EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Santi Ponce: “El rendiment i la productivitat dels camps de la plana de Vic són els més alts de tota Espanya”

Entrevista a Santi Ponce, professor de la Universitat de Vic i impulsor del projecte “El Molí de la Calvaria de Calldetenes i l’ofici de moliner. La ruta dels molins del torrent de Riudeperes”

UVic
01/12/2017

Rubén Hidalgo, Eloy Molina, Marc Riera. Vic

Santi Ponce, professor de la Universitat de Vic i investigador del grup de recerca de Coneixement i Didàctica, ha visitat el programa Ruvicub d’UVic Ràdio coincidint amb la Setmana de la Ciència per profunditzar en el projecte “El Molí de la Calvaria de Calldetenes i l’ofici de moliner. La ruta dels molins del torrent de Riudeperes”. Aquesta iniciativa, que va emprendre juntament amb Jose Antonio Corral i Jacint Torrens, també professors de la UVic, va començar fa un any amb l’objectiu d’inventariar i catalogar totes les peces que formen part del molí.

El focus d’aquesta exposició és el Molí de la Calvaria de Calldetenes, l’únic molí que conserva totes les peces (unes 60) i que, segons Ponce, va estar en ple funcionament des de l’any 1200 fins al 1960 aproximadament. A part d’aquesta maquinària mil·lenària, els interessats en els molins fariners poden gaudir d’un passeig per la ruta dels molins de Riudeperes, on la majoria estan enrunats, però formen part del patrimoni i ajuden a entendre el passat.

El molí de la Clavaria encara té un ús. Ponce i els seus companys realitzen tallers a l’agost per moldre la farina com ho feien antigament. Actualment, cada dimecres, també porten a terme tallers inclusius amb els alumnes del Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona. “Ja fa dos anys que fem agricultura social. Tenim uns camps experimentals en els quals sembrem llavors antigues”, explica el professor.

Per Ponce, l’ofici i l’ambient moliner són imprescindibles per conèixer la zona. “Els molins expressen la característica principal de l’economia de la comarca d’Osona al llarg dels mil·lennis. Una zona de secà que produeix cereals”. A més, afegeix, que el rendiment i la productivitat dels camps de la plana de Vic estan al capdavant de la resta del territori espanyol. Segons l’Observatori Socioeconòmic d’Osona, les explotacions agràries i ramaderes pugen a més de mil (1.087).

En relació amb l’eslògan de la Setmana de la Ciència, “Turisme Sostenible”, Ponce convida a la gent a què visiti les propostes molineres que ofereixen: “Som un Ecomuseu, les nostres sales són els camps i els paisatges de la comarca”.

De cara a un futur pròxim, el desig del professor i investigador de la UVic és donar a conèixer a les escoles el vocabulari i la tradició de la terra establint un vincle entre avis i nens. “Són l’última generació de pagesos, coneixen els cicles del camp, els processos… Quan mori aquesta gent no quedarà res, i encara hi ha materials i coneixements didàctics molt interessants”, comenta. Els projectes de Ponce estan dedicats a mantenir “un món en decadència” com és el rural a través d’aquesta exposició i de la cultura sostenible, però obtenir productes km 0 i per no oblidar les arrels. Iniciatives que el professor defineix com “respectuoses i que fan sentir orgullosos a la gent d’aquests territoris”, conclou.

LA PREGUNTA

Aprova els primers cent dies de Salvador Illa com a president de la Generalitat?

En aquesta enquesta han votat 172 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't