Albert Gómez i Guillem Camps. Barcelona
El gòspel era originalment un cant dels esclaus afroamericans per poder parlar amb Déu, que és d’on neix el terme “god spell”. Avui en dia, després de fer-se popular als anys 30, el gòspel s’ha tornat molt més que un gènere musical. A Catalunya, i sobretot a la capital barcelonina, s’han format desenes de bandes reunint a cantants amateurs de tots els racons del país, units per la mateixa música i el missatge que vol transmetre.
Cor Carlit Gòspel, una de les primeres corals del país amb més de 30 anys de trajectòria, ha invitat diversos cops a Walt Whitman, director de gòspel a Chicago, a dirigir els seus concerts. La figura de Whitman no només ha donat força i reconeixement al Cor Carlit, sinó que la seva reputació ha posat en rellevància la gran passió d’aquest gènere musical a Barcelona.
Soul Children, la veu de Whitman
Whitman tornarà a aparèixer a Barcelona el día 27 de desembre a la Esglèsia de Santa Maria del Mar, on actuarà amb tota la seva coral provinent de Chicago amb un concert benèfic. Anna Roquer, directora del Cor Carlit més de 25 anys, reconeix que “Walt Whitman m’ha canviat la vida. Musicalment, sí, però sobretot espiritualment. Era la persona que esperava.” La força amb la que transmet el gòspel és considerada única no només a Catalunya, sinó també internacionalment.
“Barcelona s’ha convertit en la meva segona casa”, reconeix Whitman. Fundador dels Soul Children of Chicago, actualment en gira per Itàlia, Whitman va venir per primera vegada a Barcelona l’any 2010 pel 45è Festival Internacional de Cant Coral. Whitman explica que allà va conèixer al Cor Carlit Gòspel, “vaig tenir l’oportunitat de conèixer a l’Anna Roquer, directora d’aquest cor. A partir d’aquell moment, m’entusiasma sempre sentir-los i treballar amb ells.”
Whitman ha vingut a Barcelona reiteradament a dirigir, juntament amb Anna Roquer, els concerts del Cor Carlit. Totes les seves aparicions han fet exhaurir les entrades dels llocs on actuaven i han servit de motivació per a totes les altres corals més amateurs. “La passió, la determinació, la sinceritat, la capacitat de donar-se i l’amor són els atributs que caracteritzen el gòspel”, afirma Whitman, afegint que “és el que aquesta música hauria de transmetre al món”.
La unió fa la força
“Walt Whitman sempre surt com a referent quan assagem o preparem les cançons”, narra Sofia, cantant del Cor Carlit i Ramones Gòspel, “es podria dir que és el nostre guia a l’hora de cantar”, afegeix. Les aparicions de Whitman no passen desapercebudes a l’ull de les corals catalanes. La seva influència ha servit de referent per a la resta d’organitzacions. “Hagués estat bé que assistís al concert benèfic del passat novembre, però no hi va poder ser. Igualment, vam omplir tota la sala”, explica la cantant. El passat 16 de novembre es va celebrar GospelFest, un concert benèfic on van participar més de 600 cantants de deu corals diferents provinents de tota Catalunya. “El gòspel cada cop està agafant més força i cada cop més gent s’anima a participar. No seria estrany reconèixer que Whitman ha sigut una de les raons”, manifesta Sofia, “la seva tornada aquest desembre segur que ajudarà un altre cop a portar noves veus a les corals”, afegeix la cantant.
{{ comment.text }}