EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Ramon Tremosa: “El procés independentista coincideix amb el creixement de l’economia catalana”

Ramon Tremosa, diputat al Parlament Europeu pel PDeCAT va concedir una entrevista en aquest mitjà després d’una sessió a la UVic-UCC organitzada per l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona en la qual va explicar que el punt més àlgid de l’independentisme català coincideix amb un procés d’expansió i de creixement de l’economia catalana.

UVic
27/10/2017

Victor Barroso i Aleix Orrit. Vic

El procés d’independència de Catalunya ha arribat aquest 2017 al seu punt més àlgid. Aquest moment coincideix amb un procés d’expansió i de creixement de l’economia catalana, segons Ramon Tremosa, diputat al Parlament Europeu pel PDeCAT, i que queda contrastat amb l’augment del PIB català (Producte Interior Brut) en un 3% en el segon trimestre de l’any. Pel que fa a la inversió estrangera a Catalunya, aquesta ha augmentat un 69%, en el primer trimestre respecte a l’any anterior.

L’economista català, que va atendre al Sense Boira després d’una conferència a la UVic , assegura que “a hores d’ara hi ha un fort creixement econòmic i un clar increment de la inversió estrangera a Catalunya que convida a creure en la viabilitat [econòmica] del procés”. Una mostra d’aquest interés, és segons Tremosa, el fet que algunes de les principals aerolínies estarien “interesades” en instal·lar-se a la T1 de l’Aeroport de El Prat per que ara els hi és inviable a causa de la llei que obligà a fer escala a Madrid en els vols internacionals”.

 “El consell de direcció de Seat, entre d’altres, ha rebut pressions monàrquiques per marxar de Catalunya”, diu Tremosa.

Per intentar frenar l’avenç de l’independentisme, Tremosa considera que des de Madrid s’està portant a terme una campanya de la por. Els partits constitucionalistes insisteixen en el seu discurs de la fuga d’empreses, i fins i tot hi ha rumors que es busca la sortida de més empreses per tenir arguments sobre la inviabilitat del procés. “El consell de direcció de Seat, entre d’altres, ha rebut pressions monàrquiques per marxar de Catalunya”, confessa. No obstant això, remarca l’eurodiputat, cal matissar aquesta marxa perquè no és el mateix desplaçar la seu social, que la seu fiscal o la planta de producció: en la majoria de casos només ha estat la seu social la que ha canviat, de manera que els impostos (seu fiscal) i la planta de producció continuen repercutint en l’economia catalana.

 “Els països que millor funcionen són aquells la població del qual se situa entre els 2 i els 10 milions”, assenyala l’eurodiputat.

A més, Tremosa recalca que les empreses que han anunciat el seu canvi de seu “no marxen a Madrid”. Un moviment que per a l’economista significa que tan aviat com es resolgui el futur de Catalunya, aquestes empreses “tornaran” perquè “els països que millor funcionen són aquells la població del qual se situa entre els 2 i els 10 milions”, assenyala.

D’altra banda, l’economista afirma que Catalunya està preparada per constituir-se com a Estat amb plenes garanties: “Quan hem tingut policia hem demostrat que és competent. Quan hem pogut fer uns ferrocarrils els hem pogut fer millors que els d’Espanya. Quan hem pogut desenvolupar un model universitari, els resultats han estat millors que els espanyols i el mateix podríem dir amb la sanitat. Per tant, com han reconegut Premis Nobel d’Economia que alaben el dinamisme de Catalunya una Catalunya independent seria totalment viable”, confirma Tremosa.

Un altre factor clau en la resolució del procés és el reconeixement internacional. “El primer serà molt important perquè serà el que trenqui el gel i obrirà la llauna. Si després l’estat espanyol reacciona de manera violenta i amb repressió serà un procés molt ràpid”, expressa un Tremosa optimista.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 193 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't