Joan Muñoz i Arnau Moya. Barcelona
Nacho Martín Blanco (Barcelona, 1982) és un periodista, politòleg i polític català. Diputat al Parlament de Catalunya per Ciutadans, analitza l’estat de la política al nostre país amb els ulls posats a les properes eleccions generals.
Amb la marxa d’Inés Arrimadas al Congrés dels Diputats, qui agafarà el relleu de Ciutadans a Catalunya?
La decisió sobre qui serà el nou líder es prendrà per part dels militants del partit en procés de primàries com es fa a tot Espanya. Per tant, des d’aquest punt de vista, és impossible saber a hores d’ara qui serà el nou líder. Òbviament ara no sé qui té previst presentar-se. De fet, els noms que m’han arribat són a través de la premsa, exactament igual que a vosaltres. La línia del partit continuarà sent la mateixa: hi haurà una continuïtat en el que és l’actual de gruix del grup parlamentari i del partit a Catalunya i des del meu punt de vista el que tinc clar és que no hi haurà un canvi substancial. Però baja, crec que les línies del partit estan molt definides i en general hi ha un arrenglarament, cadascú amb els seus accents i matisos, però hi ha una línia bastant clara en tot el partit.
Ha pensat en presentar-s’hi?
La veritat és que ni ho he pensat, ni forma part de les meves ambicions immediates, ni és una cosa que m’hi he parat a pensar ni a curt ni a mig termini.
És optimista de cara a les eleccions del 28-A?
Força optimista. Crec que és un moment històric en la trajectòria política del partit i moment històric de la política espanyola. Crec que estem davant d’una situació que segurament hi ha hagut un procés de polarització en els últims anys en la política en general, no només a Espanya sinó en el conjunt d’Europa i això fa segurament, amb les particularitats concretes del cas espanyol, com és el tema territorial, un eix que capitalitzarà molt el debat públic a Espanya en aquests anys i des d’aquest punt de vista crec que la presidència del senyor Sánchez ha estat si més no funesta parlar pel projecte col·lectiu espanyol en la mesura que crec que no té cap sentit intentar governar un país amb aquells que volen liquidar la convivència. El Senyor Sánchez ha governat amb aquells que volen liquidar Espanya. Això fa molt difícil que Ciutadans tingui en compte l’actual PSOE. Ciutadans té una oportunitat única per governar i arribar a la presidència del govern d’Espanya. Valoro positivament la marxa d’Inés Arrimadas al Congrés, ja que és una de les polítiques amb millor acceptació, no només a Catalunya, sinó que a la resta de l’Estat també.
Esteu disposats a realitzar un pacte a l’andalusa?
Primer de tot, nosaltres sortim a guanyar les eleccions. Plantejar-nos escenaris post-electorals crec que en la mesura del possible s’ha d’intentar evitar. El que és evident és que la nostra prioritat són els pactes amb partits constitucionalistes i per tant, el que hem fet a Andalusia no és pactar un govern amb dos partits més, sinó un govern amb un altre partit, el Partit Popular. No hem arribat a cap acord a tres entre Ciutadans, Partit Popular i VOX per nosaltres la fórmula de pactar un govern amb el PP o un amb el PSOE és una fórmula d’entrada perfectament vàlida sempre amb el que he dit abans, que el PSOE no s’hagués situat per mèrits propis fora del consens constitucionalista. El nostre objectiu és poder fer un govern amb els partits constitucionalistes que tenen un respecte a l’actual Constitució i com a mínim que tinguin un respecte pels procediments establerts per aquesta constitució. Nosaltres no fem cordons sanitaris a ningú perquè no demanem que s’aïlli o s’arraconi cap formació política, però tenim clares les nostres preferències.
Creu que la diversificació de la dreta pot afavorir a l’esquerra?
Cadascú s’ha de posicionar en temes que són sensibles i especials per cada partit alhora de fer la seva aposta. Que cada partit pugui expressar amb tota naturalitat amb tota llibertat les seves idees i que posicions totes aquelles que siguin respectuoses també el seu entorn. És preocupant analitzar la campanya des de com reaccionarà l’electoral amb l’emergència d’un partit com VOX .
Bona part de la precampanya electoral està girant al voltant de la possible aplicació del 155 a Catalunya. Ciutadans n’estaria a favor?
D’entrada, Ciutadans està a favor de l’aplicació de la Constitució en bloc. Ciutadans no tem l’aplicació del 155, però si considerem que les coses les hem de fer d’acord. Precisament el que demanem és que hi hagi un respecte als procediments que hi hagin perquè no són una cosa arbitrària, són la garantia del respecte dels drets dels ciutadans. No podem parlar amb irresponsabilitat o del 155 sense saber i sense conèixer quin és el procediment que hem de seguir per aplicar-lo. El 155 primer exigeix que es faci des del Senat a través d’un requeriment a través dels canals constitucionalment establerts. Un requeriment al president d’una comunitat autònoma, en aquest cas el president de la Generalitat, sobre la seva disposició a complir amb el marc vigent de la Constitució i l’Estatut d’autonomia. És un pas que pot semblar prescindible, quelcom tendencial… Al contrari. És un pas imprescindible que crec que en els procediments de les institucions són fonamentals i el Sr. Torra ha manifestat en diverses ocasions la seva falta de respecte pel marc jurídic vigent, per l’ordenament constitucional. El primer que hauríem de fer és presentar un requeriment al president de la Generalitat sobre la seva disposició complir amb la Constitució.
Ara mateix hi ha motius per tirar endavant aquest requeriment?
Sens dubte, hi ha motius a diari. Amb coses que alguns volen pretendre que siguin menors, però que no són menors. No té cap sentit, des del punt de vista d’una societat pluralista, que els edificis públics estiguin absolutament trufats d’elements partidistes que són de part i no representen el conjunt de la ciutadania i que, per tant, exclouen una part fonamental de la ciutadania de Catalunya. Jo crec que la manera el capteniment detingut el govern de la Generalitat envers la pluralitat de Catalunya denota una falta de respecte absoluta per la pluralitat interna a Catalunya, ja no la del conjunt d’Espanya que també, sinó intrínseca de Catalunya i després per exemple l’acció exterior de la Generalitat és una acció deslleial des del punt de vista institucional i constitucional, per tant jo crec que hi ha elements quan els Sr. Torra es vanta d’anar pel món malparlant d’Espanya, presentant Espanya un estat democratic com l’estat en què hi ha gent a la presó per les seves idees polítiques, cosa que és absolutament fora sellada que no té embassament real, crec que això denota una deslleialtat que si més no fa entendible el requeriment del 155 si més no i després hi ha altres consideracions que podem fer però que és evident és que hi ha elements prou substantius com per requerir el president de la Generalitat sobre la seva disposició complir amb l’ordenament jurídic.
Creu que Pedro Sánchez és un traïdor?
El terme traïdor, personalment, no m’agrada. Sóc una persona moderada de mena i el llenguatge em sembla fonamental. Hem d’intentar, en la mesura possible, ser molt curosos amb les paraules que fem servir. Pedro Sánchez, quan pacta amb els petits separatistes, insisteixo amb els partits separatistes després del 6 i 7 de setembre, després de tot el que ha estat el desenllaç del procés separatista, crec que és evident que el senyor traeix l’esperit constitucional quan pacte amb aquells que pretenen trencar amb la sobirania del poble espanyol.
Com els afecta el judici del procés?
Per desgràcia, l’estem patint perquè els partits independentistes quan va començar el judici del procés van anul·lar un dia per què començava el judici i van anul·lar totes les comissions. Aquell dia es tractaven coses importants de diferents comissions que tenen a veure amb la qualitat de vida als catalans i amb el benestar dels ciutadans de Catalunya i els partits independentistes van posar primer la seva causa perfectament legítima i que comparteix una part important dels ciutadans Catalunya però que no és ni de bon tros la causa de Catalunya com alguns agraden de dir-li , i els partits separatistes van aquesta ante posar aquesta causa al que és l’interès general dels catalans que es despatxa en bona mesura a les comissions parlamentàries que nosaltres tenim entre mans aspectes molt importants de la vida quotidiana dels catalans per tant jo crec que ens està afectant perquè els partits independentistes són aquells que acusen a d’altres de judicialitzar la política quan són ells els que precisament ho fan.
Quina reacció els ha provocat la presentació de Carles Puigdemont a les eleccions europees?
L’expresident crec que no acaba de conèixer bé la legislació electoral i el funcionament de les eleccions europees. Els eurodiputats escollits han de recollir l’acta a l’estat pel qual es presenten. Ell ha de venir a recollir-la a Espanya i no tindrà immunitat parlamentària ipso facto, així que, si ve, comportaria la seva detenció. Forma part de les ocurrències i de la deriva poc seriosa i política de l’expresident de la Generalitat.
Quina és la solució que planteja Ciutadans al conflicte català?
Si tingués la resposta… Com deia Ortega, l’anomenat problema català és irresoluble i només es pot endurar. Em sembla una recepta que, en democràcia, és imprescindible. Hem d’assumir que a Espanya hi ha una realitat molt plural i diversa. Hi hauria d’haver més coneixement de la història i de la cultura espanyola i catalana. La Constitució, la llei i la pluralitat s’han de respectar.
Molta gent s’agafa al suposat 80% de la població catalana que vol un referéndum acordat. Com ho valoreu?
És una gran falòrnia. No hi ha hagut mai un 80% de la ciutadania a favor del dret a l’autodeterminació a Catalunya, només cal veure la distribució d’escons al Parlament. Crec que seguir parlant d’això no és seriós. Les coses no són tan senzilles perquè la societat catalana és diversa i plural que té un sentiment de pertinença dual molt majoritari i l’independentisme ha aconseguit dividir-la.
La legislatura a Catalunya està esgotada?
Malauradament, va néixer esgotada en la mesura que els partits indepes no tenen intenció de fer polítiques que pugui portar canvis en la vida quotidiana dels catalans. Volen continuar amb la confrontació i amb la divisió de Catalunya amb la política de símbols i acció exterior. La legislatura està liquidada des de fa mesos. Una altra cosa és quan decidirà el president Torra convocar eleccions… Es diu que, després del judici, quan hi hagi una sentència, ho farà.
{{ comment.text }}