EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Paciència amb el VAR

El VAR és una de les novetats més revolucionàries en el món del futbol dels darrers anys, però no tot està sent flors i violes i la polèmica envers el videoarbitratge a Espanya no para de créixer


15/02/2019

Alex Durán i Josep Garcia, Vic

L’ésser humà té com a característica destacable dins el seu ADN la curiositat. Una curiositat que l’ha portat a evolucionar al llarg de la història fins a arribar al dia d’avui. Ara mateix, i relacionat amb l’esport, concretament amb el món del futbol, l’element més curiós i destacable és el famós VAR (Video Assistant Referee), que és un tipus de tecnologia que permet als àrbitres revisar algunes jugades amb l’objectiu d’aconseguir que el futbol sigui un esport el més just possible.

Tanmateix, l’ésser humà a l’hora d’enfrontar-se a les coses noves sempre va amb precaució, una precaució que de vegades es pot convertir en por, que és una mica el que està passant actualment amb el VAR. A més a més, les darreres errades amb el videoarbitratge, com les viscudes en el derbi entre l’Atlètic de Madrid i el Reial Madrid o el famós “tot ok, Jose Luís”, només han fet que augmentar la desconfiança dels aficionats respecte el VAR Els dirigents de La Liga i les televisions no estan permetent als realitzadors de televisió treure el màxim partit del seu treball, com per exemple quan es fa una revisió des de la sala VOR (Video Operation Room).

Amb el VAR podia semblar que les polèmiques acabarien, però tot el contrari, el fet que un àrbitre s’equivoqui ha passat a segon pla. Ara la polèmica i tota la pressió la tenen els àrbitres VAR, que amb la possibilitat de veure les imatges encara poden arribar a equivocar-se. Daniel López, linier de Primera Catalana, ha assistit a les xerrades sobre VAR i explica que l’àrbitre no té por de poder ser rectificat. “És cert que podem pensar que rectificar algunes decisions poden semblar una pèrdua d’autoritat davant el joc i els jugadors, però moltes vegades necessitem ajuda, ja que hi ha situacions en les que és impossible encertar i estar segur al 100%”, explica el linier català.

Cal recordar que és el primer any que el VAR s’aplica a La Liga i que es basa en 3 principis fonamentals:

Només es pot utilitzar per errors incontestables i decisius

Només l’àrbitre pren la decisió final

Ni l’àrbitre ni els jugadors, ni els entrenadors poden demanar el VAR.

Pel que fa a les retransmissions dels partits en directe i a l’omissió d’algunes imatges com per exemple les deliberacions que es duen a terme a la sala VOR, el linier Daniel López opina que encara que no tenim res a amagar, no s’haurien d’emetre moltes imatges dels àrbitres VAR, ja que els mitjans de comunicació les podrien interpretar de forma incorrecta, com ja ha passat amb l’àrbitre Munuera Montero, qui es va alegrar d’un cert de l’equip tècnic d’àrbitres en validar un gol de l’Eibar contra el Reial Madrid.

Tanmateix, els mitjans de comunicació juguem un paper molt important en el desenvolupament d’aquest tipus de sistema a l’hora d’informar. “El tracte que té la premsa amb el VAR crec que no és del tot correcte. El VAR és un sistema nou i revolucionari per tot el món del futbol i el qual, després de molts anys, s’està intentant fer més just”, explica Daniel López. A més, López explica que s’està sent bastant dur en el seu primer any de funcionament, en el qual encara queden conceptes per definir, i no s’està tenint paciència amb un sistema que evoluciona el futbol.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't