EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Montserrat Pladelasala: “Vam optar per la Capella Reial de Catalunya com a concert inaugural per la seva gran qualitat”

Avui, 11 de febrer a les 21 hores al Teatre municipal de Manlleu, Amics de la Música de Manlleu arrenca el nou cicle de 2022 amb la celebració del 32è cicle de concerts de Manlleu, concert inaugural amb la Jove Capella Reial de Catalunya, dirigida per Lluís Vilamajó.

Emma León i Anna Mencos. Vic

Montserrat Pladelasala va néixer a Manlleu el 1968. Va estudiar violí i cant i, actualment, és la presidenta dels Amics de la Música de Manlleu des de la seva creació l’any 2009.

Font: Imatge cedida

L’obra principal del 32è cicle de concerts de Manlleu serà Membra Jesu Nostri del compositor danès Dietrich Buctehude, per què van optar per aquest inici?

Vam optar per la Capella Reial de Catalunya com a concert inaugural per la seva gran qualitat. De fet, ja feia temps que pensàvem a portar-los a Manlleu i quan el seu director, Lluís Vilamajó, ens va presentar aquest concert amb aquesta gran obra, vam fer els possibles per poder-los tenir al nostre cicle. 

L’obra està formada per set cantates dedicades a les parts del cos crucificat de Jesús, com es desenvoluparan aquestes peces? 

Són 7 cantates amb una mateixa estructura de 6 parts cada una. Instrumental, veus i instruments, 3 àries pels solistes i de nou veus i instruments. Una obra de gran bellesa del primer barroc. 

Pel que fa a les restriccions sanitàries per la Covid-19, quines mesures s’han pres per l’organització d’aquest concert? Què han de presentar els assistents?

En aquest moment, ja només necessiten dur la mascareta dins el teatre.

D’on va sortir la idea de celebrar els cicles de concerts?

La idea va sortir d’una colla de professors de l’Escola de Música de Manlleu fa 32 anys, amb la intenció d’apropar la música clàssica als alumnes. 

Quin és l’objectiu que es vol assolir amb els concerts?

El d’oferir concerts de música clàssica de qualitat a preus assequibles i intentar apropar aquesta música a tota classe de públic. Joves, grans, melòmans, no melòmans. Tothom és benvingut als nostres concerts. 

Creus que els joves senten menys interès per la música clàssica? Es podria fer alguna cosa per fomentar aquest tipus de música? 

Mai he entès com hi ha tants nens i joves a les escoles de música i conservatoris de tot el país que passen tantes hores estudiant música clàssica amb el seu instrument i tan pocs nens i joves als concerts. Hi ha una gran desconnexió. Per mi, un dels objectius de les escoles de Música que treballen amb música clàssica, hauria de ser despertar les ganes d’escoltar aquests tipus de música als seus alumnes. Un plaer que els pot acompanyar tota la vida.

“Mai he entès com hi ha tants nens i joves a les escoles de música i conservatoris que passen tantes hores estudiant música clàssica, i tan pocs nens i joves als concerts”

Com es van formar els Amics de la Música?

El 2009 es va decidir crear l’associació Amics de la Música de Manlleu que tiraria endavant el cicle de concerts que fins llavors s’havia organitzat des de l’Escola de Música de Manlleu. Tant abans de l’associació com després, tothom ha treballat en aquest cicle de forma desinteressada.

Quin és procés per formar part de l’associació?

Senzillament, estar enamorat de la música i tenir ganes de transmetre i d’encomanar aquest estat a tothom que assisteixi als concerts. 

Com a entitat creuen que reben les subvencions o ajudes necessàries?

Sempre creus que estaria bé tenir més ajudes, però és important valorar les aportacions d’empreses i entitats col·laboradores i les aportacions dels nostres socis. 

Ha afectat la Covid-19 aquests últims anys a la venda d’entrades? 

L’aforament limitat ha marcat els dos últims anys i ens ha fet patir. Sempre hem tingut clar, però, que els socis havien de tenir preferència a l’hora d’adquirir les entrades. La veritat és que durant aquest temps de pandèmia el públic ha valorat i gaudit encara més els concerts. 

Quina és la mitjana, més o menys, del públic assistent a aquests concerts?

Ens movem entre concerts d’unes 150 persones a concerts de 350 o 400 com el de Nadal o el Memorial Josep Roqué i Josefina Costa, dedicat a l’òpera.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 127 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't