QUIOSC DIGITAL BUTLLETINS

Acció Baix Montseny i Afadis obren un restaurant a Sant Celoni

El Braser del Montseny està pensat per donar feina a persones amb discapacitat intel·lectual

Aquest dilluns aixeca la persiana amb molta il·lusió El Braser del Montseny, el restaurant social que han creat les entitats Afadis i la Fundació Acció Baix Montseny per donar feina a persones amb discapacitat intel·lectual.

La nova proposta donarà continuïtat al local de l’antiga Braseria del Montseny, que va tancar al mes de novembre. Està situat al número 10 del carrer Abat Oliva, davant l’oficina d’atenció ciutadana del Safreig.

El local obrirà cada dia de dilluns a divendres i farà esmorzars i dinars, de 7 del matí a 4 de la tarda. Té una capacitat per a 36 taules a l’interior i un petit espai a la terrassa. El nou restaurant dona feina a quatre persones –cuinera, cap de sala, ajudant de cuina i cambrer–, dues de les quals tenen alguna discapacitat i hi treballaran amb contracte indefinit.

La iniciativa que ara s’obre a Sant Celoni és un projecte molt semblant als restaurants socials d’El Gato Verde i La Fàbrica, que tenen la Fundació Vallès Oriental i el Viver de Bell-lloc, respectivament, a Granollers i Cardedeu.

“Els treballadors estan molt contents. El restaurant és un recurs més per facilitar la seva inserció laboral”, explica Teresa Ros, que és directora de la fundació Acció Baix Montseny i de la cooperativa Baix Montseny Inclusiva, que van formalitzar a l’estiu amb Afadis per fer aquest projecte de restaurant i d’altres de futur.

El Braser del Montseny és la unió d’esforços entre les dues entitats. La primera es dedica a la inserció laboral per a les persones amb discapacitat intel·lectual, mentre que la segona es troba en l’esglaó previ, perquè té un servei d’orientació i inserció des d’on forma persones amb discapacitat per tal d’entrar al mercat del treball. A El Braser del Montseny, Acció Baix Montseny s’ha encarregat de posar-hi el personal, a través d’un procés de selecció.

“Són dues persones que ja havien treballat en altres projectes de la fundació, temps enrere”, explica Teresa Ros. En canvi, Afadis hi destinarà, de moment, tres usuaris del servei d’orientació i inserció perquè hi facin pràctiques. “Per a nosaltres és un projecte formador”, explica el gerent d’Afadis, Rafael Vidal.

El camí per arribar fins aquí ha estat d’uns quants mesos. L’any passat van saber que els responsables de l’antic restaurant plegaven veles i al juny van tenir la idea de fer-hi el primer projecte de la cooperativa. Des de llavors, han hagut de fer paperassa –un munt–, fins que l’1 de novembre van agafar el traspàs del local. Els últims mesos l’han estat adequant per poder obrir finalment aquest dilluns.

El Braser del Montseny comença com a un projecte petit, però amb l’objectiu que, si cal, es pugui fer gran amb el temps i obrir més dies. De moment, l’èxit és l’existència del projecte. També és el punt de partida de Baix Montseny Inclusiva, una cooperativa feta amb capital de les dues entitats i que també preveu dissenyar més projecte en un futur, amb altres serveis, per donar feina a més persones.

El restaurant dels fundadors d’Afadis

El Braser del Montseny dona continuïtat al mateix restaurant que van obrir els fundadors d’Afadis, Olga Boix i Joan Vilajuna, fa uns anys. El restaurant, que es deia La Braseria del Montseny, va funcionar durant una dècada, abans de traspassar-lo a les persones que duien el negoci fins ara.

El local és just al davant de la xarcuteria de la mateixa família. Vilajuana va morir l’any passat, quan encara no havien tingut la idea d’obrir el local. Olga Boix, de fet, ha ajudat les dues entitats a dissenyar el nou restaurant, que recuperarà l’essència que tenia aleshores: amb un menú de cuina tradicional i plats de brasa.

LA PREGUNTA

Considera que PSOE i Junts recomposaran la relació per restituir la majoria de la investidura?

En aquesta enquesta han votat 138 persones.