EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Prèvia a la First Lego League: “Tenim tants equips com volem i més si volguéssim” 

La FIRST Lego League és una competició de robòtica d’àmbit internacional en la que els equips participants han de dissenyar, construir i programar robots construïts amb peces de Lego; a més de presentar un Projecte d’Innovació d’acord amb la temàtica escollida. 
 

UVic
24/02/2023
Vic

Núria Perera i Ester Puigdellívol
 
La Universitat de Vic celebra la seva 11a edició aquest dissabte 25 de febrer. Parlem amb Yolanda Tristancho i Juli Ordeix, qui participen activament en l’organització de l’esdeveniment any rere any. 
 
Ordeix explica que el tema de cada First Lego League es proposa a escala internacional, és a dir, ells no trien el tema. Tots els equips del món tenen el mateix tema, que First, una fundació dels Estats Units treballa cada any per fer una proposta d’un tema, que aquest any ha estat el de l’energia. Un tema molt adient, segons l’organització de la Universitat de Vic, perquè s’enfoca a com es crea l’energia, com es gestiona, com es consumeix, juntament amb alternatives d’energia noves. Un tema molt encertat segons Yolanda Tristancho. 

First Lego League 2022


La First Lego League es va crear l’any 2006, que va ser el primer torneig en l’àmbit internacional, a l’estat espanyol va començar uns anys més tard, quan ja hi havia alguna seu a Catalunya. El 2012 se li va suggerir a la Universitat de Vic de participar-hi. Juli Ordeix, juntament amb altres membres van portar a terme aquest repte que ja fa onze anys que es fa. 

“El balanç és positiu, hi ha molta feina, és una activitat que demana molt esforç, però és molt gratificant.” Juli Ordeix

A l’octubre es comença a preparar l’esdeveniment, demà és el dia, però la feina no s’acaba demà. És necessari fer un balanç i un tancament de l’activitat i això comporta feina. Els participants cada any surten contents i feliciten l’equip que ho porta per la feina feta, ens explica Tristancho. 

“Tenim tants equips com volem i més si volguéssim, però nosaltres no volem créixer més, ja que això comporta una logística més complicada.” Juli Ordeix 

La First Lego League de la Universitat de Vic és una de les més grans de l’Estat espanyol, hi ha molts més equips, tant a la categoria explore com a la challenge. Aquest dissabte la categoria explore (de sis a nou anys) hi ha 37 equips i de la challenge (des de 10 a 16 anys) n’hi ha 34. En total, aquest any compten amb 500 participants. 

First Lego League 2022


A part dels participants, s’espera rebre una gran quantitat de persones en l’esdeveniment de demà dissabte al matí. Entre equips, entrenadors, familiars, voluntaris i organitzadors hi ha una previsió que unes 2500 persones acudeixin a les facultats on es desenvolupen els actes. Els actes es faran en el Campus de Miramarges, on trobarem la categoria Explore i el Campus Torre dels Frares amb la categoria Challenge. La idea de separar categories a diferents espais és una decisió que va haver de prendre l’organització l’any passat. 
 
A causa de la pandèmia, van decidir separar en dos espais l’esdeveniment per facilitar el flux de persones.L’any passat es va fer aquesta prova pilot i va funcionar, per tant, aquest any s’ha optat per seguir amb aquesta línia. La diferència és que l’entrega de premis d’ambdues competicions seran al Campus Torre dels Frares. 
 
Aquest any a la First Lego League de la Universitat de Vic també hi haurà novetats, una d’elles serà la presència d’Adolescents.cat. Hi haurà una influencer voltant pels campus i fent entrevistes tant als participants com als assistents a l’esdeveniment. No només es veurà aquesta novetat, també tornarà el Food Track de Casa Tarradellas, que en les edicions anteriors a la pandèmia ja hi participava. Fa dos anys que no hi havia aquest Food Track, ja que l’any 2020 es va fer la First Lego League dues setmanes abans de començar el confinament. Els dos anys posteriors al 2020 han estat diferents un en línia (2021) i altre no al complert, l’objectiu d’aquest any era reprendre tota l’activitat prepandèmia. 

“L’organització d’un esdeveniment d’aquest calibre comporta molta feina, estrés , nervis d’última hora per tenir-ho tot controlat, però normalment surt sempre tot bé.” Yolanda Tristancho 

First Lego League 2022

Una de les coses més importants a l’hora de l’organització és trobar voluntaris i professors que vulguin anar a treballar un dissabte, aquest any compten amb 150 voluntaris, molts més dels d’altres anys, ja que mai n’hi havia suficients i aquest any en tenen de reserva per si algú falla a l’últim moment. 
 
En aquest esdeveniment intervenen totes les àrees de la universitat. L’UHup s’encarrega de la gestió de voluntaris, l’àrea TIC porta tot el tema informàtic, Màrqueting gestiona les xarxes socials i Comunicació enllaça la First Lego League amb els mitjans locals de Vic. 
 
El patrocini és una part crucial per portar a terme l’esdeveniment. Hi ha empreses grans que patrocinen i col·laboren amb la First Lego League. Aquestes empreses aporten una quantitat econòmica per poder desenvolupar l’esdeveniment. Casa Tarradellas, Vera, ISERN, l’Ajuntament de Vic són algunes d’aquestes empreses. Bon Preu i Esclat proporcionen aigües pels participants i Pascual proporciona sucs de fruites. 
 
La jornada s’acaba amb l’entrega de premis, els tres primers guanyadors se’n van a Múrcia a la segona fase de la competició. Aquest esdeveniment s’organitza en l’àmbit estatal, però a Catalunya hi ha First Lego League a Lleida, Tarragona, Girona, Igualada i Vic. Depèn de la dimensió de cada torneig els primers participants passen a la segona fase, en aquest cas Múrcia. I els que queden primers a la segona fase se’n van a les finals als Estats Units. 

First Lego League 2022


 
Hi ha altres premis, a Vic se’n reparteixen 17, alguns són pels entrenadors, joves promeses, emprenedoria entre molts d’altres. 

“Quan es tanquen portes sempre pensem que l’esforç, els nervis i tot ha valgut la pena.” Yolanda Tristancho 

El torneig no només és robòtica, el concepte d’energia fa que els estudiants hagin de competir amb el robot, però també han de fer un projecte en el qual han de resoldre un problema relacionat amb l’energia. “No sempre guanya el que fa el millor robot perquè tot suma”, ens expliquen Tristancho i Ordiex. 
 
Els participants de la categoria Explore no competeixen a cap torneig, però sempre sorprenen amb les seves propostes. A les presentacions dels equips acostumen a sorprendre amb actuacions animades per música. En un futur aquests participants seran els que competiran a la Challenge. 
 

First Lego League 2022


Hi ha un equip que va començar amb la categoria dels petits i encara venen ara (LegoLactics de Llinars del Vallès) aquests no venen des d’una escola sinó que són un grup on una mare els ajuda i els hi genera aquest interès. Altres equips venen d’escoles o de grups de veïns. L’avantatge és que a l’escola hi ha unes hores i uns recursos limitats i els equips de fora de les escoles tenen un esperit de competició més gran segons els organitzadors. 
 
La First Lego League és un dels esdeveniments més grans que fa la UVic-UCC i el que s’impliquen més facultats. Aquest any s’ha previst un pla de pluja, ja que pot aparèixer durant el dia de demà. 


 

LA PREGUNTA

Creu que tirarà endavant la jornada laboral de 37,5 hores?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't