EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Nou de cada deu matrimonis catalans ja no passen per l’Església

Els matrimonis civils augmenten la diferència respecte els matrimonis per l’Església. Una tendencia que fa anys que està a l’alça.


12/04/2019

Marc Mosegui i Eudald Clascà. Vic

Nou de cada deu matrimonis a Catalunya que es van celebrar durant el 2018 van ser civils. Catalunya és la comunitat autònoma amb major percentatge de matrimonis civils, amb 90,9% del total el 2018 i més de 10 punts per sobre de la mitjana estatal situada el 79,3%. De fet, Catalunya és la comunitat autònoma en la qual es van contraure menys matrimonis amb alguna mena de ritu religiós. Aquestes són dades de l’últim informe “Laïcitat en xifres, 2018”, que va presentar la Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia. Catalunya és seguida del País Basc amb un 87% i les Illes Balears amb un 86,7%. Pel que fa a Espanya, hi hagut un increment dels enllaços per l’Església, l’any 2017 eren un 91% d’enllaços civils i al 2018 d’un 80%.

Si es fa una radiografia a la religiositat i laïcitat, el passat any es va arribar al màxim històric de persones declarades no religioses (atees, agnòstiques o simplement persones no creients) amb un 27% de la societat. A l’altre costat de la balança, el nombre de creients practicants ha caigut fins el seu mínim amb un 26,6% de la societat.

La Marga i en Toni van decidir casar-se de forma civil a Vallromanes. Ens expliquen que en un principi tenien pensat casar-se per l’Església, però finalment van optar per la via civil. “Les nostres famílies no són gaire religioses, tot i que els nostres pares es van casar per l’Església”, expliquen. El que va fer decidir la parella a prendre aquesta decisió va ser el factor religiós. Veien innecessària la necessitat de celebrar la seva unió en una església pel fet històric. “Casar-se en una església és una cosa que estem acostumats a veure i no ens plantegem el suficient si realment és l’única via a considerar. En el nostre cas, vam decidir trencar aquesta tradició”, diuen.

Rafel Mogas, funcionari de l’Ajuntament de Vallromanes, afirma que el conservadorisme i les tradicions cada cop tenen menys pes, inclòs en pobles petits com és el cas de Vallromanes. Així doncs, mentre els casaments catòlics cauen en picat, tot i que de forma no tan exagerada al municipi, les civils creixen cada any una mica més: “Les tendències canvien amb el pas dels anys, considero que la gent està deixant de creure en la religió, ja que estan creixent diverses generacions que són molt atees”. Mogas afirma que la tradició també depèn dels llocs: “Depenent del lloc d’Espanya, segurament creuran més o menys amb la religió. És una qüestió de tradicions ancestrals i la cultura popular”.

L’Encarna i en Joan es van casar fa 23 anys, a Sant Agnès de Malanyanes. Es van casar per l’Església, en aquell moment la societat vivia uns temps diferents dels actuals i la majoria de gent es casava per la via religiosa. “En un dels dies més feliços de la nostra vida, volíem fer una festa grossa i completa. La millor manera és casar-se per l’Església, la tradició familiar i els valors que t’inculquen des de joves”, conclouen.

LA PREGUNTA

Creieu que és cert que la gent va als supermercats a una hora concreta per lligar?

En aquesta enquesta han votat 343 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't