer un exercici extraordinari i les comparacions són molt més dures”, explica Bruno Hallé al diari ARA de la consultora Magma Hospitality Consulting, que treballa per al sector.

El turisme i la política també van de la mà, i és que els empresaris que estan vinculats al turisme es queixen de la poca demanda hotelera que hi ha, sobretot durant aquest mandat de Barcelona en Comú i Ada Colau. El discurs del govern municipal respecte el turisme, els creixents casos d’incivisme i inseguretat i el quietisme del consistori per donar-hi resposta inquieta a l’empresariat. I s’afegeix el tema de l’actual clima polític i les continuades manifestacions dels últims anys, sobretot després de l’1-O, a més dels tràgics atemptats terroristes de l’agost de l’any passat.

L’arribada de nord-americans, xinesos o sud-americans continua creixent. Fins i tot els russos tornen a venir després de la crisi del ruble. I aquests són turistes amb més capacitat de despesa que els europeus. “Un creixement continuat i incremental és insostenible i tot té cicles. El mercat turístic de vegades s’ha de reajustar”, afirma Maria Noguera, directora de l’Escola Universitària de Turisme i Direcció Hotelera. Barcelona està en màxims i fa anys que hi ha cert debat sobre el seu sostre turístic. Ara sembla que els comptes no surten.

Turisme BCN

Font: Diari ‘ARA’

 

Els turistes que visiten la comarca escullen Vic com a primera opció, i un 60% repetiria la seva visita.

Pel que fa a Osona…

Segons el SICTED, el projecte de millora de qualitat de les destinacions turístiques, destaca el fet que el tram d’edat més habitual dels visitants tant a Vic com la comarca és de 45 a 64 anys. La seva procedència és bàsicament de Catalunya i la seva valoració global de l’estada és de 4,38 sobre 5. Un dels factors que interessa més del turisme és la despesa econòmica que realitzen i aquesta és, de mitjana, de 69€ al dia a Osona i de 77,31€ a Vic.

A més, la comarca catalana té unes xifres sorprenents, ja que Osona ha sigut, al darrer any, la comarca que més ha augmentat el seu turisme amb un 22,3%. Tot i que els visitants espanyols i europeus han baixat lleugerament, el fort augment del turisme internacional ha augmentat un 11,9%. Un 84,5% dels turistes que visiten Osona, escullen Vic com a primera opció, i un 60% repetiria la seva visita.

Des del Sense boira, hem parlat amb diverses cases rurals de la comarca (Vilanova de Sau, Viladrau, Seva, Taradell, Sant Julià de Vilatorta…) i totes elles coincideixen que el fet que el país patís una crisi econòmica el sector no s’ha vist afectat econòmicament, ja que residents de Barcelona trien com a primera opció turística, el camp. Tots els centres rurals han notat un augment de turistes enguany respecte anys anteriors. I molts d’ells, com per exemple, l’Hostal La Guineu de Viladrau i Les Margarides de Seva, s’han vist obligats a denegar ofertes per aforament complert. “Ens hem vist obligat a denegar ofertes per aforament complert i això ens ha ajudat a regularitzar els preus. No hem notat mai la crisi”, expliquen des de La Guineu.

Aquest fet ha comportat que algunes cases rurals hagin encarit el preu de l’allotjament per la forta demanda, tot al contrari que el sector hoteler a Barcelona.

LA PREGUNTA

Com serà la presidència de Donald Trump?

En aquesta enquesta han votat 261 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't