EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Tecnologia i sensibilitat social es tornen a donar la mà al MWC

El congrés també té cura dels avenços sobre accions que construeixin una societat més digna, la qual es preocupi per la sensibilitat social.

UVic
01/03/2019

Anna Tost i Dàmaris Rodríguez. Barcelona

El Mobile World Congress (MWC) és un congrés de caràcter anual que gira entorn de la comunicació mòbil, organitzat per l’Associació GSM, d’operadores i companyies mòbils, que dóna suport a la normalització, la implantació i la promoció del sistema de telefonia mòbil GSM. El congrés constitueix l’exposició més gran del món de la indústria de la telefonia mòbil, on hi participen alts càrrecs d’empreses d’operadors mòbils, venedors i propietaris de contingut de tot el món. És l’esdeveniment més important del món pel que fa a tecnologia i, per la seva grandesa i importància, ha fet que totes les principals marques hi participin per a presentar els millors productes de l’any.

Amb tot això, una de les principals intencions d’aquest congrés és fomentar la col·laboració internacional per millorar les comunicacions inal·làmbriques i mòbils. Ofereix una oportunitat única a enginyers, científics i inversionistes en aquesta àrea per a connectar-se a la xarxa amb experts globals i col·laborar internacionalment. És un espai en el qual es produeix una de les majors presentacions d’avenços en comunicacions. Al mateix temps, però, es té cura d’uns avenços sobre accions que construeixin una societat més digna, la qual es preocupi per la sensibilitat social en celebracions de projecció mundial com ho és la celebració del MWC. Parlem d’accions socials com les iniciatives ‘Donation Room’, que genera llocs de treball per a persones vulnerables, i ‘Woman4tech‘, que impulsa la presència femenina en el sector tecnològic.

El projecte ‘Donation Room’ ha arribat per quart any consecutiu al MWC

La iniciativa, impulsada pels mateixos organitzadors del MWC amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, persegueix la reducció de la seva petjada de CO₂, així com la reutilització de materials, equipaments i mobiliari. Per portar-ho a terme, la Fundació Formació i Treball s’ocupa de gestionar la logística del projecte, ja que aquest no només té l’objectiu de reduir residus sinó que, sobretot, vol generar un impacte positiu sobre el teixit social, a través de generar ocupació i de la donació del material recollit a entitats del tercer sector i a iniciatives socioculturals. Android, Google i Huawei són algunes de les companyies tecnològiques del congrés amb les quals la Fundació contacta perquè cedeixin el material per aquests fins socials: taules, cadires, armaris, catifes, gespa artificial…Tota mena de material que s’evita que acabi al contenidor de les escombraries.

Equip ‘Donation Room’ 2019. Font: Twitter Formació i Treball

La distribució que se segueix, primerament fent la planificació i posteriorment durant l’esdeveniment, comença de la mà de Formació i Treball amb una tasca prèvia d’anàlisi de necessitats i un registre de les peticions provinents de les diferents entitats beneficiàries. La Fundació Amiga s’encarrega de contractar als treballadors que, juntament amb el personal de GSMA, procedirà a la recollida i l’emmagatzematge de material, a la realització de l’inventari i, per últim, a la repartició a diverses entitats, centres cívics i iniciatives d’entrega social.

“A veure si podem superar les recollides de la passada edició”, Miquel Vidal, de la Fundació Formació i Treball

Miquel Vidal, Coordinador d’Economia Circular, espera tancar aquesta edició amb una xifra superior a la de l’any passat. I és que el que va començar com una prova pilot en 2016 aconseguint 9 tones de material (6 de material de construcció i 3, de mobles i altre mobiliari), la passada edició va recollir 21,5 tones de material de construcció i 10 de mobles i altre mobiliari. Un total de 31,5 tones que es van destinar a més de 20 entitats beneficiàries de caràcter social i cultural, entre les quals es trobaren les següents. Pel que fa a l’Ajuntament de Barcelona: La Nau i Pont Solidari, que van repartir també a altres entitats; La Fàbrica del Sol (Ateneus de Fabricació); Festes de Gràcia; Fundació Formació i Treball; Can Batlló (projecte comunitari) i; Federació d’Entitats de Festes Majors de Sants. Pel que fa a l’Ajuntament de l’Hospitalet: Pla Integral La Florida.

Equip ‘Donation Room’ 2019. Font: sostenible.cat

La valoració que ens fa arribar Miquel Vidal des de Formació i Treball de l’evolució del projecte en les diferents edicions destaca diversos aspectes com a positius. Primerament, com esmentàvem anteriorment, l’augment de material reutilitzat per expositors per altres congressos, seguit de les millores en vers les recollides i la comoditat dels treballadors. Pel que fa a les recollides, al llarg de les edicions s’ha aconseguit facilitar l’accés als vehicles per unes recollides més properes. I respecte a la comoditat, ressaltar la possibilitat de deixar objectes personals, així com carregar els diferents dispositius, com ara el mòbil i l’ordinador. Fins i tot, Formació i Treball accentua la comunicació “bona” i “fluida” entre tots els agents implicats. Aquest equip humà, format pel personal gestionat per Formació i Treball i pel personal de GSMA, té com a màxim fins al dia 6 de març per a portar a terme el desmuntatge, la logística i l’emmagatzematge. “En acabar ahir 28 Febrer, iniciem demà recollides i logístiques fins al 6 de març. Es concentra en pocs dies la recollida en el recinte Firal, després hi ha la feina en el magatzem de triatge”, explica Miquel Vidal. L’any passat, segons dades proporcionades per Vidal, van ser 20 dies de treball, un cop va acabar l’esdeveniment, on es van realitzar 64 viatges en total utilitzant 7 vehicles.

Al llarg dels anys el Mobile World Congress ha anat creixent i cada cop s’ha fet més conegut per les empreses del sector i també́ per persones independents interessades en aquest. A mesura que ha anat creixent, s’ha anat construint una imatge de progrés, ja no tan sols tecnològic, sinó també social gràcies a iniciatives com les exposades: Donation Room i Woman4tech. El MWC és un exemple per altres esdeveniments, com així ho expressa en declaracions el Regidor de Turisme, Comerç i Mercats, Agustí Colom, desprès d’observar l’èxit de la reutilització de materials: “ens convida a pensar en utilitzar-la en altres esdeveniments a la ciutat”.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 130 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't