VIATGE AL FONS DE LA COVID
Berta Trillo, de 45 anys, va néixer a Tamarit de Llitera, a la Franja de Ponent. És la gerent de les concessions d’Agbar a la comarca des del 2014, un dels serveis essencials en temps de pandèmia.
La pandèmia és el més gros que li ha passat professionalment?
Em sembla que sí. La pandèmia ens ha obligat a transformar-nos en temps rècord.
Quines lliçons n’han tret a Agbar?
Ens ha fet valorar encara més els serveis, els recursos i els professionals, i ens ha fet veure què és realment essencial per a les persones. En el nostre cas, el compromís d’un equip de professionals de l’aigua per garantir-ne el subministrament. I ara tenim tots un altre repte: la pandèmia ha posat de manifest la gran relació entre la integritat dels ecosistemes i la salut dels humans. Com a societat no podem tornar a cometre els errors que ens han portat a la situació d’emergència climàtica en què ens trobem.
Què vol dir?
Doncs que l’aigua és un dels elements més exposats a les conseqüències del canvi climàtic. L’escalfament global obliga al nostre sector, que té integrada la sostenibilitat al seu ADN, a desenvolupar sistemes d’alta resiliència, i cal que impulsem la reutilització de l’aigua dins d’un model d’economia circular. Modernitzar i adequar les infraestructures de l’aigua al repte climàtic és un objectiu col·lectiu i el model de col·laboració publico-privada resulta bàsic per mobilitzar els recursos necessaris. És un patró a seguir en el marc dels fons europeus del programa Next Generation EU, creat per impulsar la recuperació econòmica i social.
I què hi poden aportar des de la seva companyia?
Hem presentat una sèrie de projectes vinculats a les diverses palanques estratègiques del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l’Economia. Des d’Agbar hem demostrat ser un aliat clau que té projectes, experiència, tecnologia i capacitat d’innovació per contribuir a afrontar els reptes del canvi climàtic i a més creiem que el sector de l’aigua pot contribuir al desenvolupament d’altres sectors econòmics, generar confiança i ocupació en l’economia verda. Ja hem començat a fer trobades amb el Consell Comarcal, el Consorci de Residus, el Consorci Besòs Tordera i amb diferents ajuntaments, com el de Granollers o Mollet, per presentar-nos com a aliats per als projectes de Next Generation.
Quin ha de ser el paper d’una empresa com Agbar en la recuperació econòmica i social?
Les empreses som aliades per materialitzar respostes davant de la crisi. I en el cas d’Agbar hem reforçat les mesures de suport a les persones en situació de vulnerabilitat per garantir-los el dret a l’aigua. Per això, per responsabilitat, estem proposant, municipi a municipi, un pacte social que permeti ampliar l’abast del compromís amb la ciutadania i així garantir una recuperació econòmica sostenible i inclusiva.
En què consisteix aquest pacte social?
El pacte social es basa en la cooperació i el diàleg que s’estableix en taules de treball amb els principals grups de relació locals dels municipis on estem fent aquesta iniciativa. La nostra proposa, que es construeix sobre la base de la col·laboració amb els ajuntaments i la ciutadania, se sustenta en tres eixos: 1) la solidaritat, atenent les necessitats de les persones en situació de vulnerabilitat, sense deixar a ningú enrere i des de la transparència; 2) l’ocupació de qualitat, oferint a la societat un retorn en forma de treball de qualitat i desenvolupament professional, amb formació orientada a l’ocupació verda i els green jobs, i 3) la reconstrucció verda i inclusiva, fent confluir les agendes del creixement econòmic sostenible i inclusiu a curt termini, amb la de la transició ecològica i justa a llarg termini.
{{ comment.text }}