EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Telegram i la revolució dels indignats

La sentència del procés ha originat un moviment d’indignació massiu que ha provocat la mobilització de milers de persones a través de canals de comunicació instantanis com Telegram.


25/10/2019

Salvi Balmaña i Ferran Lozano. Vic

La sentència del procés ha originat indignació i la mobilització de milers de persones a través de canals de comunicació instantanis com Telegram. Aquesta app, permet que tothom qui vulgui pugui formar part d’un “grup” i ser informat de les mobilitzacions que es duen a terme arreu del país. 

Per què Telegram? 

Telegram és una app de missatgeria instantània que permet enviar tot tipus de contingut digital als contactes registrats al propi dispositiu mòbil. A partir d’aquí, la plataforma permet la creació de grups on hi pot haver milers d’usuaris. Però, amb una condició, que només l’administrador del grup pot enviar missatges. La resta de membres del grup només poden visualitzar el contingut del missatge. “Va bé per que només reps la informació i la gent no pot contestar. És informació directa .”, paraules d’un usuari anònim de la plataforma.

Fins fa gairebé poc temps parlant, aquesta app de missatgeria tenia un paper bastant secundari dins del món de les plataformes de missatges instantanis, ja que, la seva finalitat és enviar informació i no rebre una resposta. Aquesta condició fa que els usuaris de les plataformes optin per l’aplicació líder en el sector, WhatsApp, ja que, permet rebre i enviar missatges, sense cap condició a diferència de Telegram.

Aquest nou fenomen és capaç de mobilitzar amb els seus canals a milers de persones. Aquest fet es deu a que l’aplicació conté un disseny més segur amb termes de privadesa de dades, és a dir, els missatges no poden ser interceptats. El seu ús doncs, el podem relacionar amb moviments activistes o de polítics. De fet, podem parlar de Telegram com una contracultura de la comunicació, ja que, l’aplicació permet una atmosfera més confidencial a diferència de WhatsApp. “Una empresa a la mà de Facebook, coneguda per les filtracions de dades personals de centenars d’usuaris del Regne Unit i també per l’atac espia als missatges dels manifestants de Hong Kong”, ens aclareix Stanley Shanapinda, investigador a la universitat australiana La Trobe.

La missatgeria de la revolució

Al llarg del temps, fets revolucionaris i guerres terribles han mobilitzat a milions de persones a sortir al carrer per combatre una causa o drets essencials de les persones. Aquests moviments socials s’han produït gràcies al fet de poder informar a les persones, ja sigui a través de cartells informatius -Icònics durant la publicitat durant la Guerra civil espanyola-, correspondència o a través dels mitjans de comunicació tradicionals. La modernització i els avenços tecnològics han fet que els mètodes tradicionals de comunicació quedin de banda i nous mètodes surtin a la llum i guanyin un protagonisme contundent dia a dia.

Seguint el fil, diferents mobilitzacions socials que han tingut lloc a la Península, com el moviment feminista o el català, s’han originat a través de comunicats mitjançant plataformes digitals com Telegram. La necessitat d’organitzar a tantes persones per portar a terme accions de protesta fa que l’aplicació Telegram sigui la millor opció al dia d’avui. A més, com afirma Shanapinda, “Telegram permet crear converses secretes on el missatge queda guardat al telèfon i no a un núvol, de manera que la conversa pot ser eliminada i no deixar rastre.”

La revolució digital a Catalunya

La tardor de 2017 a Catalunya varen succeir una sèrie de fets polítics i socials que  van marcar un punt de partida a les organitzacions de ciutadans organitzats i les conseqüents accions de protesta. La primera d’aquestes organitzacions va ser el Comitè de Defensa per el Referèndum (CDR), conegut arreu del País per les seves accions de protesta contra el líders catalans empresonats. Aquest conjunt ha estat el promotor d’accions de protesta i desobediència civil amb actes pacífics i no violents.

Després de dos anys, el poble català està apunt de ser notificat de la sentència judicial per els líders polítics independentistes. La veu dels ciutadans fa córrer el sorgiment d’un moviment anomenat Tsunami Democràtic, el qual anuncia a les xarxes socials que la gent ha d’estar apunt per mobilitzar-se. La sentència dicta presó per als processats entre 9 i 13 anys de condemna. La suma de 100 anys de presó entre tots els acusats crea una indignació a tot el moviment independentista i gent que defensa els drets fonamentals de les persones, i a partir d’aquí, #TsunamiDemocràtic comença a donar instruccions del primer moviment reivindicatiu. Convoca a tothom qui vulgui a aturar l’activitat aèria a l’Aeroport Josep Tarradellas – El Prat, segons el Ministeri de l’Interior del govern espanyol, el tsunami va moure més de 10.000 persones de totes les edats a ocupar la terminal 1. “Nosaltres vam veure a les xarxes que Tsunami havia convocat a la gent a l’Aeroport, i cap allà vam anar!”, ens explica un grup d’estudiants.

El grup anònim de Tsunami Democràtic es defineix com la resposta ciutadana a la sentència del Tribunal Suprem i afirma que: <El Tsunami no para de créixer! Ja som més de 280.000 mil persones al canal de Telegram. Superant el canal més gran de les mobilitzacions a Hong Kong>.

Clasificació mundial de canals de telegram amb més seguidors

Segons Telegram Analytics, el moviment #TsunamiDemocràtic aconsegueix sumar més de 370.000 seguidors al canal de comunicació a Telegram en menys d’una setmana. El triple de seguidors que el dia abans de la sentència. Una xifra que bat rècords i posiciona el canal a la quarta posició mundial de canals de Telegram amb més seguidors dins la categoria de “política”. Només el superen un grup de l’Iran i dos de Rússia.

El canal del Tsunami no és l’únic que difon informació de convocatòries o mobilitzacions de protesta, sinó que trobem altres canals com CDRCatalunya o CatAvisos que pretenen donar a conèixer el mateix. “ Utilitzo Telegram per assaventar-me de totes les accions de protesta i poder participar-hi” ens argumenta un jove estudiant universitari. Però a diferència del Tsunami, aquests altres canals també permeten conèixer els abusos policials que pateixen els manifestants i periodistes a través de filmacions. Entre aquests canals destaquem un grup que també ha guanyat un gran nombre de seguidors, Anonymous Catalonia, exactament suma més de 233.000 seguidors. Els quals defensen la llibertat d’expressió i manifestació, rebutjant profundament la violència.

LA PREGUNTA

Creieu que el Barça de Hansi Flick pot fer una bona temporada amb la plantilla que té en aquests moments?

En aquesta enquesta han votat 324 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't