[VÍDEO] Alliberen 235 exemplars de tritó del Montseny en quatre torrents

L’objectiu és reforçar les poblacions de tritons en torrents on ja s’hanien fet alliberament anteriorment

Personal tècnic del projecte Life Tritó del Montseny ha alliberat aquesta primavera 235 exemplars de tritó del Montseny nascuts en captivitat a quatre torrents del massís. En concret, s’han alliberat 107 exemplars de la població occidental i 128 de la població oriental.

Segons han informat fonts del Departament de Territori i Sostenibilitat, l’actuació pretén reforçar les poblacions al medi natural d’una espècie d’amfibi endèmica del Montseny i que és una de les més amenaçades del planeta.

Un tècnic del projecte Life Tritó del Montseny fent un alliberament / Territori i Sostenibilitat

Al sector occidental, s’ha reforçat la població en un torrent on ja es va fer un alliberament l’any passat i que s’ha vist que ha donat bons resultats de supervivència. També s’ha reforçat una segona població en un altre torrent que s’havia creat a partir d’exemplars criats en captivitat entre els anys 2010 i 2014.

A la banda oriental de l’àrea de distribució del tritó, els alliberaments s’han fet en dos torrents molt propers: En un, ja s’hi havien deixat anar larves l’any 2015. Ara s’espera que el reforç d’aquestes poblacions permetin que es connectin i arribin a formar-ne una de sola al llarg del torrent.

Aquest és el segon alliberament d’exemplars que es fa dins del programa Life Tritó del Montseny. L’anterior s’havia fet l’any passat. Prèviament, però, ja se n’havien fet: des de l’any 2010 s’han deixat anat un miler d’exemplars en diversos punts.

Bona adaptació de les larves

Els treballs fets sobre el terreny han certificat que les larves alliberades l’any 2015 en un altre torrent han sobreviscut. Segons la conselleria, “això confirma la bona adaptació a les condicions dels torrents dels exemplars independentment de la seva etapa”. És a dir, tant si s’alliberen essent subadults com si són larves.

Cria en captivitat

El programa de cria en captivitat pretén mantenir un reservori genètic que permeti fer front i conservar l’espècie en cas que es produeixi qualsevol afectació a les poblacions que viuen a l’entorn natural, que són molt reduïdes i ocupen una àrea de distribució de molts pocs quilòmetres quadrats.

Hi participen els centres de recuperació de fauna salvatge de Torreferrussa i Pont de Suert, el Zoo de Barcelona i el zoo de Chester, al Regne Unit. El programa genera unes 500 larves a l’any entre les dues poblacions. Això permet tenir un volum d’exemplars suficient per afrontar reintroduccions al medi natural que busquen ampliar l’espai de distribució de l’espècie.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't