EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Vic, amb perspectiva de futur

La Casa Masferrer exposa el nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Vic. El Pla substitueix el que es va aprovar l’any 2010 i que va anul·lar una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) l’any 2015.

Pere Chacón i Laura Coletas. Vic

Una ciutat més sostenible, amb una major qualitat de vida i cohesió social, compacta però amb diferents pols de centralitat i capaç d’impulsar tant el desenvolupament econòmic com el social.  Aquests són alguns dels principals punts que estableix el nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de la capital osonenca.

El POUM és aquell document que defineix les directrius sota les quals s’haurà de regir el futur urbanístic de la ciutat. El pla fixa diferents aspectes del territori com ara els edificis, els carrers o els equipaments. També contempla espais de l’entorn rural i la relació física amb els municipis propers. D’aquesta manera, es fan previsions i s’estableixen una sèrie de regulacions que afecten, ja sigui d’una manera o d’una altra, al conjunt de veïns de la ciutat.

Des del passat dimecres 24 de gener i fins al 30 d’abril, tots els ciutadans i ciutadanes que vulguin poden conèixer i consultar com dibuixa el nou POUM de Vic la ciutat en una perspectiva de 15 anys. La Casa Masferrer ha obert les portes del seu vestíbul per acollir una exposició del Pla, en la qual es poden veure diferents plafons explicatius, fotografies, així com diversos plànols de Vic. Destaca també la gran imatge aèria de la ciutat que cobreix el terra de l’entrada.  D’altra banda, durant les dues primeres setmanes de febrer es duran a terme quatre sessions informatives en diferents punts de la ciutat per a aquells interessats que vulguin conèixer més a fons el POUM.

En paraules de Núria Oliver, arquitecta responsable del POUM, els principals canvis que hi ha hagut en el Pla d’enguany respecte l’anterior “han estat canvis a nivell de creixement. Ara mateix, amb les previsions demogràfiques que tenim, hem vist que el plantejament que hi havia en el pla anterior era de massa creixement; per tant, s’ha reduït aquest indicador. Per altra banda, el tema de la inundabilitat ha fet que algunes zones que es preveia transformar, convertir en zones residencials, s’hagin hagut de desprogramar, de plantejar que es mantinguin amb sòl no urbanitzable”.

Segons l’alcaldessa de la ciutat Anna Erra, “l’aposta que fa Vic en aquest POUM, renovat i matisat, és una proposta clara i convincent cap a la consolidació de seguir sent una ciutat mitjana, que té cura del seu creixement i amb una voluntat ferma de fer-la més sostenible i agradable per viure-hi i per treballar-hi”.

El POUM del 2010, un projecte amb moltes crítiques

El TSJC va declarar nul el POUM aprovat l’any 2010 i entrat en vigor l’any següent. La sentència va detectar defectes formals en els tràmits del Pla. D’altra banda, també es va detectar que en el sector on estava instal·lada l’antiga fàbrica Genís Antel, el document va preveure poder edificar en un terreny amb un greu risc d’inundació.

Life Promomed Vic SL, l’empresa que va comprar el terreny, és qui va interposar la demanda pels perjudicis econòmics que podia suposar. D’aquesta manera, el Tribunal va declarar nul el pla urbanístic, ja que no es podia edificar en les condicions esmentades. A més a més, va obligar a reconèixer a la part demandant la diferència de rendibilitat econòmica que preveia en el sector.

 

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 93 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't