EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Noves tecnologies i nous canvis socials

Avui en dia vivim en una constant evolució tecnològica, que ens obliga a mantenir-nos actualitzats per por de quedar-nos obsolets. Els dispositius que ens envolten, permeten fer coses que abans fèiem manualment d’una manera eficaç i ràpida. Una tecnologia que ha afectat tan positivament com negativament a la nostra societat.


01/03/2019

Ivet Malé i Judit Hernández. Barcelona

Durant aquesta setmana, ha tingut lloc a Barcelona el 4YFN (4 Years From Now), una plataforma del Mobile World Congress que fusiona startups, inversors i institucions en una sèrie de conferències i tallers a la Fira de Barcelona-Montjuïc. Un esdeveniment en què s’ha debatut sobre l’impacte que aquestes noves tecnologies tenen en la nostra vida, com també en diversos aspectes socials. Així doncs, aquests dies la ciutat de Barcelona ha esdevingut l’ecosistema global de les startups per on han passat un total de 23.000 persones, gairebé un 13% més que l’any passat.

Definició 4YFN. Font pròpia.

El creixement de les noves tecnologies ha impulsat el sector industrial i el sector serveis. El futur està en el 5G, el Big Data, la Intel·ligència Artificial i la Internet de les Coses. Les ciutats es convertiran en sostenibles i intel·ligents, llocs on els ciutadans viuran més còmodament. Però perquè això funcioni, és necessari un projecte comú entre institucions i empreses. La idea d’aquesta transformació digital va més enllà de connectar persones, si no que es vol avançar cap a un benestar social general amb salut i seguretat.

4YFN. Font: @ 4YFN_MWC

Durant la conferència “50 Years From Now: Better Technologies means Better Societies?“, Ignasi Belda, fundador d’Intelligent Pharma, va remarcar la importància de començar a treballar en el nivell ètic i social de les noves tecnologies, perquè l’impacte i els canvis que provocaran seran irreversibles. L’avenç tecnològic ens aportarà moltes coses bones, però també no tan bones, per això haurem de ser capaços d’organitzar-nos, crear noves lleis, noves regulacions perquè tots els canvis que vinguin tinguin una correcta aplicació.

La medicina també ha sofert canvis i modificacions amb la irrupció de la tecnologia i la intel·ligència artificial. Un bon exemple n’és Watson d’IBM, l’aparell que dona servei i realitza consultes mèdiques als hospitals dels Estats Units d’Amèrica, un servei que en molts casos és més eficient que el servei que donen els doctors. Aquest però, també és un tema que crea controvèrsia, ja que si Watson comet un error qui en patirà les conseqüències?

Watson (Intel·ligència Artificial). Font: GrupoCMC

També hem de pensar en el sector de la mobilitat, on els conductors ja estan sent substituïts per robots autònoms. “S’estan produint uns canvis que portaran nous patrons de comportament en la nostra societat”, explica Ignasi Belda. Moltes professions, com la de metge, polític, taxista… en un futur molt proper podran ser perfectament substituïdes per un robot autònom, el qual reduirà el marge d’error. Hem de tenir en compte però, que aquests artefactes hauran de ser sempre programats per persones. El pla aeri haurà de ser regulat degut a l’aparició dels drons, els cotxes autònoms, entre altres. Molts aspectes canviaran aquest moviment.

“Avui en dia, tenir el carnet de cotxe no és una aspiració molt comuna entre els joves a causa de les plataformes tecnològiques. Necessitarem noves polítiques locals en educació, ja que tot avança desmesuradament, per tant tindrem una societat molt diversa a la que ens haurem d’adaptar molt ràpidament”, diu Mar Alarcón, fundadora de SocialCar

El nou paradigma digital també pot portar amenaces a la societat com inseguretat, pèrdua de privacitat, monopolis digitals, capitalisme d’agressiu, educació o sistema energètic obsolet. La tecnologia hauria de servir per potenciar el sentiment de col·lectivitat, ètica i comunitat.

A vegades ens fixem molt en el fet que proporciona cada avenç, però no som capaços de pensar en l’impacte social o polític que pot arribar a tenir. Gràcies a les noves tecnologies, tant la política, l’economia i la societat han canviat i hem evolucionat molt més durant els últims 10 anys, que no durant els últims 50.

LA PREGUNTA

Creu que la taxa d’alcoholèmia per poder conduir s’hauria de rebaixar?

En aquesta enquesta han votat 681 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't