L’empresa de la Roca Arcol està plenament preparada per fer el salt en el camp dels retrovisors per a autobusos i caravanes. Després de cinc anys de desenvolupament, l’empresa ha consolidat la producció de retrovisors electrònics, amb millors prestacions que els mecànics. La innovació també ofereix perspectives de creixement, en paral·lel a l’expansió dels vehicles elèctrics.
El producte, e-mirror, va rebre les homologacions el juny de 2021, i aquest 2023 ha estat el que ha despuntat en vendes. S’espera que les presentacions en fires encara contribueixin més a donar a conèixer els nous retrovisors. Precisament aquest octubre, es presentarà a la fira Busworld, a Bèlgica, una de les més rellevants del sector a Europa.
El director general de l’empresa, Raül Colom, assenyala que el sistema aporta beneficis de seguretat, perquè evita enlluernaments, ocupa menys espai, evita col·lisions i redueix els angles morts. Un seguit d’avantatges que, units al predomini de components electrònics que s’imposa en el sector de la mobilitat auguren un futur idoni per als sistemes amb càmeres. “A mitjà termini, el mirall mecànic passarà a ser residual”, augura Colom. “La demanda ja està canviant, sobretot en autobusos; en autocaravanes encara està en procés d’introduir-se: ja l’equipen les gammes altes i està arribant a les gammes mitjanes”.
Càmeres exteriors
Els retrovisors funcionen amb un sistema de càmeres exteriors que transmeten les imatges a un monitor instal·lat dins del vehicle. És una innovació que està canviant el sector, perquè a més dels operadors tradicionals s’hi estan introduint empreses d’electrònica. Per a l’empresa de la Roca ha comportat alguns canvis, fins i tot de perfils professionals, però ja s’havien fet passos previs en l’adaptació. El grup té una empresa, R-col, dedicada a la innovació i el resultat ha estat favorable. “Els miralls electrònics són un salt qualitatiu i tècnic”, en el qual han tingut col·laboració amb universitats, empreses com Sagalés i autoritats de transport de Barcelona i Madrid.
El resultat d’aquesta tasca està sent favorable en l’evolució de l’empresa. La previsió per a aquest any és incrementar la facturació en un 30% i arribar als 7,8 milions d’euros. Actualment, la companyia exporta a uns 40 països un 70% de la seva producció. La plantilla és d’una cinquantena de persones i la previsió és que també s’incrementi, amb perfils professionals més especialitzats.
Vuitanta anys de trajectòria
Les fites d’innovació de l’empresa de la Roca han coincidit amb els 80 anys de trajectòria. Fundada per l’avi de l’actual director de l’empresa, Arcol va començar l’activitat el 1942 a Barcelona amb la producció de miralls retrovisors, pilots i botzines per a automòbils, inclosos els miralls del llegendari Biscúter. El creixement de l’activitat va portar l’empresa a Sant Adrià del Besòs i, des de fa 15 anys, a la Roca, on recentment ha incorporat una altra nau per donar sortida al creixement previst.
Arcol s’ha focalitzat en la producció de components per a vehicle industrial, especialment retrovisors i cortines para-sol. En aquests camps ha impulsat la innovació, que actualment, articula a través de la societat del grup R-col.
{{ comment.text }}