EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Reunió Cercle d’Economia. Què és i sobre quins aspectes ha tractat?

Del 4 al 6 de maig va tenir lloc la Reunió Cercle d’Economia a Barcelona. Farem un repàs sobre els punts econòmics més importants que s’han tractat


13/05/2022

Pol Forcada, Carlos Ruano i Roger Cañellas, 13/05/22. Vic

Fa seixanta-quatre anys que empresaris, economistes, professors i alts càrrecs administratius de l’Estat es reuneixen durant tres dies per parlar sobre els problemes econòmics d’Espanya. Calculadora en mà, aquests tecnòcrates de vestit fosc i corbata, han intentat abordar i trobar la solució a aquests afers. Aquesta trobada anual és la Reunió Cercle d’Economia.

Origens

El Cercle d’Economia es va fundar a Barcelona l’any 1958. Els creadors d’aquesta fundació van ser els empresaris Joan Mas i Cantí, Carles Ferrer i Salat, Carles Güell de Sentmenat i Artur Suqué i Puig. L’historiador Jaume Vicens i Vives hi va tenir un paper molt important a l’inici del Cercle, ja que va posar en contacte als creadors amb professors universitaris i amb tècnics de l’alta administració de l’Estat. Per tant, des d’un inici el Cercle d’Economia combina persones procedents del món de l’empresa, de l’acadèmia i de l’administració amb l’objectiu de millorar i modernitzar la vida social, política, i sobretot econòmica espanyola.

Un dels actes més importants del Cercle són les Reunions Cercle d’Economia, antigament conegudes com les Reunions Costa Brava, que se celebren anualment a Sitges a principis de maig. Des de l’any 2021, però, la Reunió Cercle d’Economia se celebra a l’hotel W de Barcelona. La reunió d’aquest any ha tingut lloc els dies 4, 5 i 6 del cinquè mes de l’any sota el títol “El momento de Europa. Esperanza política, autonomía estratégica”, on hi ha assistit personalitats molt rellevants.

Els actes van començar el dimecres 4 de maig a les 15:30 hores, inaugurats per Javier Faus, president del Cercle d’Economia, i Pere Aragonès, president de la Generalitat. I com és tradició, la jornada del dia 6 la va tancar el president del govern espanyol Pedro Sánchez. Però, quins han estat els aspectes més destacats de cada jornada?

Dimecres 4 de maig

El primer punt important que va donar la jornada del dimecres dia 4 de maig va estar relacionada amb la transició energètica. I és que, Aragonès es va comprometre a accelerar la transició energètica i verda a Catalunya, després d’admetre el retard acumulat sobre la implantació d’aquestes energies en el territori català. Catalunya ja va ser pionera en revolució industrial al segle XIX, i el president de la Generalitat va dir que ja s’han iniciat els tràmits per la planificació d’energies renovables. En concret, té 251 sol·licituds per una potència 4.960 megawatts.

Aragonès durant la seva intervenció. Font: lavanguardia.com

L’altre punt més destacat que va donar la jornada va ser la intervenció de Teresa Ribera, vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica. Ribera va defensar el gasoducte MidCat, que connectarà la xarxa de gas espanyola amb la francesa, assegurant que en tractar-se d’un subministrament a escala europea, cal que la UE ho financi. Javier Faus també va defensar la construcció del gasoducte, ja que pot servir per a un futur traslladar també biogàs o hidrogen verd.

Finalment, Faus ha demanat a Aragonès tornar a la taula de diàleg el consens sobre l’ampliació de l’aeroport. Per així liderar el creixement europeu i aconseguir també una millor connexió amb Àsia, tant turísticament com de relació internacional. 

Dijous 5 de maig

Destaca, en primer lloc, la posició en comú que volen agafar les patronals catalanes, els sindicats i l’administració catalana sobre relocalitzar la indústria del territori. Intentar tornar a fabricar aquí el que ja es fabricava fa uns anys, però que ara es fabrica a qualsevol altra part del món. I és que el pes de la indústria en el PIB català ha baixat del 27% al 19,5% en els últims 10 anys.  L’objectiu serà revertir aquesta situació i aconseguir que per l’any 2030 s’arribi al 25%. Tot aquest procés dependrà d’apostar per la diferenciació, la formació, la innovació i la digitalització, i acompanyar les pimes en els processos de transformació.

El punt més destacat del dijous va ser la conferència de Nadia Calviño, vicepresidenta del govern espanyol i ministra d’Economia. Calviño va parlar sobre la inflació, la qual creu que ja ha arribat al seu pic, ja que va passar d’un 9,8% al març a un 8,4% a l’abril. I sembla que anirà baixant fins a l’any que ve, que es calcula que arribarà a un 2%.

Calviño fent la seva intervenció online. Font: elpais.com

Tot i la previsió de creixement per aquest any, que s’ha reduït d’un 7% a un 4,3%, la ministra d’Economia va destacar els indicadors positius sobre l’evolució econòmica. Entre aquests indicadors trobem la inversió, que sembla que comença a agafar força i ja se situa els nivells aconseguits durant l’any 2012, que es calcula que tindrà un creixement d’entre un 9% i 10% en algunes activitats. Un altre indicador és el mercat de treball, que per primer cop ha superat els 20 milions de persones afiliades a la Seguretat Social.

Finalment, Calviño va dir que Espanya, remetrà durant la segona part de l’any uns recursos a fons perdut per ‘Next Generation’, el que equival a uns 69.000 milions d’euros. I també va defensar que per l’any 2025, el dèficit públic estarà per sota del 3%.

Divendres 6 de maig

L’acte més destacat de la jornada va ser el discurs de Jaume Giró, conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya. Giró es va queixar de què Catalunya, només rebés l’any passat el 7,8% dels fons europeus ‘Next Generation’. Giró també va donar tres pilars a complir per d’aquí a quinze anys per mantenir el futur de Catalunya. El primer d’ells va ser la transformació, molt necessària, del model energètic. El segon va ser l’aposta pel talent, a través de l’R+D. I l’últim pilar va ser la necessitat de què el Govern estableixi un entorn atractiu per la inversió i l’emprenedoria.

Giró durant la intervenció. Font: elperiodico.com

Igual que el president Aragonès, Giró va admetre el retard que té Catalunya en relació amb la transició energètica (o transició verda). Ja que ja no només és necessària, sinó que és urgent. 

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 870 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't