Durant dos dies, la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya ha agrupat una trentena d’actes entre taules rodones, conferències i panel sessions i ha acollit una seixantena de participants d’arreu del món, fins i tot de Sudàfrica i Canadà.
En l’acte de cloenda, Xavier Ginesta ha reconegut que “ha estat un repte per la universitat”, però tot i així, el director del Consell l’ha felicitat pel seu bon lideratge en el Congrés. “La Universitat de Vic és el model exemplar d’universitat de Catalunya”, ha dit Toni Reig.
L’ultima conferència del dia l’ha dut a terme el sociòleg Richard Giulianotti, qui ha avaluat l’esport internacional pel desenvolupament i el sector de la pau. Segons ell, en termes de desenvolupament “cada país juga un paper diferent però igual d’important en la promoció de l’esport”. Raymond Boyle, un altre dels sociòlegs i professors que ha format part de la jornada, ha remarcat que “l’esport va jugar un paper fonamental en el referèndum per la independència escocesa l’any 2014”.
A més d’aquests dos acadèmics, la UVic també ha comptat amb la conferència magistral de l’escriptor anglès David Goldblatt, qui ha narrat en primera persona l’experiència amb el primer ministre d’Hongria Viktor Orbán. “M’ensenyava l’estadi com l’emperador que ensenya el seu palau”.
En relació a les dues taules rodones, la primera ha estat encapçalada per Alina Bernstein, professora i experta en gènere, Emilio Fernández, director del Centre d’Estudis Olímpics de la UAB i Joaquin Marin, professor de la Universitat de Sevilla. La segona, moderada per Adrià Soldevila, cap d’esports d’El Món, ha comptat amb el periodista Frederic Porta, el corresponsal a Madrid del The Guardian, Sid Lowe, el representant de la Plataforma ProSeleccions Catalanes, Sergi Blázquez i el professor Albert Juncà, ha tractat la creixent influencia política en l’esport a dia d’avui.
Entre les activitats que s’han dut a terme al llarg de la setmana, també hi figuren les ‘Panel Sessions’, on diferents participants han pogut exposar els seus anàlisis i projectes sobre esport i nacionalisme.
El Congrés ha permès el desenvolupament i l’oportunitat de potenciar l’associació entre les institucions d’acollida. Estimular el debat en un context internacional on l’esport continua jugant un paper fonamental en l’articulació i el reforçament de les identitats regionals i nacionals, ha estat el principal objectiu de la jornada.
{{ comment.text }}