Marc Mosegui i Eudald Clascà. Vic
Catalunya va imposar les restriccions després de la vaga de taxistes que va immobilitzar la capital catalana. Durant uns dies va bloquejar una de les principals avingudes de la ciutat i es van destrossar vehicles llogats a través de plataformes digitals. La nova norma exigeix que els usuaris d’aquestes apps han de contractar els serveis amb 15 minuts d’antelació, un fet definit com a incompatible amb la immediatesa dels serveis de la demanda- va explicar en un comunicat Uber. Per la seva part, Cabify també va anunciar que deixava Barcelona minuts després que ho fes Uber, i va mostrar-se decebuda amb les autoritats per cedir a les pressions dels taxistes.
Els taxistes denuncien una competència deslleial
Domingo Ortega, taxista de Barcelona número 4575, remarca que plataformes com Uber i Cabify estan recolzades per grans inversors internacionals. Aquest fet produeix que les empreses puguin mantenir uns preus més baixos respecte a les llicències de taxistes convencionals. Els taxistes consideren que aquesta acció els deixa en desavantatge, i afirmen que es tracta d’una competència deslleial i es poden apoderar del mercat. “Si ellos tienen pérdidas durante meses los inversores les respaldan, si nosotros no ingresamos en una semana, no nos podemos permitir pagar la licencia”, comenta Ortega.
Uber i Cabify donen la guerra per perduda i abandonen
“La Generalitat ha cedit davant el xantatge dels taxistes”, explica Ferran Pérez, qui feia 3 anys que tenia llicència VTC, actualment treballava per Uber. També afirma que si la Generalitat no rectifica, Barcelona sempre tindrà un monopoli en el sector. “Jo també tinc família i necessito els meus ingressos mensuals, tot i això jo encara tinc sort, sóc jove i podré tornar a treballar. No tindran tanta sort els conductors de VTC que tenen més de 50 anys, la seva reinserció en el mercat laboral serà molt complicada” denunciava el conductor.
Què suposa la marxa?
La marxa d’aquestes dues empreses de la capital catalana suposa que 3.500 treballadors que es dediquen a aquest sector, es quedin sense feina. A Catalunya en total hi ha 75 empreses de VTC. La més important és Vector Ronda amb 1000 treballadors. En total a Catalunya existeixen un total de 4010 llicències, de les quals un total de 650 són d’aquesta empresa. El decret es va aprovar dimarts 29, i a partir de l’1 de febrer del 2019 entra en vigor. Vulnerar aquest decret comportarà multes de fins a 1400 €.
{{ comment.text }}