Emma León i Anna Mencos. VIC
La Fira Medieval retorna a Vic un any més després que el 2020 s’hagués de suspendre per la pandèmia. La novetat aquest any és que no hi haurà parades al centre històric de la ciutat per evitar aglomeracions als carrers més estrets i les parades seran fora la muralla, a la rambla St. Domènec, al parc Jaume Balmes, a les rambles del Bisbat i dels Montcada, a la plaça del Carbó, a les rambles del Passeig i del Carme, a la zona de les adoberies amb el carrer Soledat i el carrer Hospital d’en Cloquer i al parc Jaume Portell.
L’oferta comercial i cultural del Mercat Medieval està plena d’activitats de tota mena i per a totes les edats: activitats infantils, música, balls, recreació d’oficis i els espectacles de carrer, que creen l’atmosfera adequada per imaginar com celebraven les festes els ciutadans d’aquells temps.
“Sempre m’ha agradat molt la història, en especial l’època medieval. A Vic, ho fan molt bé, és com si estiguessis allà de veritat. Estic molt feliç de poder-hi tornar aquest any amb els meus nets”.
Josep Maria Vinyals, veí de Sant Julià de Vilatorta
El viatge a l’edat mitjana comptarà amb més de 300 parades d’alimentació, herbes i artesania, amb expositors que venen de les quatre províncies de Catalunya i de punts com les Balears, el País Valencià, Andalusia, Aragó, Castella-la Manxa i Galícia. L’oferta serà àmplia i variada, des d’articles de decoració, joieria, cremes, herbes medicinals, complements a embotits, formatges, pastisseria i xocolata. En Pere ha vingut aquest any per primera vegada des de Menorca amb la seva parada Raima i espera que la Covid els deixi treballar amb tranquil·litat.
“Espero que el Mercat Medieval vagi millor, productivament parlant, que l’any 2019, ja que les fires ara han anat millor i la gent té ganes de sortir”.
Glenda Pineda, propietària de la parada Embutidos Cangaburra
La Fira també comptarà amb més de 200 actuacions teatrals per part d’una vintena de companyies. En la seva 25ª edició, es presentarà el nou espectacle ‘La Trifulga d’Altarriba‘, amb una escenografia diferent, ja que representaran les escenes a punts de l’aire lliure. L’obra tracta sobre una família de comediants de carrer que viatja pels pobles amb un carro relatant uns fets històrics que van tenir lloc a Vic al segle XV. D’altra banda, també cal destacar la participació de la companyia francesa de marionetes gegants Paris Bénarès, que s’han triat per aportar espectacularitat a aquesta 25ª edició.
Carme Lacruz, veïna de Sant Julià de Vilatorta, explica que fa molts anys que va al Mercat Medieval de Vic i que li fa especialment il·lusió poder veure els carrers de la ciutat plens d’alegria un altre cop.
Pel que fa als petits, s’han programat tota mena de tallers i d’espectacles de titelles. Hi haurà una zona infantil a les Adoberies, on trobaran actuacions de les companyies Micro Troupe, la Finíssima i Carro de Contes; i també podran participar en tallers de figuretes de fusta i pastilles de sabó.
El programa del Mercat Medieval compta amb activitats paral·leles d’altres espais de la ciutat, com són el Museu d’Art Medieval i el Vicpuntzero, per donar una experiència immersiva i descobrir el Vic del passat.
Marina Pérez, estudiant, anirà aquest any per primera vegada al mercat medieval. Declara al Sense Boira que després de molts anys sentint a parlar de la fira, aquest any s’ha decidit en venir, i que li crida especialment l’interès anar a les paradetes a comprar coses d’artesania.
{{ comment.text }}