EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Quin és el paper dels mitjans comarcals en unes eleccions als Estats Units?

Els mitjans comarcals també han donat cobertura a les eleccions dels Estats Units. Però de quina manera? Per això hem parlat amb diferents mitjans perquè ens expliquin la seva experiència.

UVic
13/11/2020

Aleix Castells i Roger Isern. Vic

Les eleccions per a la presidència dels Estats Units del passat 3 de novembre, van comportar una gran marea de notícies dia rere dia. En el nostre país, l’interès i el cobriment ha estat majoritari i ens hem volgut centrar en els, a vegades, oblidats: els mitjans comarcals com El 9 Nou, l’AnoiaDiari i el Regió 7 i alguns dels seus periodistes, en Víctor Palomar (director d’El 9 Nou), Francesc Vilaprinyó (periodista d’AnoiaDiari) i Enric Badia (cap d’àrea de societat).

Les últimes setmanes, totes les mirades han estat enfocades amb el que passava a l’altra banda de l’Atlàntic, en concret als Estats Units. Malgrat tot, Víctor Palomar explica que en el diari, aquesta vegada, “no han fet cap classe de cobertura”. En la mateixa línia, Francesc Vilaprinyó i Enric Badia, recorden que el seguiment que han donat aquests comicis ha estat similar a la de fa quatre anys, quan Trump es va imposar per davant de Hillary Clinton el 2016.

Una de les tècniques que han fet servir algun dels mitjans és la de donar veu a ciutadans catalans de la mateixa zona geogràfica del mitjà. Han recollit els seus testimonis, no només sobre què passava a les eleccions, sinó també en la situació de la pandèmia o bé el moviment del “Black Lives Matter” marcat per la mort de George Floyd.

Els mitjans comarcal davant les eleccions dels Estats Units

El director d’El 9 Nou, Víctor Palomar, destaca que “la millor manera que tenim els mitjans de proximitat per fer un seguiment d’un tema així és personalitzar-ho al nostre territori”. Una bona manera és demanar als nord-americans que viuen aquí què pensen de les eleccions i des de la distància com ho viuen o de l’altra, les persones d’Osona i el Ripollès que viuen allà als EUA.

Palomar explica que en aquestes eleccions no han fet cap seguiment per diferents motius i cap en especial “fa quatre anys quan va guanyar Donald Trump vam agafar-ho per osonencs i ripollesos que vivien allà i que ens diguessin què en pensaven dels resultats electorals; últimament hem contactat amb altres osonencs i ripollesos que ens parlessin de com havien viscut les protestes del moviment Black lives matter”. I acaba dient que “també havíem contactat amb ells quan hem fet el seguiment del coronavirus, per saber l’impacte i les mesures que es prenen als EUA. Per això aquesta vegada ens semblava que hi podríem aportar poca cosa”.

Font: Jon S

Enric Badia, cap d’àrea de societat del Regió 7, amb relació a la capacitat els mitjans comarcals per cobrir esdeveniments tan internacionals explica que “nosaltres no tenim gaire autonomia. A través d’un grup amb diferents mitjans de comunicació hem begut de notícies d’El Periódico, el Diari de Girona, diaris a València i Astúries, així com d’algunes agències com Europa Press i l’Agència Catalana de Notícies”.

D’altra banda, afegeix que les eleccions no ha variat gaire la manera de treballar del seu mitjà ni la forma d’estructurar els continguts “no hem canviat la manera de treballar perquè la nostra prioritat és una informació molt local i l’únic que ens ha fet canviar una mica van ser en els dies de la votació”. A més, “també vam fer una mica de paginació dedicada a aquest tema, a l’espai on els altres dies dediquem informació que no és local”. En cap cas hem posat les eleccions americanes per davant de tot, hem mantingut només les pàgines interiors amb més desplegament”.

L’element diferencial que han preparat aquests dies ha estat demanar a gent que està als Estats Units perquè expliquessin com vivien les eleccions en cada estat i ciutat, en especial el mateix dia de la votació o el dia abans. Per acabar, recorda que “fa quatre vam donar si fa no fa el mateix ressò, no recordo si vam fer les trucades a la nostra gent, però és molt probable perquè és una dinàmica que fem en diferents temes, de trobar gent d’aquí que viu en un altre país perquè ens diguin què els hi està passant i tenir uns testimonis que t’apropen una mica més la realitat”.

L’AnoiaDiari va apostar per un format proper al mitjà, com entrevistar a persones relacionades amb la comarca i la zona, que viuen als Estats Units. Vilaprinyó explica que ”per sortir del monocolor de la Covid-19 i les notícies d’ingressos, risc de transmissió i defuncions, vam pensar en reeditar el reportatge que ja vam fer el 2016 del mateix tema.”

Trobar ciutadans catalans als país nord-americà no és fàcil i per un mitjà local, més. ‘‘Vam mirar de contactar amb les mateixes persones, però no ho vam aconseguir en tots els casos. Vam triar dos americans que viuen a l’entorn de l’Anoia i un anoienc que viu als Estats Units, amb dona americana. Vam trucar-los i vam compilar els testimonis un a un.”

I què es pregunta a un català o una catalana que viu als Estats Units? Diari Anoia ho va enfocar a través de ”preguntes variades: als americans, a qui van votar o a qui votarien i qui creien que guanyaria, si Trump o Biden. Que fessin un balanç dels quatre anys de Trump. En el cas de l’igualadí que viu als Estats Units, vam preguntar pel moviment Black Lives Matter, què deia la gent al carrer i quin era la seva sensació abans de les eleccions.”

Com més cobertura, més ben informats estem?

Cristina Fernández-Rovira, professora del Departament de Comunicació de la UVic-UCC, explica que “els mitjans han tractat el tema d’una manera àmplia, però no sempre profunda. És a dir, encara que les cobertures han fet un seguiment de tot el procés, a vegades la informació ha estat superficial o repetitiva, sense endinsar-se en les causes del comportament electoral als Estats Units”.

A més a més, deixa clar que “sovint s’intenta comparar el sistema nord-americà amb el qual tenim aquí, i no té res a veure, d’aquí que hi hagi confusions a l’hora de transmetre la informació. Segons la meva opinió i donat el cas de Donald Trump, a vegades es fan anàlisis que tenen a veure més amb les mateixes expectatives que amb informació contrastada per part dels periodistes-opinadors”.

Per últim, Fernández-Rovira sobre quin és el paper tenen, informativament, unes eleccions americanes pel nostre país diu que “les eleccions als Estats Units són molt importants informativament perquè, encara que es diu fa molt temps que el país nord-americà perd poder, les seves decisions segueixen condicionant l’ordre mundial, i també la vida de molta gent”. Per aquest motiu, posa l’exemple en com influeixen diferents accions en l’àmbit econòmic, com ara decisions comercials que han perjudicat els productors d’oli d’oliva i de vi d’aquí.

Així doncs, “la cobertura informativa que es fa i el desplegament de recursos és més gran que la que es faria per cobrir les eleccions de qualsevol altre país, en consonància amb la importància dels Estats Units al món”, acaba puntualitzant.

LA PREGUNTA

Està d’acord que el salari mínim pugi 50 euros més al mes?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't