EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Miquel Arisa (PSC): “L’eclosió del procés ha canviat la política comarcal“

El ‘Sense Boira’ es reuneix amb l’alcalde de Centelles, Miquel Arisa, un dels més veterans a la política comarcal.

Josep Costa i Adriá Millán. Centelles

Miquel Arisa, alcalde de Centelles, ha deixat de formar part del Consell Comarcal d’Osona. L’ex-president de l’entitat fa un repàs de com ha estat la seva etapa al Consell Comarcal i ens ha valorat com és la política de proximitat al nostre país.

Quins són els motius que el porten a deixar el Consell Comarcal?

Portava ja 23 anys i era la persona més antiga a l’entitat. Crec que s’ha acabat la meva etapa. He passat per la presidència, la vicepresidència, l’equip de govern, etc. És un cúmul de coses que et fan fer un anàlisis del que has fet i acabes prenent la decisió de deixar pas a altra gent.

Quines mesures destacaries de les dutes a terme en aquests 23 anys?

Les ampliacions de l’abocador, la planta de minimització de residus i la de triatge de multiproducte, tot el tema del benestar social, etc. Mentre vaig ser president hi havien molts recursos i es va dissenyar el portal d’aigües d’Osona Nord també. Penso que ha estat una època en la que hi havien moltes coses a fer i s’han dut a terme.

De quina acció està més orgullós?

Tot el que té a veure amb l’entorn de portada d’aigües i amb les mesures relacionades amb el Medi Ambient.

Hi ha alguna mesura que no hagués fet o la faria enfocant-la de diferent manera?

Segur que sí. El que està clar és que en política has d’intentar que a l’hora de solucionar un problema no se’t en creïn dos més: has d’intentar que al solucionar-ne un, n’aparegui només un més per enfrontar-lo. Una cosa darrera l’altra. Hem fet coses bé, però també algunes de malament. Normalment són coses que no es fan bé per desconeixença o perquè a vegades les circumstancies et porten tenir només una solució encara que no sigui la més adient.

Li ha suposat un problema combinar l’alcaldia de Centelles amb la presidència del Consell Comarcal?

Home, és doble feina. Se li han de dedicar moltes hores, però sempre hi ha hagut bons equips de governs i no he estat sol. Sense un bon equip de govern, tant a l’Ajuntament com al Consell Comarcal, no hagués estat possible combinar-ho.

Quin és el paper d’un president d’un Consell Comarcal?

Essencialment, el Consell Comarcal és un organisme de segon grau. Es configura un equip de govern i és un organisme que no té competències per sí soles, li han de cedir els ajuntaments o li ha d’encomanar la Generalitat. El president té la feina d’organització i impulsió dels projectes. No es tracta de ser el president de la comarca, es tracta de donar un servei als ajuntaments.

Quina diferència hi ha entre ser president, vicepresident o estar a l’oposició?

Al cap i a la fi tots formem un equip de govern. Tenim funcions relativament semblants. Formem un equip. Cal destacar que en un Consell Comarcal és molt important la figura del gerent, ja que és el que executa les accions.

En fa una valoració positiva dels 23 anys que ha estat al Consell Comarcal?

Molt positiva. Allà et trobes persones amb idees diferents a les teves i tens la obligació de trobar punts d’acord i un equilibri. Això t’enriqueix molt.

Dins un ajuntament es noten més les ideologies de cadascú i al Consell Comarcal s’intenten apartar aquestes ideologies per arribar a acords?

Més enllà de les institucions sempre hi ha les persones i n’hi ha amb carregues ideològiques molt marcades. Però en la tradició democràtica d’aquest país, que es curta, normalment no hi ha hagut una carrega ideològica important en les comarques. En la política de proximitat, la gent hi participa per solucionar i aportar coses. Es posen en un àmbit concret de treball i la militància no es té tant en compte.

Ara amb el denominat Procés la cosa potser està canviant. Sembla que els alcaldes s’han de posicionar en un bàndol o en un altre en el cas de la qüestió nacional, no s’admeten termes mitjos i l’eclosió del Procés cobra més importància. Això ha distorsionat la idea que es tenia de la política en els Ajuntaments. Abans ningú et demanava opinió ideològiques, ara no és ni millor ni pitjor, però en els últims anys s’han dedicat molts esforços en altres àmbits d’actuació menys relacionats amb la política comarcal.

A vostè li ha suposat algun problema aquest canvi en la política comarcal?

La veritat és que no. Tant pel que hem comentat abans com perquè els partits polítics tenen una qüestió cultural i ideològica amb arrels catòliques molt profundes, encara que no ho sembli. El fet de ser catòlics no és anar o no a missa, és una manera de fer, una manera de pensar, una manera de comportar-te davant d’un difunt, etc. Aquestes arrels és evident que les tenim impregnades i, per tant, hi ha un respecte.

LA PREGUNTA

Està d’acord que el salari mínim pugi 50 euros més al mes?

En aquesta enquesta han votat 55 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't