EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Quarantena: Les consultes psicològiques en línia creixen un 200%

Contra la ansietat del coronavirus, psicologia online.


31/03/2020

Anna Masó. Lleida.

Depressió, estrès, insomni i ansietat són alguns dels problemes psicològics més comuns del confinament de la crisi global del Coronavirus.

Segons adverteix un equip de psicòlegs de la Universitat Complutense en el primer estudi que avalua l’estat de la salut mental de la població espanyola, aquest malestar podria perdurar mesos o inclús anys.

”L’acció adequada quan es comença a produir aquestes situacions és realitzar intervencions el més aviat possible per evitar greus símptomes”, afirma Alfredo Rodríguez Muñoz, professor de la Facultat de Psicologia de la Complutense.

L’entrada en vigor de l’estat d’alarma a Espanya ha fet augmentar les consultes psicològiques en línia un 200%, així ho ha confirmat la plataforma Mentavio, una web que ofereix consultes mitjançant digital.

”El confinament a casa pot generar trastorns mentals que abans no existien com el pànic, trastorns hipocondríacs i els trastorns obsessius-compulsius”, afirma Carlota Esteve, directora del mercat iberoamericà.”Per evitar que la crisi tingui més impacte negatiu en la salut mental, és essencial que el contacte entre els professionals i els clients no es trenqui. D’aquesta manera les sessions en línia poden ajudar als qui ho requereixen”, explica a més a més la directora.

L’hospital de la Vall d’Hebron ha habilitat dos serveis per donar suport emocional i psicològic a les persones que pateixin símptomes d’estrès o ansietat a causa del confinament. L’equip de psicòlegs recolliran les consultes mitjançant correu electrònic i en un cas greu els professionals contactaran amb el servei d’urgències. Altres plataformes com la Direcció General de Joventut (DGJ) i la comunitat Adolescents.cat han obert també un consultori psicològic en línia on atendran tots els dubtes i preocupacions. El recurs s’adreça principalment als joves i adolescents catalans. 

”Es tracta de donar eines i acompanyament als usuaris que pateixen angoixa i altres conseqüències psicològiques, amb l’objectiu de millorar l’estat i/o preocupació”, afirma Laia Girós, directora general de Joventut. A més a més s’ha creat una web sèrie, Confinats.cat, on els adolescents expliquen com viuen el seu confinament dia a dia a través de vídeos, notícies o consells.

Molts estudiants o adolescents no els hi preocupa la situació que es viu, s’ho prenen amb més tranquil·litat i positivitat com és el cas del Nil Astor, estudiant de fisioteràpia en la Universitat de Vic qui explica que ”el confinament ha ajudat a centrar-me en mi mateix i en millorar a la vegada el meu benestar”. A la vegada també afirma: ”No em preocupa la situació. Em preocupa la salut i l’economia de la família”.

D’altres els hi costa dur a terme i seguir estrictament un horari com en Gerard Garriga, estudiant de comunicació audiovisual a la Universitat Autònoma de Barcelona qui afirma que li és difícil fer activitats de la universitat des de casa ”no m’agrada la sensació de fer feina a casa, és un lloc que no em concentra i això d’alguna manera em preocupa. Estic més temps jugant a la play que estudiant”.

Els més afectats a la vegada són els infants. Des del Palau d’Anglesola (Lleida), s’ha creat un projecte educatiu pels infants en confinament pel coronavirus ”infants actius”. Una web on s’hi troba activitats lúdiques i educatives. Més de 140 nens i nenes del Palau inscrits reben una proposta per fer a casa. En el projecte també s’ha sumat l’escola Arnau Berenguer, l’Ajuntament i una dotzena de mestres del municipi.

LA PREGUNTA

Creieu que el Barça de Hansi Flick pot fer una bona temporada amb la plantilla que té en aquests moments?

En aquesta enquesta han votat 300 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't