Avís preventiu a vuit municipis del Vallès Oriental per nivells moderats de partícules

Dues estacions de la conurbació de Barcelona van superar un valor mitjà diari de 50 micrograms per metre cúbic d’aire

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha activat un avís preventiu per nivells moderats de partícules PM10 als 40 municipis de la conurbació de Barcelona que formen la Zona de Protecció Especial de l’Ambient Atmosfèric. Inclou vuit poblacions del Vallès Oriental: Granollers, Mollet, la Llagosta, Martorelles, Montmeló, Montornès, Sant Fost i Parets.

Segons les dades d’Aire.cat, aquest dilluns a les 12 del migdia, els nivells de contaminació per partícules PM10 eren de 54 micrograms per metre cúbic d’aire a Mollet i 47 a Granollers. Aquest dimarts, pugen. A la mateixa hora, arriben als 57 micrograms a Mollet i als 55 a Granollers.

Segons la Generalitat, la mitjana diària dels nivells de PM10 aquest dilluns va ser superior al valor de 50 micrograms per metre cúbic d’aire en dues estacions de mesurament de la Zona de Protecció Especial.

La previsió a 24 hores indica que “els nivells es mantindran elevats i es podria superar el valor diari de 50 micrograms per metre cúbic d’aire aquest dimarts”. Es preveu que “la situació d’estabilitat atmosfèrica persistirà i les condicions de dispersió no milloraran”. A la resta de Catalunya, els nivells són moderats i “en alguns punts s’estan donant superacions del valor límit de 50 micrograms per metre cúbic d’aire”.

L’avís preventiu és previ a la possibilitat de declaració d’un episodi ambiental de contaminació per partícules tot i que no vol dir que aquest s’hagi d’arribar a produir. L’objectiu és reduir les emissions de contaminants per evitar l’episodi ambiental.

Implica la senyalització als panells lluminosos de les principals carreteres de la zona, fer arribar informació a la ciutadania perquè doni prioritat a l’ús del transport públic, la notificació de la situació a activitats industrials, obres públiques i activitats de generació elèctrica per activar els protocols de treball previstos i recomanar als ajuntaments que aturin o limitin les obres que puguin generar pols.

La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, farà un seguiment dels nivells i valorarà diàriament si cal mantenir l’avís preventiu, activar un episodi de contaminació per partícules, o bé desactivar l’avís.

Algunes recomanacions

La Generalitat recomana a la ciutadania:

  • Fer els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit.
  • Utilitzar el transport públic en la mesura del possible.
  • Reduir els desplaçaments amb vehicle privat (si és possible, treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l’empresa, més a prop de casa…).
  • Utilitzar el cotxe compartit.
  • Realitzar una conducció eficient (arrencada suau, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.).
  • En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que tingui les emissions més baixes.
  • Regular la climatització de les llars, baixant la temperatura del termòstat.
  • Assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions de combustibles fòssils, com llenya o biomassa, evitant-ne purgues i arrencades. Garantir el bon funcionament dels filtres i captadors de cendres.

LA PREGUNTA

Està d’acord que el salari mínim pugi 50 euros més al mes?

En aquesta enquesta han votat 211 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't