EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

“No és un carnaval d’exhibició, demana participació”: Blai Marginedes, coordinador del Carnaval de Torelló

Entrevista a Blai Marginedes sobre el festival de terra endins o Carnaval de Torelló


17/02/2023

Arnau Espigares / Pere Hubach

Un dels carnavals més destacats del país és el de Torelló. L’acompanya una gran banda sonora i un munt d’activitats com: el cop d’Estat del Rei Carnestoltes, el retrobament del Falatell,  la rua o la festa del Pullassu. 

Aquest any sembla que el temps acompanyarà i per tant, serà tot un èxit. Per saber-ne tota la programació i els actes més remarcables, en parlem amb Blai Marginedes, coordinador del Carnaval de Torelló. 

Aquest any som uns tres mil cinc-cents participants de carrosses, sembla que hi haurà molta gent.

Blai Marginedes

P: Pels que no som de Torelló, quins seran els actes més remarcats d’aquest cap de setmana de carnestoltes? 

R: El Pullassu, la passarel·la, el concurs de disfresses i demà, el dia més esperat amb la rua. Sens dubte, és el dia més multitudinari i amb més espera pels carrossaires que porten mesos i mesos de feina darrere.

Els carrossaires porten mesos preparant les carrosses per a la rua de dissabte. En total 25 carrosses.

P: Cada any rebeu a molta gent de fora del poble, ja que, el vostre carnaval té molt renom arreu de Catalunya. Com ho porteu? Espereu a molta gent aquest any? 

R: Sí, la veritat. Després de l’any passat, que va ser un any més fluix per la sortida de la crisi, i l’ajornament d’actes… Aquest any, sobretot amb els participants de la rúa, que són uns tres mil cinc-cents, sembla que hi haurà molta gent. És una xifra molt elevada en relació als últims set anys. Serà una rua multitudinària amb molta gent i si ens acompanya el temps també ajudarà.

P: Què significa per la gent del poble aquest esdeveniment? 

R: Significa una de les dates més importants pel calendari festiu de torelló. Potser, la més important, rivalitzant com a molt,  amb la festa major. Significa també, un simbolisme entorn al associacionisme, que és molt present a Torelló, i l’activitat cultural a través de les associacions. Al carnaval hi participen més d’una 20a d’entitats diferents.

El carnaval de Torelló, o festa de terra endins, el componen entitats i associacions com: Col·lectiu Pullassu, Deixebles, Acte, Colles carrossaires, diables, corals, etc.

P: Quantes carrosses hi ha aquest any?

R: En un inici se’n van inscriure 26, però hem tingut una baixa, per tant 25.

Tenim dues categories. Categoria A: Que són les superiors als 8 metres. I la categoria B: Inferior a 8 metres. 

En total tenim 14 carrosses B i 11 carrosses A, ja que hem tingut un augment de carrosses més petites.

P: Què és el que fa diferent, per tu, el carnaval de Torelló? 

R: Per mi el que ho fa diferent és la participació. No és un carnaval d’exhibició, com ara els de la Costa Brava o el de Sitges, si no que, demana participar enèrgicament de la festa. Des del Pullassu a formar part del grup de secuaços, participar en una carrossa…

P: Què és la festa del Pullassu? 

R: És una festa que sobta bastant. Celebrem els 25 anys que es va crear. S’agafa la tradició cultural catalana i es transgredeix a través d’una festa que li podriem dir “ludicosexual”. 

Agafem la idea del dijous llarder i hi posem elements histriònics. 

La història seria que el rei carnestoltes ha d’intentar fecundar la reina mare i si no ho aconsegueix se li talla el membre viril. A partir d’aquí el membre s’engreixa durant l’any (pel cavaller del gran pullassu) i ens el mengem l’any següent. Com veus, la quantitat d’elements i personatges és molt important. Serveix com a punt d’inici del carnaval i també per celebrar el dijous llarder.

P: La rua és l’activitat principal del carnestoltes, però, és també l’activitat que rep més gent o mobilitza més gent? 

R: Sí, sens dubte és l’activitat amb més entitats i més gent que hi participa. També tenim altres actes que venen els dies següents de la rúa, com ara: 

“Xiula” el diumenge i dimecres 22 enterrem la Reina a l’enterrament de la Sardina. 

Sens dubte el Carnaval de Torelló o festival de terra endins tindrà molta expectació i participació, ja que, el temps acompanya i la gent torna a tenir moltes ganes de gresca. Això, si la festa del Pullassu d’ahir dijous, ha deixat algú amb energia pels dies que venen.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't